Helyi közélet

2017.11.09. 13:31

Anyagilag ösztönzik a diákot

Nyíregyháza - Aki hiányszakmát tanul, az akár 30 ezer forint ösztöndíjban is részesülhet havonta.

Nyíregyháza - Aki hiányszakmát tanul, az akár 30 ezer forint ösztöndíjban is részesülhet havonta.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottsága a napokban tartotta meg soros ülését, melyen szó esett a megyei szakképzés helyzetéről, a hiányszakmákról és az ehhez kapcsolódó ösztöndíjrendszerről is.

Véleményező testület

– A megyei fejlesztési és képzési bizottságok 2012 óta véleményező, javaslattevő és döntés-előkészítő testületként működnek a hazai szakképzésben. A bizottságok fontos feladata a szakmaszerkezeti javaslatok összeállítása, hiszen az adott tanévre ez határozza meg a megye beiskolázási és képzési irányait, azaz hogy melyik szakképesítés esetében van szükség a beiskolázási létszámok emelésére, csökkentésére, esetleg szinten tartására – tájékoztatott Nagyné Varga Katalin, a bizottság elnöke.

Hozzátette: a létszámok megállapításával párhuzamosan a testület három kategóriába sorolja a szakképesítéseket, így azok támogatott, korlátozottan támogatott vagy nem támogatott szakképesítéseknek minősülhetnek. A javaslat kialakításakor a bizottság elsősorban a gazdaság oldaláról érkező jelzésekre, igényekre támaszkodik.

– A bizottság munkaszervezeteként működő kereskedelmi és iparkamara minden évben a vállalkozások és pályakezdő szakmunkások körében végzett kérdőíves felméréssel igyekszik hozzájárulni a szakmailag minél megalapozottabb javaslat megalkotásához – mondta el lapunknak Nagyné Varga Katalin, aki a megyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára is egyben.

– A hiány-szakképesítésnek minősülő szakok esetében a tanulók ösztöndíjban részesülnek, melynek mértékét tanulmányi eredményük befolyásolja. A Szabóky Adolf szakképzési ösztöndíj a tanulók tanulmányi előmenetelétől függően 10 és 30 ezer forint között alakulhat havonta. A 2017/2018-as tanévben megyénkben hiány-szakképesítésnek minősül többek között a hegesztő, az ács, a burkoló, a gépi forgácsoló, az ipari gépész, a gyakorló ápoló, víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő, a központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, a szerszámkészítő és a bádogos szakképesítés – sorolta az elnök, aki kitért a tanulószerződésekre is.

Eszerint a tanulók a szakképzési ösztöndíjon felül további juttatásban is részesülhetnek, amennyiben tanulószerződést kötnek.

Mi is az a tanulószerződés?

A tanulószerződés a duális szakképzés legfontosabb pillére, hiszen alapvető célja, hogy minél több szakmát tanuló diák tölthesse szakmai gyakorlatát gazdálkodó szervezetnél valós munkakörülmények között. A pénzbeli juttatás mértéke változó, de a jelenlegi jogszabályi környezetnek köszönhetően egy hiány-szakképesítést tanuló és tanulószerződéssel is rendelkező tanuló akár közel 50.000 forintot is kaphat havonta. A kamara célja, hogy minél több legyen a regisztrált tanulószerződések száma, amelyhez a szakképzésben tanulók létszámának növelése mellett elengedhetetlenül fontos a gyakorlati képzést végző gazdálkodó szervezetek körének bővítése.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában