Helyi közélet

2017.11.27. 15:20

Kiváló felkészülés és feladatellátás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Nyíregyháza - Értekezleten összegezték az idei védmű-felülvizsgálat tapasztalatait a vízügyi szakemberek.

Nyíregyháza - Értekezleten összegezték az idei védmű-felülvizsgálat tapasztalatait a vízügyi szakemberek.

A közelmúltban tartotta a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) az őszi védmű-felülvizsgálati szemléket követő kiértékelő értekezletét, amelyen az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint az árvíz-, és a belvízvédekezéskor együttműködő legfontosabb partnerek, azaz a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, a Magyar Honvédség és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság képviselői is részt vettek.

A jeges árról

– A védmű-felülvizsgálat célja, hogy meghatározzuk és megbeszéljük a további feladatokat a gát- és csatornaőrökkel, gépészekkel és az együttműködő partnerekkel – mondta megnyitóbeszédében Bodnár Gáspár. A FETIVIZIG igazgatója hozzátette: egy több hónapon át tartó munka végére értek, a vízügyi szakemberek mindent megtettek a megfelelő felkészülés érdekében, a feladatellátás pedig minden területen kiválóan sikerült.

Lucza Zoltán, a Vízrajzi és Adattári Osztály osztályvezetője A hidrológiai év jellemzése és a vízrajzi rendszer felkészítettsége című prezentációjában kifejtette: az elmúlt év nagy részében az átlagosnál jóval melegebb volt az időjárás, januárban azonban 4–5 fokkal alacsonyabb volt a léghőmérséklet, aminek eredményeképpen a vízgyűjtő területen hófelhalmozódás, a folyóinkon pedig jégképződés indult, a csapadékviszonyokra a szeszélyes időbeni eloszlás volt a jellemző. A szakfelülvizsgálatok összefoglaló megállapításairól szólva kiemelte, hogy a monitoringrendszer folyamatos karbantartást igényel, a magyar–ukrán távmérő rendszer rekonstrukciója folytatódik.

Az árvízvédelmi rendszer felkészítettségét Dajka István, az Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály vezetője értékelte. Az év eleji jeges árral kapcsolatos tapasztalatok összegzésében elmondta, hogy a jég levezetését szakembereik és jégtörő hajóik szakszerű munkájával sikerült megoldani. Hozzáfűzte: a jég ártérre kiterülését jól akadályozták a part menti galériaerdők, a jövőben folytatni kell a jégmegállásra hajlamos folyószakaszok szabályozását.

A gátőrök hozzáállása példaértékű, az ötleteik, észrevételeik jól segítik a munkák megtervezését"

– fogalmazott Dajka István.

Folyamatosan javuló állapot

A belvízvédelmi rendszer felkészítettségét Lőrincz Róbert, a Vízrendezési és Öntözési Osztály osztályvezetője mutatta be. Elmondta: a fontosabb csatornák jól karbantartottak, a szivattyútelepek felkészítettek, a vízvisszatartó, vízkormányzó műtárgyak folyamatosan javuló állapotot mutatnak. A 2018-as feladatok közül kiemelte, hogy a csatornák fenntartásában a gépeknek nagyobb szerepet kell adni.

A vízminőségi kárelhárításra felkészülést Veress József értékelte. – Az idén eddig 15 környezeti káreseményről érkezett bejelentés, hét alkalommal külföldi, nyolc esetben belföldi eredetű volt a szennyezés. A jeges árvíz után a szemét és más idegen anyagok eltávolítása sikeresen megtörtént – számolt be a Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály vezetője.

Kivitelezési szakaszban

Kató Sándor műszaki igazgató-helyettes értékelésében elmondta: 2017-ben a fenntartási, üzemeltetési és a korábban társulati kezelésű csatornák felzárkóztatása mellett a kivitelezési szakaszba lépett fejlesztések jelentették a munka dandárját.

Az értekezlet zárszavában Bodnár Gáspár összegezte a szemlék eredményeit. Elfogadva a beterjesztéseket megállapította, hogy a FETIVIZIG rendszere egyenszilárdságú, gyenge pontokat nem lehet találni benne, amiért köszönetét fejezte ki az együttműködő partnereknek és minden vízügyi dolgozónak.

- Nádasi Zoltán -


Kiváló az együttműködés

A hozzászólások között Farkas József dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány kiemelte: kiváló az együttműködés a két szervezet között – mind a rendőrség, mind a FETIVIZIG munkája az emberek hétköznapi biztonságát garantálja. Elmondta: volt alkalma személyesen is megtapasztalni, hogy vészhelyzetben milyen heroikus küzdelem folyik az árvízzel, s azt kívánta a jelenlévőknek, hogy még sok tanácskozáson és gyakorlaton vegyenek részt, de ne kelljen a megszerzett tudást éles helyzetben is alkalmazniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában