Helyi közélet

2017.11.24. 13:52

Advent idején is biztonságban

Nyíregyháza - A rendőrök civilben és egyenruhában is szolgálnak, védenek az ünnepi időszakban.

Nyíregyháza - A rendőrök civilben és egyenruhában is szolgálnak, védenek az ünnepi időszakban.

Nyíregyháza. Az ünnepek és az adventi készülődés idején is érdemes megfogadni a megyei rendőr-főkapitányság tanácsait. Dr. Kovács Attila, a bűnmegelőzési

osztály vezetője és Matyi István, a közlekedésrendészeti osztály első embere pénteken a megyeszékhely főterén található Mikulásház előtt megszívlelendő bűn- és balesetmegelőzési útmutatással szolgáltak annak érdekében, hogy senki ne váljon áldozattá. A rend éber őrei civilben és egyenruhában is jelen lesznek a forgalmas pontokon.

– Az ünnepi hangulatban sokan megfeledkeznek a legalapvetőbb vagyonbiztonsági szabályokról, holott a zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, a vásári forgatagban, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban, üzletekben követik el. A pénztárcát ne a kosár, a táska tetején, hanem jól elrejtve, lehetőleg a kabát belső zsebében tartsák! Értékeiket egy pillanatra se veszítsék szem elől, ne hagyják az autóban, a bevásárlókocsiban, felügyelet nélkül! A válltáskák zsebeit ajánlatos mindig behúzni, buszon utazva a kézitáskát szorítsák a testükhöz! A bankkártyát, a hozzá tartozó PIN kódot, a mobiltelefont, a pénzt és az igazolványokat lehetőleg ne egy helyen tárolják, kártyás fizetéskor pedig a PIN kódot úgy üssék be, hogy azt illetéktelen személy ne lássa! – taglalta dr. Kovács Attila.

Hozzátette: a gépkocsink biztonságára is érdemes odafigyelni, az elkövetőknek ugyanis néhány pillanat is elég ahhoz, hogy az autóban hagyott mobiltelefont, táskát megszerezzék. Távozás előtt mindig ellenőrizzük, hogy a jármű minden ajtaját lezártuk-e.

Karácsony közeledtével megszaporodnak a csalások is. Az elkövetők sok esetben adománygyűjtésre hivatkozva csalnak ki pénzt a kiszemelt személyektől. Bátran kérjük meg a támogatást kérőket, hogy mutassák fel arcképes igazolványukat és engedélyüket! Ha interneten vásárolunk, biztonságos weboldalakon böngésszünk, ragaszkodjunk az utánvételes fizetéshez és fontoljuk meg a vásárlást, ha feltűnően olcsón kínálnak eladásra termékeket – hangzott el a rendőrségi tájékoztatón.

Matyi István arra kérte a járművezetőket és a gyalogosokat, hogy az adventi készülődés miatti megnövekedett forgalomra tekintettel a szokásosnál is figyelmesebben, óvatosabban közlekedjenek, legyenek türelmesek és persze szabálykövetőek.

KM-PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában