Helyi közélet

2017.11.17. 12:23

Egy babáról sem mondanak le

Nyíregyháza - A neonatológia legnagyobb kihívása az 1500 gramm alatti csöppségek megmentése.

Nyíregyháza - A neonatológia legnagyobb kihívása az 1500 gramm alatti csöppségek megmentése.

A Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának 20 ágyas Neonatális Intenzív Centrumában (NIC) évente 350–400 gyermeket kezelnek, kétharmaduk koraszülött, közülük csaknem százan kis súlyú, igen éretlen állapotú korán érkezők.

– A ’80-as évek végén a megyében ezer újszülöttből 25 meghalt, amiben szerepet játszott az is, hogy a megye a koraszüléseket tekintve mindig az ország első harmadában volt. Ma már mindössze 4–5 ezrelék körül van a csecsemőhalandóság, s nem a 28., hanem a 24. hét az életképesség alsó határa. Az 1000 gramm alatti súllyal születettek túlélési esélye is több mint 80 százalékos – mondja dr. Dicső Ferenc, s azt is: a megyében 10 százalék körüli a koraszülések száma. Az osztályvezető főorvos ma is emlékszik arra a babára, aki mindössze 300 grammal született, de győzött az élni akarása, vagy arra a kicsire, akit egy mentős segített császármetszéssel a világra, a klinikai halál állapotában volt, ma pedig boldog óvodás.

Itt gyógyítani küldetés

– Nagyon sok múlik a baba állapotán és azon, hogy a koraszülöttmentő transzport – a négy keréken száguldó koraszülött intenzív osztály orvossal és nővérrel – mikor kezdheti meg a kicsi szakszerű ellátását, és kerül be az osztályra – magyarázza a főorvos. A megye minden szegletéből ide szállítják a nagyon kis súlyú koraszülötteket, aki a nyíregyházi kórházban látja meg a napvilágot, a műtőből azonnal az idén 25 éves NIC-be kerül. Itt dolgozni valóban hivatás, napi 24 órás állandó figyelem, küldetés; pillanatok alatt kell dönteni, nincs idő arra, hogy tétovázzanak, elbizonytalanodjanak.

– A kicsik várható életminősége is egyre javul – kevesebb a gyengén látó, a csökkent tüdőfunkcióval élő gyermek –, bár az éretlenségből fakadó szövődmények 100 százalékosan nem küszöbölhetőek ki – teszi hozzá Dicső főorvos. A neonatológia számára a legnagyobb kihívás az 1500 gramm alatti csöppségek megmentése, s a lehető legjobb életminőség elérése. Mert a túlélés nem mindig mentes a maradványbetegségektől. Épen ezért van egy hosszú nyomon követési folyamat: a gyerekeket iskolás korukig figyelik és monitorozzák, hogy képességeikben, készségeikben, egészségi állapotukban mennyire térnek el kortársaiktól.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában