Helyi közélet

2017.11.15. 07:19

Sokan még csak nem is tudják magukról, hogy cukorbetegek...

Nyíregyháza - Gyógyszeres kezelést több mint 770 ezer diabéteszes kap hazánkban, emellett 700 ezer még ismeretlen beteggel számolnak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 42 ezer cukorbeteg él, s ugyanennyien lehetnek azok, akik nem is tudnak arról, hogy diabéteszesek – mondta lapunknak dr. Papp Zsuzsanna főorvos.

Nyíregyháza - Gyógyszeres kezelést több mint 770 ezer diabéteszes kap hazánkban, emellett 700 ezer még ismeretlen beteggel számolnak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 42 ezer cukorbeteg él, s ugyanennyien lehetnek azok, akik nem is tudnak arról, hogy diabéteszesek – mondta lapunknak dr. Papp Zsuzsanna főorvos.

Az idei november 14-ei diabétesz-világnap középpontjában a hölgyek állnak, a hangsúlyt azért kapták, mert a diagnosztizált cukorbetegek több mint fele nő. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház belgyógyász és diabetológus főorvosának szakterülete a terhességi diabétesz, ezért külön kiemelte: ma hétből egy nő a várandósság során felismert szénhidrát-anyagcserezavarral küzd, e nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség. A nők megszólítása azért is fontos, mert gyakran az egész család étrendjét ők állítják össze, így kiemelt szerepük van a diabétesszel kapcsolatos ismeretek elsajátításában, egy egészségesebb jövő kialakításában.

Jelenleg a világon csaknem kétszázmillió nő diabéteszes, és az előrejelzések szerint a számuk 2040-re meghaladhatja a 310 milliót, a hölgyek körében a cu­korbetegség a 9. vezető halálok.

– A hazai adatok sem kedvezőbbek – oszlatta el a reményeket dr. Papp Zsuzsanna –, hiszen Magyarországon jelenleg 772 ezren szenvednek diabéteszben, és a betegek több mint a fele nő – ­mondta a Jósa András Oktatókórház főorvosa a diabétesz v­ilágnapja alkalmából, hozzátéve: ezek az ismert esetek, ­körülbelül ugyanennyire ­tehető azok száma, akik nem is tudnak arról, hogy cu­korbetegek. Nem véletlenül választotta világnapi elő­adása témájának a Hölgyek és a cukorbetegség címet a főorvos, ugyanis kiemelt szakterülete a terhességi diabétesz.

Komolyan kell venni

Ma hétből egy nő terhességi cukorbetegséggel (gestatios diabetes mellitus: GDM), azaz a várandósság során ­felismert szénhidrát-anyagcsereza­varral küzd, és ezt az ­állapotot komolyan kell ­venni, mert e nők mintegy ­felénél alakul ki a ­későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség, s csaknem tízszer nagyobb való­színűséggel lesznek koszorúérbetegek, mint a nem érintettek.

– A GDM rutinszűrését kötelező a terhesség 24–28. hete között elvégezni – hangsúlyozta Papp Zsuzsanna –, de bizonyos nagy kockázatú (elhízás, családban halmozottan előforduló cukorbetegség stb.) csoportokban a szűrés már kora terhességben, a 12–16. hét között is megtörténik.

– A várandósság alatt a ­rossz vércukorháztartás a magzatra és az anyukára is veszélyes. Az anyáknál ­nagyobb a spontán abortusz, a terhességi ún. pre-eclampsia (mér­gezés), a magas vérnyomás­, a húgyúti fertőzés, valamint a ­problémás szülés kockázata. A magzatban pedig nagyobb eséllyel alakul ki a fejlődési rendellenesség, a mac­rosomia (4000 gramm feletti nagy magzat), és gyakoribb a magzati megbetegedés, halálozás is.

A várandósság alatt kialakult cukorbetegség esetén életmódváltásra, vagy ha ezzel nem rendeződik a betegség, inzulinterá­piára lehet szükség. A főorvos hozzátette, legtöbb esetben a terhességi cukorbetegség a szülés után elmúlik, ­azonban szükség van az után­követésre. A baba világra jötte után 6 héttel vagy ­szoptatás végén, majd 1–3 évente újból elvégzik a vércukorterhelés-tesztet, hogy fenn áll-e szénhidrát-­anyagcserezavar, vagy kialakult-e a 2-es típusú cukorbetegség.

– Akár 1-es, akár 2-es típusú vagy terhességi cukorbetegségről beszélünk, nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat, a korai felismerés és diagnosztizálás, majd az orvosi utasítások betartása – figyelmeztetett a főorvos. A diabétesz nem gyógyítható, de megfelelő életmóddal, gyógyszeres kezeléssel és tanácsadással a tünetek csökkenthetők és a szövődmények kialakulása megelőzhető.

A genetika segítségével

Dr. Gaál Zsolt a diabétesz-­világnap alkalmából tartott előadásában felidézte: a ­nyíregyházi szakemberek több hazai, illetve világel­sőséggel büszkélkedhetnek, például újszülöttkorától ­cukorbeteg pácienst inzulinról tablettára állítottak át, mégpedig a genetika segítségével.

– Az egész országból ­fogadunk ismeretlen eredetű cukorbetegséggel küzdőket. Erős diabetológus gárda jött össze a megyeszékhelyen, ám még nagyobb kapacitásra ­lenne igény – fogalmazott a Jósa András Oktatókórház IV-es belgyógyászatának ­osztályvezető főorvosa.

Gyógyszerrel még kordában tartható

– Azt vettem észre, hogy evés után hamarosan ismét megéhezem, gyakran száraz a szám és nagyon sok folyadékot fogyasztok – idézte fel lapunk érdeklődésére Szilágyi Rebeka, milyen változásokat fedezett fel magán a diagnózis előtt. A nyíregyházi fiatalasszonynak szerencséje volt: egy orvos családtagja a tünetek alapján vérvizsgálatot javasolt, s így idejében kiderült, hogy nagyon magas a vércukorszintje.

– A cukorbetegség nem tragédia, az én esetemben gyógyszerrel kordában lehet tartani. Ezután sokkal jobban kell figyelnem arra, hogy mikor és mit eszem, vissza kell térnem az aktív életmódhoz, és rendszeresen járok majd kontrollra, szemvizsgálatra is – mondta Rebeka arról, hogyan befolyásolja a közelmúltban felfedezett betegsége a mindennapjait.

KM-BM, HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában