Helyi közélet

2017.11.28. 11:27

Kézzelfoghatóbbá teszik a biológia tanítását

Nyíregyháza - A nyíregyházi állatpark elhullott egyedei tovább „élhetnek” a kárpátaljai főiskola állattani gyűjteményében.

Nyíregyháza - A nyíregyházi állatpark elhullott egyedei tovább „élhetnek” a kárpátaljai főiskola állattani gyűjteményében.

Az idén oktatási együttműködést kötött egymással a a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Nyíregyházi Állatpark, amelynek értelmében minden évben terepgyakorlatot szerveznek a Beregszászon képzett magyar ajkú biológia szakos hallgatóknak, illetve kihelyezett képzéseknek adnak otthont. Az első kapcsolatfelvételt követően az együttműködés mindjárt magasabb szintre is lépett, ugyanis megállapodtak abban, hogy az állatpark összegyűjtött állattani preparátumokkal gazdagítja a határon túli magyar főiskola oktatási és tudományos célú állattani gyűjteményét.

A felajánlások ünnepélyes átadás-átvételére kedden került sor, s nyíregyházi intézményből a kárpátaljai vendégek csontvázakkal, állati bőrökkel, tollakkal, láb és csőrpreparátumokkal, aganccsal és egyéb értékes kincsekkel gazdagon térhettek haza.

– Több hazai felsőoktatási intézménnyel ápolunk jó kapcsolatot, van nálunk készült preparátum például az állatorvosi egyetemen, nem beszélve a sok szakdolgozóról, akik nálunk készítik a diplomamunkájukat – tudtuk meg Gajdos Lászlótól, az állatkert igazgatójától. – Az elmúlt 20 év alatt mintegy 500 fajt gyűjtöttünk be, gyakorlatilag a föld állatvilága megjelenik Nyíregyházán, s ezek az egyedek az oktatást szolgálva egy kicsit tovább tudnak „élni” akkor is, ha már elpusztultak – tette hozzá.

Azt viszont már dr. Kohut Erzsébet,a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Biológia és Kémia Tanszékének pedagógusa, tanszéki koordinátora tette hozzá, hogy az állatpark meglátogatását évente egyszer tervezik, beillesztve az éves terepgyakorlataik sorába. – A harmad éves hallgatóink nem csupán egy tanulmányúttal lesznek gazdagabbak, de a bemutatás módszertanával is megismerkedhetnek, ráadásul a szaktantermünk – ami otthon egy kis múzeumként is működik – gazdagításába is bevonjuk őket. Mindemellett számtalan más pedagógiai módszert is szeretnénk kárpátalján meghonosítani, hogy ezeket minél szélesebb körben alkalmazhassuk.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában