Helyi közélet

2017.11.18. 09:44

Pénzkidobás lehet a spórolás eredménye

Nyíregyháza - Sokak előtt nem világos, hogy a tömegeket vásárlásra csábító Black Friday napoknak „sötét oldala” is van.

Nyíregyháza - Sokak előtt nem világos, hogy a tömegeket vásárlásra csábító Black Friday napoknak „sötét oldala” is van.

A Black Friday az idén két hullámban érkezik: november 17-én és 24-én. Elsősorban az internetes kereskedők akcióznak, de több hipermarket és műszaki cikket kínáló áruházlánc, illetve más, hagyományos üzlet is jelentős alkalmi kedvezményekkel csábítja a vásárlókat. Hazánkban néhány éve honosodott meg a Fekete Péntek nevű vásárlási láz, amely évről évre egyre nagyobb méreteket ölt.

Csak mert olcsó, még nem biztos, hogy szükséges." Keszthelyi Nikoletta

Idehaza főleg a webáruházak hirdetnek Black Friday akciókat, de számos műszaki cikkeket (is) forgalmazó nagy­áruház, játék-, könyves- és ruhaboltok is csatlakoztak a Fekete Péntekhez. Bizonyos összeghatár felett sok online kereskedés ingyenes házhoz szállítást vállal ezen a napon, de ajánlatos szétnézni a külföldi webáruházakban is, hiszen ott is hatalmas kedvezményekre bukkanhatunk.

– A Black Friday eddig vegyes fogyasztóvédelmi tapasztalatokat hozott. Volt olyan év, amikor a novemberi fekete pénteken egymást taposták a vásárlók a hipermarketekben egyes fél áron hirdetett termékek miatt; előfordult, hogy rendőri fellépésre is szükség volt. A webáruházak esetében a legjellemzőbb probléma, hogy alábecsülik a vásárlói érdeklődést, és az előre rendelt árukészlet az akciós napon hamar elfogy.

– Az is gyakori, hogy a kedvezményes időszakra meghirdetett árak valójában nem is tartalmaznak túl nagy engedményt, mert korábban az adott árucikket nem az eredetiként hirdetett tarifán, illetve az akcióshoz közel azonos áron kínálták, s ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül. Ha egy weboldal valószínűtlenül alacsony áron hirdet meg egy terméket, arra is számítani lehet, hogy nem jutunk hozzá, mivel tévesen szerepel az ár. És azt sem árt tudni, hogy az üzletben vagy a webáruházban feltüntetett kétféle ár közül a kereskedő köteles az alacsonyabbat felszámítani – hangsúlyozza a Fogyasztóvédő Alapítvány.

Felkészültek a „rohamra”

Az Euronics műszaki áruházlánc az idén a szórakoztató elektronikai termékek, a nagyképernyős tévék és az okostelefonok megnövekedett forgalmát jósolja. – A jövő héten, hétfőtől vasárnapig – merthogy nálunk egy héten át tart a Black Friday kampány – akár 70 százalékos árengedményekkel is találkozhatnak a vásárlóink. Sokan már karácsonyra vásárolnak ajándékot, kiaknázva az akciókat, és megelőzve a decemberi tolongást, készlethiányt – mondta el érdeklődésünkre az áruházlánc egyik munkatársa. – A gördülékeny ügyintézés érdekében megnövelt ügyfélszolgálat kapacitással, szélesebb termékválasztékkal, speciális hitelkonstrukcióval és nagyobb raktárkészlettel készülünk a november végi hajrára. Sokéves tapasztalatunk, hogy a vásárlók igénylik a szakértői segítséget úgy a fizikai, mint az online eladótérben, hiszen a gyorsan fejlődő elektronikai piac hatalmas kínálatából nem könnyű kiválasztani a minden szempontból tökéletes termékeket – jegyezte meg dr. Fazekas Péter, a kereskedelmi cég ügyvezető igazgatója, aki annak érdekében, hogy az online megrendelt termékek időben megérkezzenek a címzettekhez, az online-offline vásárlás kombinációját javasolja, a webáruházban megrendelt termékek ugyanis 3 munkanapon belül garantáltan átvehetők a kiválasztott üzletben.

Ússzuk meg ép bőrrel a kiberbűnözők vadászidényét!" Plajos Gábor

Gondolkodj okosan!

– Alacsony árak ide, kedvező hitelkonstrukciók oda, ne vásároljunk olyan termékeket, amelyekre valójában nincs szükségünk, csak azért, mert olcsón juthatunk hozzájuk. Tíz- és százezreket dobhatunk ki az ablakon. Legyünk körültekintőek és megfontoltak, az apró betűs részeket is elolvasó, józan döntéseket hozó, tudatos vásárlók! – gyűjtötte csokorba időseknek és fiataloknak, hagyományos és virtuális bevásárlókosarat használó vásárlóknak egyaránt elgondolkodtató tanácsait Keszthelyi Nikoletta, az Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára. Hangsúlyozta: a fogyasztóvédelmi ellenőrzések középpontjában az idén és jövőre is a netes kereskedelem áll. Mielőtt vásárlás mellett döntünk az online piacon, érdemes figyelembe venni a fogyasztóvédelmi hatóság, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) internet laboratóriuma és az Európai Fogyasztói Központ tapasztalatait, a próbavásárlások tanulságait. A Fekete Péntek idején is érvényes: a kedvezményes ár nem jelenti azt, hogy a termékkel kapcsolatban a vásárló ne élhetne utólag reklamációval.


Biztonsági kisokos

– A Black Friday „őrület” nem csupán nagy akciókat, hanem óriási biztonsági kockázatokat is hordoz, amennyiben az interneten vásárolunk – figyelmeztet Plajos Gábor, a nyíregyházi Computer Hospital ügyvezetője. – Az év végi bevásárlási roham a kiberbűnözők számára „vadászidénynek” tekinthető. Megélénkül a kiskereskedelmi forgalom, megsokszorozódik a banki és pénzügyi tranzakciók, s ezzel együtt a fizetési rendszerek és az online áruházak elleni támadások száma. A bevásárlási roham alkalmával a gyanútlan vásárolni vágyók fiktív webáruházak csapdájába sétálhatnak bele. – Annak érdekében, hogy a felhasználók ne váljanak áldozattá, íme, a „biztonsági kisokos”: Ne kattintsanak gyanús hivatkozásokra, mert a weboldalak kártékony programokat tartalmazhatnak. Alaposan ellenőrizzék a weboldalak valódiságát, mielőtt bármilyen hitelesítő vagy bizalmas információt megadnak azokon. Ne adják meg kártyaadataikat ismeretlen vagy gyanús oldalon, erre a célra ott vannak a bankok saját, titkosítással ellátott, biztonságos oldalai. Tartsák naprakészen eszközeiket és legyenek türelmesek egy-egy vásárlás alkalmával – tanácsolta az informatikai szakember.

Szubjektív

Átfutottam pár webáruház „Black Friday” ajánlatát. Valóban hihetetlen – mármint amit művelnek. A termékek zömét, miután alattomosan listaárat emeltek, majd újra leakciózták azokat, a korábbival megegyező összegért vagy annál is drágábban árulják. Arra számítanak, hogy péntek lévén majd csütörtököt mond a józan ész…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában