Helyi közélet

2017.11.17. 09:49

Nyugdíjasként a volán mögött, a tábla előtt

Nyíregyháza - Nem túlzás a kijelentés: méhkasként bolydult fel a nyugdíjasok nagy társadalma, amikor kiderült, hogy júliustól a közérdekű nyugdíjas szövetkezeteken keresztül visszamehetnek dolgozni.

Nyíregyháza - Nem túlzás a kijelentés: méhkasként bolydult fel a nyugdíjasok nagy társadalma, amikor kiderült, hogy júliustól a közérdekű nyugdíjas szövetkezeteken keresztül visszamehetnek dolgozni.

Ezzel a kormányzati döntéssel jól járnak a vállalkozások, hiszen enyhülhet a munkaerőhiány, ugyanakkor a magukban még erőt érző nyugdíjasok újabb jövedelemre tehetnek szert.

Megyénkben is alakultak meg nyugdíjas szövetkezetek, s most alakítgatják ki a stratégiát: a legcélszerűbb az, ha a vállalkozások igényeinek megfelelően keresik meg a dolgozni szándékozó nyugdíjasokat. Az már biztos, hogy dolgoznak sofőrként nyug­díjasok, s várnak jelentkezőket pedagógusi munkakörbe is.

A nyugdíjasok foglalkoztatásáról szóló törvény életbe lépett július elsejétől, az augusztus a szervezések időszaka volt, szeptemberben és októberben pedig már munkába is állhattak többen azok közül, akik a nyugellátás mellett egy másik jövedelemre is szert akartak tenni.

Egyre több vállalkozás szeretne élni a nyugdíjasok foglalkoztatásával, újabb és újabb igényekkel jelentkeznek a közérdekű nyugdíjas szövetkezeteknél. Szendrői Jenőt, a nyíregyházi Újra Munka Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet igazgató elnökét a legfrissebb változásokról kérdeztük.

Összegyűjtik az igényeket

– Elöljáróban hadd mondjam el, annyira új még ez a rendszer, hogy nekünk is tanulnunk kell a megfelelő stratégiát. Az elmúlt hónapokban sokan jelentkeztek tagnak a szövetkezethez, csakhogy nem biztos, hogy azonnal találunk is nekik a szakképzettségüknek megfelelő munkát. Ezért most nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy a munkáltatók igényeit összegyűjtsük, s azokhoz az igényekhez keressük majd a nyugdíjasokat. Vagyis a munkáltatók igényeihez keressük a nyugdíjasokat, nem pedig a nyugdíjasok képzettségéhez a munkáltatókat. Annak nincs sok értelme, hogy összegyűjtsünk sok nevet, munkát meg nem tudunk adni, ugyanis a nyugdíjas nem tag akar lenni egy szövetkezetben, hanem dolgozni szeretne – magyarázta Szendrői Jenő.

– A munkáltatók tudják, hogy milyen munkakörökben akarnak foglalkoztatni nyugdíjasokat, s mi azokra a munkahelyekre célzottan keressük a szóba jöhető személyeket. A napokban például egy mátészalkai nyugdíjas otthon keresett a szövetkezetünkön keresztül egy nyugdíjas karbantartót. Sikerült találnunk megfelelő embert, aki hamarosan már munkába is áll.

– Szolgáltatási keretszerződést kötöttünk – többek között – a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal, amely nagy szeretettel vár az intézményeibe nyugdíjas szaktanárokat. Nyíregyházán például teljes munkaidőben vagy óraadóként két fő angol szakos tanárt tud foglalkoztatni a szakképzési centrum, van továbbá gyakorlati oktató állás nyugdíjas közlekedésgépész számára, valamint keresnek egy építész szakos tanárt is.

Már munkában a sofőrök

– Tiszavasváriban két angol szakos és egy matematika szakos tanárnak tudnak állást adni. Minőség-ellenőrző laboratórium is keres könnyű fizikai munkára olyan nyugdíjasokat, akiknek van laboratóriumi, élelmiszer-ipari vagy vegyészipari tapasztalatuk. Munkába álltak áruszállítóként a hivatásos gépkocsivezető tagjaink.

Naprakész elszámolások

– Az informatikai rendszerünk készen van, most teszteljük. Ennek segítségével pontos, naprakész információhoz juthatnak tagjaink és a munkáltatók is, és ez az informatikai rendszer gondoskodik arról, hogy naprakész elszámolást adjunk mind a megbízóknak, mind a tagságnak és az adóhatóságnak is – tette hozzá befejezésül Szendrői Jenő.

KM-MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában