Helyi közélet

2017.11.16. 11:19

Kutatva kerestek a kreatív diákok

Nyíregyháza - Eszközvásárlási utalvánnyal tért haza a nyíregyházi küldöttség.

Nyíregyháza - Eszközvásárlási utalvánnyal tért haza a nyíregyházi küldöttség.

Nívós pályamunkákat mustrált a szakértő zsűri a Mobilis Interaktív Kiállító Központban megrendezett Tudás Expón. A végén csattant az ostor: a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégiumának Bánkirobot csapata kapta a fődíjat, az Amgen Foundation és a King Bauduoin Foundation nagylelkű felajánlását, a 150 ezer forint értékű eszközvásárlási utalványt.

– Jóleső érzés volt szembesülni azzal, hogy a zsűri méltatta a szakkör kreativitását, lelkesedését és a téma iránti elköteleződését, amely az aprólékosan kidolgozott és szakmailag megalapozott pályamunkák mellett külön növelte a bemutatók értékét. A csapat maximális pontszámmal végzett az első helyen – nyugtázta Zsigó Zsolt tehetséggondozó pedagógus.

A bemutatott eszközök mindegyike a hétköznapi problémákra kínál egyedi megoldásokat. A jeltolmács kesztyű alkotója, Tóth Bence, aki egy olyan eszközt fejlesztett ki, ami egy jelnyelvi szinkrontolmács, melynek segítségével a halláskárosult emberek a jelnyelv segítségével úgy kommunikálnak, hogy a jelelt szöveget a hallgatóság felolvasva hallja. A kesztyűvel a siket emberek képesek lehetnek mindennapi ügyeket intézni. A vízalatti kutatórobot alkotói Zsigó Miklós, Szemerszki Bálint és Tóth Bence olyan távirányítható eszköz kialakítására törekedtek, mely a víz alatti infrastruktúra állapotáról ad hiteles, élő képet (például víztározókat működtető cégek munkáját támogatva, ugyanis azok kiürítése nélkül találhatják meg a szakemberek a felmerült hibákat és tehetik meg a szükséges intézkedéseket, ezzel vizet, energiát és élőmunkát is megtakarítva csökkenthetik ökológiai lábnyomukat). A „Különböző eszközök vezérlése EMG-vel” Vas Bertalan alkotása. A működésének lényege: az orvosi diagnosztikában használatos eljárás, melynek során az izmok összehúzódásakor keletkező nagyon kicsi, elektromos jelek érzékelésével eszközöket vezérelhetünk. A fejlesztő izomfeszítéssel képes számítógépes prezentációt bemutatni, távolról bekapcsolni technikai eszközöket – tévé, lámpa és a technológia alapján elkészített robotkéz akár szorításra is alkalmassá válik.

A nívódíjas mentortanár

Természetesen a diákok minden kutatási-fejlesztési eredménye mögött van egy elhivatott, lelkes oktató, aki újabbnál újabb ötletekre sarkallja őket, biztos szakmai tudása pedig segít az felmerülő akadályok megoldásában. Ez a tanár a szakmai szimpóziumon Tehetséggondozási Nívódíjjal kitüntetett Zsigó Zsolt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégiuma mentortanára, a KUTOSZ tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában