Helyi közélet

2017.10.07. 17:34

„Vendégszeretetük mindent felülmúl”

Panyola, Vásárosnamény - Borbás Marcsi és a Gasztroangyal stábja gyakran és szívesen forgat az ország keleti részén.

Panyola, Vásárosnamény - Borbás Marcsi és a Gasztroangyal stábja gyakran és szívesen forgat az ország keleti részén.

A Gasztroangyal hazánk legnépszerűbb gasztronómiai műsora, amely jóval több mint egy főzőműsor, hiszen amellett, hogy megismerhetjük belőle a magyar konyha hagyományos alapanyagait és ételeit, a nemzetiségek kedvenc fogásait vagy azt, hogy mi kerül az asztalra Erdély, a Délvidék vagy Kárpátalja magyarlakta vidékein, remek ötletekkel gazdagodhatunk a legjelentősebb ünnepeink előtt, ellátogathatunk disznóvágásokra, gasztroeseményekre és bepillanthatunk egy-egy különleges foglalkozás kulisszái mögé is – persze, a jellegzetes ételeiken keresztül. A műsorvezető, Borbás Marcsi és a Gasztroangyal stábja a múlt héten Panyolán és Vásárosnaményban forgatott, az október 28-ai, a Duna Televízión látható adásból pedig kiderül, milyen finomságokkal fogadták őket a helyiek.

Közösségek a középpontban

– Én nem az ételek, sokkal inkább az emberek miatt szeretem ezt a műsort, és úgy gondolom, a Gasztroangyal évek óta töretlen népszerűsége is ennek köszönhető – mondta lapunknak Borbás Marcsi. – Bárhová is megyünk, az adott település vagy térség hagyományait és kultúráját szeretném bemutatni, ennek pedig elmaradhatatlan része a gasztronómia. Családok, közösségek kerülnek a középpontba, a jóízű beszélgetésekre pedig sütés, főzés közben kiváló alkalom nyílik. Az emberek, a múlt és a jelen között az étel a kapocs, de számomra az érzelmek a legfontosabbak, és azok a kapcsolatok, amelyek egy-egy adás készítése közben szövődnek. Minden vidéken kiváló emberekkel hoz össze a sors, éppen ezért mindenhová szívesen megyek, de ez Magyarország keleti részére hatványozottan igaz. Alföldi lány vagyok, nincsenek ott rokonaim, mégis nagyon gyakran visszatérek, mert az ott élők vendégszeretetére nincsenek szavak. Azt sem tudják, mivel lepjék meg a hozzájuk betérőt és mivel kedveskedjenek, de nagyon gazdag a történelmük és a kultúrájuk is. Szeretném, ha minél többen elmennének arra a vidékre, hogy saját szemükkel győződjenek meg arról: az a térség indokolatlanul van háttérbe szorítva. Azt viszont nem csak azon a vidéken, de szinte mindenütt érzem: az emberek boldogok, ha megmutathatják az értékeiket.

– Az én feladatom az, hogy kiszolgáljam őket és mindent megtegyek értük. Nem lehet rossz kedvem, vagy ha az is van, túl kell lépnem rajta, mert nem ronthatom el az örömüket, nem foszthatom meg őket a lehetőségtől, hogy a legszebb arcukat mutassák. Ez azért nem okoz nehézséget, mert szeretem a munkámat és az embereket, akiktől rengeteg pozitív visszajelzést kapok. Akár arról, hogy kipróbáltak egy receptet, vagy arról, hogy egy egész iskolai osztály elutazott egy, a műsorban bemutatott településre. Ezek miatt érdemes csinálni – mondja a népszerű műsorvezető, aki a Gasztroangyal indulásakor nem sejtette, hogy a műsornak ekkora sikere lesz.

Óriási közönségsiker

– Amikor elkezdtem, volt már mögöttem több mint tizenöt évnyi televíziós múlt, és nem gondoltam, hogy egy ilyen típusú műsor ekkora közönséget tud majd vonzani. Szerencsére nagyon sokan szeretik: ez már a hetedik évad, és óriási közösséget alkotunk – a sikerében annak is szerepe lehet, hogy a gasztronómia világszerte egyre nagyobb teret kap. Én nagyra értékelem a csúcsgasztronómiát, hiszen az már művészet, de nem a mindennapjaink része.

– Amikor külföldön járok, mindig megkóstolom a helyi sajátosságokat, mert egy országot a gasztronómiáján és a vendéglátásán keresztül nagyon jól meg lehet ismerni. Szeretem az orosz ételeket, a francia paraszti konyhát és az olasz konyhát is – ez utóbbiból nem a pizza vagy a tészta a kedvencem, hanem azok a fogások, amelyek egyszerűek és kevés alapanyag felhasználásával készülnek: amelyek hasonlítanak a mi ételeinkre.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában