Helyi közélet

2017.10.29. 12:34

Van, aki megtanult beszélni, s aki visszanyerte a hangját

Nyíregyháza - A főorvos senkit sem enged el vizsgálat nélkül. A Kelet arcképcsarnoka: Dr. Jenei Péter fül-orr-gégész főorvos.

Nyíregyháza - A főorvos senkit sem enged el vizsgálat nélkül. A Kelet arcképcsarnoka: Dr. Jenei Péter fül-orr-gégész főorvos.

Szülei – jogász édesapja és banktisztviselő édesanyja – Erdélyből, egy Máramaros melletti településről származnak, a háborús években a papa Szatmárnémetiben volt jegyző, s Kisvárda érintésével Nyíregyházán találtak végleges otthonra. Jenei Péter már ebben a városban született, itt járta ki az iskolákat s kötött szerződést a megyei tanáccsal: ha felveszik a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, öt évig a megyében dolgozik.

Cserélhető hallócsontok

– Így is történt, sőt! Amióta 1980-ban megkaptam az általános orvosi diplomát, azóta egy helyen, a Jósa András Oktatókórházban dolgozom, miközben több szakvizsgát teljesítettem – mondja. – Nagy szerencsém volt, hogy 18 évig Szócska János főorvos, az ország egyik legjobb fül-orr-gégésze mellett dolgozhattam, aki mindannyiunkat az újabb ismeretek elsajátítására buzdított.

A külföldi továbbképzések idejére akkoriban fizetés nélküli szabadságot kellett kivenni. Így történt ez Jenei Péter esetében is, amikor – német nyelvismeretét hasznosítva – Halléban, Magdeburgban, Innsbruckban bővítette tudását a fül-orr-gégészet, az audiológia, a gyermekfülészet területén. Akárcsak a többi orvosszakma, az ő szakterülete is rohamosan fejlődik, ami a megyei oktatókórházban is beépül a napi gyakorlatba, igaz, a legbonyolultabb feladatokat csak a kiemelten műszerezett klinikákon tudják elvégezni.

Sokan talán el sem hiszik, hogy ma már egy siketen született gyereken is lehet segíteni: megfelelő elektródákat helyeznek el a fülben, és a szükséges kezelések során megtanítják beszélni, ezután egészséges társaival együtt járhat iskolába. De a gyulladásos folyamat miatt tönkrement hallócsontokat is cserélni tudják a szakorvosok, és ez szintén a hallóképesség javulását eredményezi.

– Különösen Kelet-Magyarországon gyakori az a rekedtséggel járó gégebántalom, ami a dohányzás és az alkoholfogyasztás miatt sokszor gégerákhoz vezet. Nem is olyan régen az ilyen betegekre azt mondták, menthetetlenek, vagy csak igen nehéz műtétek sorával voltak kezelhetőek, amelyek után a betegek képtelenek voltak kommunikálni, elvesztették a hangjukat. Én Németországban ismerkedtem meg azokkal a szervmegtartó műtétekkel, melyek révén a rákos daganat eltávolítható, de a páciens hangja megmaradhat – említi a főorvos, s arra a kérdésre, hogy egy év alatt hány betege van, széttárja a kezét: sohasem számolja, csak annyit tud, gyakran még késő este is fogadja a rá várakozó pácienseket, mert senkit sem akar vizsgálat nélkül hagyni.

Nagyszerű mesterek

Dr. Jenei Péter nős, középiskolás korukban ismerkedtek meg Erikával, aki tanárnőként dolgozik. Közgazdász lányuk Svájcban él, nyáron volt az esküvője. Persze, az időt nem lehet megállítani, ha minden a tervek szerint alakul, jövőre Péter is nyugdíjas lesz, de a családi vállalkozásban épült KRYO-ban folytatja a magánrendelést.

– Arra amíg élek, szívesen gondolok vissza, hogy a már említett Szócska doktor mellett Nyíregyházán olyan nagy tudású mestereknek lehettem kollégája, mint az országosan elismert Eisert Árpád vagy Mohácsi László. Büszke vagyok, hogy ebben a fejlődő kórházban dolgozhattam évtizedekig, ahol nemcsak jó mestereim voltak, de ahol a gondok mellett is kitűnő a gyógyítás, s az ország egyik legjobb egészségügyi intézményének tartják – fogalmaz.

Hobbi? Diákkora óta gitározik, jelenleg is játszik barátaival egy zenekarban és sokat kirándulnak feleségével a zempléni hegyekben.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában