Helyi közélet

2017.11.21. 14:47

Gömöri lassúval gyors siker

Nyíregyháza - A Fölszállott a páva középdöntőjébe jutott a nyíregyházi néptáncos duó.

Nyíregyháza - A Fölszállott a páva középdöntőjébe jutott a nyíregyházi néptáncos duó.

A Fülöp-szigeteki felmenőkkel bíró Cruz Heather Laura és a szintén Nyíregyházán élő Demarcsek Dániel tánclépésben ugrotta az első akadályt, és bejutottak a Fölszállott a páva középdöntőjébe. Nem kínálták tálcán a lehetőséget, alaposan megküzdöttek érte. De mindezt örömmel, lazán, ugyanakkor komoly precizitással vitték véghez. Most már csak remélhetik, hogy messze még a vége...

A közkedvelt népzenei és néptáncos televíziós vetélkedő élő show-jának első felvonásán olyannyira elnyerték az egyébként a kritikát sem mellőző zsűri tagjait, hogy továbbjutottak a december közepén esedékes középdöntőbe.

– Egyáltalán nem úgy indultunk el a versenyen, hogy meg akarjuk nyerni, pusztán az volt a célunk: adjuk ki magunkból a lehető legtöbbet, bulizzunk egy jót, és meglátjuk, ez mire is lesz elég – árulta el Demarcsek Dániel. – Nem mi voltunk az esélyesek, hiszen a rutin és az ismertség nem mellettünk szólt, de a gömöri lassú és friss csárdás remekül sikerült. A fellépés előtt egy nappal letudtuk az izgulást, az élő műsorban pedig felszabadultan táncoltunk, élveztük, amit csináltunk. Mivel Laura nem csak a táncos párom, hanem a barátnőm is, végig egy hullámhosszon voltunk – mindezt a helyszínen látták Dániel szüleik és barátaik.

– Már a műsor előtti napon a helyszínen próbálhattunk, az MTVA székház pedig igazán feldobott bennünket, nagyon barátságos volt a színpad, ez is sokat segített – tette hozzá Laura.

– A Margaréta és a Lókötő Együttesben táncoltunk régebben, amikor megismertük egymást, a Nyírség Táncegyüttes tagjaiként igyekszünk olyan páros produkciókkal előrukkolni, amit mi választunk ki, és megmutatjuk mértékadó mestereinknek is. – A zsűri jogos észrevételeit megfogadjuk, és már készülünk a figurákban bővelkedő nagyecsedi cigánytáncokkal. Bár az előválogatóra is sokat kellett készülnünk, most még többet beleadunk. A hátamra pedig jobban figyelek, és ígérem, kihúzom magam – említette Dániel, aki a Magyar Táncművészeti Egyetem végzőse, Laura pedig a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizik jövőre. Mentoraik, Farkas Zoltán „Batyu” és Tóth Ildikó „Fecske” is szép jövőt jósolnak nekik. Dániel és Laura batyujában van még muníció, és ha a középdöntőben úgy szárnyalnak, mint a fecske, még messzebbre juthatnak.

Négy kategóriában

Pénteken a Duna Televízióban folytatódnak az elődöntők, a középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a négy kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját. Az idén is négy kategóriában állnak a zsűri elé a versenyzők: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok, valamint néptáncegyüttesek. A nyíregyháziak közül fellép még Baráti-Brencsák Barbara és Kurinszky Márk, Bíró Gréta Dorina és Németi Márk, Glonczi Rodrigo, valamint a Nyírség Táncegyüttes.

A zsűri tagjai

A zsűri elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

Ide kattintva megtekintheti az első elődöntős produkciót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában