Helyi közélet

2017.11.19. 17:15

Hasznos is lehet a falevél

Nyíregyháza - A száraz levelek nagyszerűen kiegészítik a komposzthalmunkat.

Nyíregyháza - A száraz levelek nagyszerűen kiegészítik a komposzthalmunkat.

Az év ezen szakában egyre több falevél hever a kertünkben, a házunk előtt. A legtöbb falevél a szemétben végzi vagy elégetik, ám jó tudni, hogy léteznek praktikus felhasználási módjai is a lehullott leveleknek. Tóth Zoltán, az Országos Kertbarát Szövetség tagja, a Nyíregyházi Vasutas Kertbarát Kör titkára több apró praktikát is megosztott lapunk olvasóival.

– Alakítsunk ki kis utakat a kertben, ez a legegyszerűbb módja a levelek felhasználásának. Nincs egyéb dolgunk, mint apró kővel megszórni az általunk elképzelt nyomvonalat vagy deszkákat helyezni a földre – kezdte a lehetőségek taglalását Tóth Zoltán.

Megállítja a gyomosodást

– A falevelekből készíthetünk talajtakarót is, ehhez ugyanis a száraz levelek kiváló alapanyagul szolgálnak. Az ilyen talajtakaró megakadályozza a gyomosodást és visszatartja a nedvességet, lebomlás után pedig javítja a talajminőséget. Fontos, hogy a leveleket felaprózzuk, mivel a nagyobb csomók vagy a nagyobb levelek elzárhatják a víz útját, valamint figyeljünk arra is, hogy a takaró vastagsága ne haladja meg a néhány centimétert, így jobban tud lélegezni a talaj – fogalmazott Tóth Zoltán.

Hozzátette: a virágoskert földjét össze is keverhetjük falevelekkel, amelyek lebomláskor szerves anyaggal és tápanyagokkal gazdagítják a talajt. Habár a száraz levelek nitrogént termelnek, a szakemberek azt javasolják, hogy a levelekhez adjunk műtrágyát is, segítve ezzel a lebomlási folyamatot.

Ne egész télen!

– A lebomlott falevelek hasznosak lehetnek a gyep számára. Vigyázzunk azonban, hogy a vékony réteg levelet ne hagyjuk egész télen a talajon, mivel az eredmény várakozásainkkal ellentétes lehet. A túl sok levél kiegészülve a hótakaróval megfojthatja a gyepet – fogalmazott Tóth Zoltán, majd áttért a komposztálásra.

– A száraz levelek nagyszerűen kiegészítik a komposzthalmunkat, ami gazdagítja a talajt. Tavasszal vagy ősszel be lehet ásni a talajba, ugyanis kiváló mulcs – szolgált praktikus tanácsokkal lapunk kertbarát olvasóinak Tóth Zoltán, a Nyíregyházi Vasutas Kertbarát Kör titkára.

Állat alá vagy eledelnek

Sok levél alkalmas lehet akár az állatok alá. A nyár, a tölgy és sok más fa levele is nagyszerű alomnak a juhok, a kecskék és más állatok alá télen. Csak azt ne feledjük, hogy ezek nem szívják úgy fel a nedvességet, mint a szalma és a forgács. Ebből talán többet kell használnunk vagy gyakrabban kell majd cserélnünk, viszont ennél olcsóbb megoldást nem fogunk találni. Egyes levelek nagyszerű eledelként szolgálnak a nyulaknak, a juhoknak és más állatoknak, de figyeljünk oda, hogy a megfelelő leveleket használjuk erre a célra. Az állatorvosunk segíthet kiválasztani a megfelelő leveleket az állataink számára.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában