Helyi közélet

2017.11.13. 15:46

Összefogás az agráriumban

Baktalórántháza - Az együttműködési megállapodás aláírásával erősödhet megyénk megtartóereje is.

Baktalórántháza - Az együttműködési megállapodás aláírásával erősödhet megyénk megtartóereje is.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a megye szakképzőintézményei hétfőn együttműködési megállapodást írtak alá a baktalórántházai Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium épületében.

Nőhet a versenyképesség

– Ha az agrárgazdasági szervezetek, vállalkozások versenyképessége nő, márpedig a mai együttműködési megállapodással aláírásával nő, azzal a megye megtartóereje is erősödik – fogalmazott Gerják József, a házigazda oktatási intézmény igazgatója. Hozzátette: a magyar gazdaság egyik hajtómotorja az agrárium, a jövő pedig a gyakorlatorientált szakképzésben és a precíziós gazdálkodásban rejlik. Dr. Szinnai Attila, az FM helyettes államtitkára kiemelte: ez a nap áttételesen a diákokról is szól, hiszen, remélhetőleg ők élvezik majd az együttműködési aláírás gyümölcsét. A szakember számadatokkal is szolgált: 2010 óta az agrárexport 37 százalékkal növekedett, ezzel párhuzamosan pedig egy kétkezi munkaerőhiány is jelentkezett, de ennek orvoslása érdekében igyekeznek minél több céggel kapcsolatba lépni, ezzel is biztosítva a tanulók számára a gyakorlati terepet.

Fejlesztik az infrastruktúrát

Dr. Szinnai Attila beszédében utalt rá: egy modern iskola még inkább vonzó lehet a fiatalok számára, épp ezért fordít a minisztérium egyre több pénzt az agrárszakképző intézmények infrastrukturális fejlesztésére. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kiemelte: a mai megállapodásnak az egyik célja a helyi munkaerőhiány megoldása. – Az sem másodlagos szempont, hogy egy 50-100 milliós munkagépeket ne olyan ember irányítson, aki nem ért hozzá – fogalmazott Baktalórántházán Rácz Imre, aki szerint a megyénkben hatszáz tanulószerződést tartanak jelenleg nyilván, ebben pedig 300 helyi gazdálkodó szervezet érintett. – A mai együttműködés aláírásának az egyik célja, hogy ezek a számok növekedjenek – fogalmazott a megyei elnök.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában