Helyi közélet

2017.11.12. 14:53

Kavicsok – virágok helyett

Nyíregyháza - Sorozatunkban Nyíregyháza zsidó lakosságának történetét, valamint a megye zsidó emlékeit mutatjuk be.

Nyíregyháza - Sorozatunkban Nyíregyháza zsidó lakosságának történetét, valamint a megye zsidó emlékeit mutatjuk be.

Szélsőséges állapotok

– Az emlékhelyek között első helyen kell említeni a Kótaji úti temetőt. 1843-ban nyitották meg, és a mai napig temetkezési helyül szolgál. Két részből áll, mert a status quo hitközség és az ortodox hitközség is oda temette halottait. A két részt egy betonkerítés választotta el egymástól, amelyet néhány évvel ezelőtt erősen leromlott állaga miatt kénytelenek voltunk lebontani. Napjainkban mindkét temető a Nyíregyházi Zsidó Hitközség tulajdonában, gondozásában és fenntartásában van – tájékoztatta lapunkat a hitközség hitéleti vezetője.

– Büszkén mondhatjuk el, hogy az ország legszebben gondozott zsidó temetői közé tartozik. Ami a megyét illeti, nagyjából két szélsőséges állapotot tapasztaltam: vagy teljesen elhanyagoltak a zsidó temetők – illetve ami megmaradt belőlük, mert van, ahol széthordták a sírköveket vagy egyszerűen beszántották a területet –, vagy szépen gondozottak. A szépen gondozottakra példa a bökönyi, a balkányi vagy a baktalórántházi temető, de szerencsére hosszú a lista, köszönhetően a helyi önkormányzatok odafigyelésének, gondoskodásának.

Szembetűnő a különbség

– A nyíregyházi temetőben az említett két rész között szembetűnő a különbség. Az ortodox temetőben – kivéve az utcafronthoz közeli részt, ahová a háború után temetkeztek – nem látni gránit vagy márvány sírköveket, és túlnyomórészt kizárólag héber feliratot véstek a kövekre. A nevek alatt elengedhetetlen a héber naptár szerinti halálozási dátum, hiszen eszerint tartják a halotti évfordulókat. Ilyenkor akár külföldről is eljönnek a családtagok, hogy elmondjanak néhány imát.

– Virágot a hagyományokhoz ragaszkodó ortodoxok nem visznek a temetőbe, a látogatók egy-egy kavicsot tesznek a sírra. Eredetileg azért raktak nagyobb köveket a sírra, hogy megjelöljék, mint ahogy Jákob megjelölte Ráchel sírját, illetve hogy a vadállatok ne kaparják ki a negyvenéves pusztai vándorlás során eltemetett holttesteket. Ezeket a köveket szimbolizálják a kavicsok – tette hozzá Somos Péter.

KM-MML


A hősi halottak emlékére

– A holokauszt-emlékművet már említettem. Van a temetőnkben egy másik emlékmű az első világháborús zsidó hősi halottak tiszteletére. A Nyírvidék 1926. június 1-jei száma így tudósít az emlékmű felavatásáról: „Vasárnap délután öt órakor leplezték le a nyíregyházi izraelita temetőben a zsidó hősi halottak síremlékét. Az emlékmű két fekete obeliszk, amelyek csúcsát felül fehér márvány fogja össze. Erre az összefogó ívre van bevésve, hogy a temetőben nyugvó hősökön kívül 34-en a Hősök temetőjében, 32-en pedig elszórtan a harctereken pihennek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában