Helyi közélet

2017.10.21. 12:49

Vincziczki András: Emelkedtek az alapanyagárak

Nyíregyháza - Európában e tekintetben Ausztria és Németország az irányadó.

Nyíregyháza - Európában e tekintetben Ausztria és Németország az irányadó.

– Szép dolog a családtámogatási szándék, csak ezzel párhuzamosan az építőipar is reagált azzal, hogy emelkedtek az alapanyagárak, nőtt a tervezési díj, és emellett ott van a nagyfokú szakemberhiány – vágott a dolgok közepébe Vincziczki András azon a kerekasztal-beszélgetésen, melyet a Kelet-Magyarország napilap az építőipar és az ingatlanpiac témakörében szervezett.

Nem érzem azt sem, hogy ”pörögnének” az uniós támogatások." Vincziczki András

Eltűnik gyorsan

A Trans-Vidia Kft. ügyvezetője szerint így már annyira nem rózsaszín a kép, mint mondta: „a forint így gyorsan el is tűnik”. A szakember úgy véli, egyelőre Nyíregyházán a befektetési jellegű lakásvásárlás még nem indult be, inkább a fővárosban, illetve Debrecenben, az egyetem környékén, vonzáskörzetében invesztálnak ingatlanba. Az ügyvezető szerint azért ott fektetnek be inkább az emberek, főként a külföldiek, mert ott jobban mennek az albérletetek, nem beszélve arról, hogy az építőanyag ott is, itt is ugyanannyiba kerül.

Vincziczki András, a Trans-Vidia Kft. ügyvezetője

A számlán ott a pénz, de…

– Nem érzem azt sem, hogy „pörögnének” az uniós támogatások. Sok esetben az önkormányzatok számláján van ugyan a pénz, de nincs közbeszerzés, nincs kivitelező, az alapanyaggyártó cégek meg folyamatosan emelik az árakat, így csak drágulnak a projektek. Már szóltam ugyan a munkaerőhiányról, de azt újfent kiemelném: azt tapasztaltam, hogy az Ukrajnából érkező munkások jobban dolgoznak, mint a szomszédos megyékből, például a borsodi melósok – említette Vincziczki András, majd visszakanyarodott az építőanyag­árakra. Felhívta a kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek a figyelmét arra: Európában e tekintetben Ausztria és Németország az irányadó, minden itt dől el.

– A betonacél, ahogy az összes építőipari alapanyag ára az idén közel 10 százalékkal emelkedett – fogalmazott a Trans-Vidia Kft. ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában