Helyi közélet

2017.10.08. 19:39

Tudományos ülés a sürgősségi betegellátásról Kisvárdán

Kisvárda - A tíz éves fennállás alkalmából rendezett tudományos ülést október 6–án, pénteken a Felső–Szabolcsi Kórház és Tudományos Bizottsága a Kórház Tanácstermében.

Kisvárda - A tíz éves fennállás alkalmából rendezett tudományos ülést október 6–án, pénteken a Felső–Szabolcsi Kórház és Tudományos Bizottsága a Kórház Tanácstermében.

Tíz évvel ezelőtt kezdte meg működését Kisvárdán a Felső–Szabolcsi Kórházban a térség betegeit, mintegy 100 ezer főt ellátó Sürgősségi Betegellátó Osztály. Az osztály feladata, hogy a súlyos, életveszélyes, akut fájdalommal küszködő, sürgős ellátást igénylő betegek fogadja. Jelenleg 11 ágyon végeznek fekvőbeteg ellátási tevékenységet. Az osztály rendelkezik szükség esetén igénybe vehető elkülönítő kórteremmel is.

Több mint tíz előadás

A Tudományos Ülésen megjelenteket Markó Fruzsina klasszikus gitárjátéka üdvözölte, köztük Dr. Seszták Miklós Nemzeti fejlesztési minisztert, aki jelenlétével tisztelte meg a tudományos ülés előadóit s az érdeklődőket. A rendezvény fővédnöke, Leleszi Tibor Kisvárda polgármesterének köszöntőjében elismerését fejezte ki a kórház valamennyi dolgozójának a lelkiismeretes, áldozatos munkájáért, s kívánva számukra erőt, egészséget további munkájukhoz. Hegyi Henrik Dénes a Felső–Szabolcsi Kórház főigazgatójának megnyitó beszédét s köszöntőjét követően kezdődtek meg a tudományos előadások. A tanácstermet megtöltők, a megyei kórházainak orvosai, ápolói mellett a kisvárdai kórház szakellátásban résztvevő dolgozói, s a környező települések háziorvosai, s más érdeklődők vettek részt.

Tíz év munkájáról

Elsőként Dr. Sayej Walid osztályvezető főorvos az elmúlt tíz év munkájáról számolt be a jelenlévőknek. Az osztály létrehozásában az intézmény 168 millió forinttal, míg a szakirányú szaktárcai pályázaton 80 millió forintos támogatással, közel 258 millió forintos beruházással épült meg, három hónap és 10 nap alatt. Az épület átadása 2006. december 15–én volt. A Sürgősségi Betegellátó Osztály munkáját, amelyet a társosztályok aktív segítségével működik az első évben 2007–ben17992 beteget, míg az idei év első hét hónapjában 10494 fő volt az osztályon ellátottak száma. A betegforgalmat tekintve az osztály a megyében a második legnagyobb betegforgalmat lebonyolító osztály. Az elmúlt tíz év munkájáról Dr. Sayej Walid a jövőképről is szólt. Így fontos a műszerpark megújítása, az ágyszám növelése, s szorosabb együttműködés a megyében valamint a környező országok sürgősségi osztályaival való együtt működés.

Előadások a szakmai munkáról

A sürgősségi orvostani képzésről Dr. Szabó Zoltán PhD a Debreceni Egyetem docens szólt az Egyetem sürgősségi orvosképzés jelenlegi helyzetéről s a jövőben megvalósuló megújulásokról. Debrecenben már szimulációs központ szolgálja a gyakorlati képzést, amelyhez hasonlót valósítanak meg a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, Nyíregyházán a mentőtiszt képzésben. Tartottak előadásokat a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház–Jósa András Oktatókórház –Nyíregyházáról és Mátészalkáról– a saját területükön végzett munkájuk eseteiről, tapasztalatairól. A Stroke betegek ápolásáról Kropkóné Popovics Tímea, a Felső–Szabolcsi Kórház SBO osztályvezető ápolója.

A Felső–Szabolcsi Kórház osztályvezető főorvosai saját területük sürgősségi ellátásáról számoltak be. Így a belgyógyászat, a gyermekosztály, a traumatológiai ellátás, a háziorvosi sürgősségi munka végzéséről, s több más szakmai munka tapasztalatairól szóltak a tudományos ülés előadói.

A tudományos előadások végeztével Hegyi Henrik Dénes főigazgató megköszönte az előadók előadásait, s az ülés valamennyi résztvevőjét, fehér asztal melletti további kötetlen beszélgetésre, véleménycserére invitálta.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában