Helyi közélet

2017.11.10. 14:37

Büszkék lehetünk az eredményeinkre

Nyíregyháza - Az ünnep lehetőséget ad az értékek bemutatására, a kutatások publikálására.

Nyíregyháza - Az ünnep lehetőséget ad az értékek bemutatására, a kutatások publikálására.

– Vannak olyan események az életünkben, amelyek ünneplésekor meg kell állni és egy kicsit visszamenni a múltba: a magyar tudomány ünnepén is lehetőségünk van arra, hogy felidézzük a kezdeteket – mondta köszöntőjében a Nyíregyházi Egyetemen tartott konferencián Vassné dr. Figula Erika, az intézmény rektora.

Nevezetes dátum

– Gróf Széchenyi István 1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen birtokainak egyévi jövedelmét, 60 ezer forintot ajánlott fel a Magyar Tudós Társaság létrehozására, lehetővé téve annak megalakulását. A politika, a tudomány és a mecenatúra egymásra találása volt ez, amelynek eredménye a mai Magyar Tudományos Akadémia. Széchenyi álma megvalósult, a tudományos élet művelői és szereplői pedig büszkék lehetnek az Akadémiára, annak eredményeire. Azért, hogy a nevezetes dátum ne merüljön feledésbe, hazánkban ez a nap a magyar tudomány ünnepe, amelyről intézményünkben is évről évre megemlékezünk.

– Fontos, hogy legyen egy olyan tudományos esemény, amelyen megmutathatjuk az értékeinket, beszámolhatunk a kutatásainkról és beszélgethetünk a jövőnkről. Az alkalmazott tudományok egyetemeként kiemelt feladatunk az egyetemi tudat és szemlélet erősítése, és van mire, illetve kire építenünk, hiszen a minősített oktatóink aránya meghaladja a hetven százalékot.

– A még jobb munkára ösztönzés egyik módja a „Tudományért – Művészetért” kitüntetés, amelyet hosszú évek óta átadunk a kiváló kutatómunkát végző kollégáinknak – mondta a rektor. Az idén dr. habil Szabó Sándor főiskolai tanár, dr. habil Szepessy Béla főiskolai tanár és dr. Vígh Szabolcs főiskolai tanársegéd vehették át az elismerést, az egyetem intézetei pedig előadásokat szerveztek a magyar tudomány ünnepe tiszteletére.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában