Helyi közélet

2017.11.24. 15:49

Parlagfű-mentesítés: közös érdek és felelősség

Nyíregyháza - Hatodik éve szerveznek megyénkben a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos programokat, ezúttal egy versenyt.

Nyíregyháza - Hatodik éve szerveznek megyénkben a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos programokat, ezúttal egy versenyt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatala a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal támogatásával, az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ és a Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály szakmai együttműködésével megyei környezetvédelmi versenyt szervezett a napokban általános és középiskolai diákok részére „Parlagfű-mentesítés – Közös érdek, közös felelősség” címmel.

Negyven csapat

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi szervezeti egysége a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal szoros szakmai együttműködésben már 2011 óta szervez a megyében a parlagfű elleni védekezés fontosságát hangsúlyozó programokat. Ezt a hagyományt követte a megyeháza dísztermében megrendezett verseny, amelyen délelőtt harminc általános iskolai csapat, míg délután a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában lévő középiskolák tíz csapata mérte össze tudását.

A versenyt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese nyitotta meg, aki beszédében visszatekintett az elmúlt években megvalósított programokra.

– A parlagfű elleni védekezés egyik legfontosabb formája a felnövekvő nemzedék és rajtuk keresztül a társadalom környezettudatos szemléletformálása, és így egy élhetőbb környezet kialakítása – hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Plakátokat készítettek

– El kell érnünk oda, hogy mindenki, aki földdel bánik, érezze kötelességének annak rendben tartását! Ha ez teljesül, akkor tisztább, egészségesebb, szebb környezetben élhetünk – mondta Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. Köszöntőjében a kormánymegbízott örömét fejezte ki, hogy a megye mind a négy, Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában lévő középiskolája képviseltette magát, majd kiemelte, hogy a verseny valamennyi résztvevője – helyezéstől függetlenül – nyertes, hiszen a felkészülés során hasznos ismeretekkel gazdagodtak.

A verseny során a csapatokra a parlagfűvel, a védekezés módszereivel kapcsolatos ismereteket érintő feladatok vártak. A végső sorrendet döntően befolyásolták a csapatok által előzetesen elkészített, a parlagfű elleni védekezés fontosságát bemutató plakátok is, amelyeket a zsűri a helyszínen értékelt.

A verseny végeztével minden résztvevő csapat ajándékcsomaggal gazdagodott, míg a két kategória első három helyezettje értékes tárgynyereménynek örülhetett.

A verseny legjobbjai

Általános iskolai kategóriában szoros küzdelemben a Leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskola szerezte meg az első helyezést, míg a középiskolák között a Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola mezőgazdasági technikusai bizonyultak a legjobbnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában