Helyi közélet

2017.11.28. 08:13

Új csarnok Nyírbátorban - Nincs tudomásuk kifizetetlen alvállalkozókról

Nyírbátor – Újabb csarnokot épít Nyírbátorban az ismert orvosi segédeszközöket gyártó dán cég. A városban az a hír járja, hogy a Coloplast vezetése és a generálkivitelező KÉSZ Zrt. összeveszett. Olyannyira, hogy az összes nyílászárót kiszedték a több ezer négyzetméteres csarnokból, emiatt pedig a munkásoknak a hidegben kell dolgozniuk.

Nyírbátor – Újabb csarnokot épít Nyírbátorban az ismert orvosi segédeszközöket gyártó dán cég. A városban az a hír járja, hogy a Coloplast vezetése és a generálkivitelező KÉSZ Zrt. összeveszett. Olyannyira, hogy az összes nyílászárót kiszedték a több ezer négyzetméteres csarnokból, emiatt pedig a munkásoknak a hidegben kell dolgozniuk. Sőt, a KÉSZ Zrt. nem fizeti időben az alvállalkozókat, ez pedig veszélyezteti az üzem átadását – olvasható egy lapunkhoz eljuttatott elektronikus levélben, melynek írója neve elhallgatását kérte.

Megalapozatlan vádak

Természetesen megkerestük a generálkivitelező céget, ahol cáfolták a levélben foglaltakat. – Az állítások teljes mértékben megalapozatlanok és nem felelnek meg a valóságnak. A KÉSZ Építő Zrt. a Coloplast Hungary Kft.–vel kötött fővállalkozói szerződés alapján végzi a nyírbátori Coloplast gyár bővítésének harmadik ütemét, amely során egy 17.900 négyzetméter alapterületű orvosi eszközöket gyártó üzemcsarnok épül meg. Az építtetőnek a kész gyáregységet 2018 elején tervezzük átadni. A hazai építőipart sújtó munkaerő-hiány ellenére kiemelkedően magas létszámmal, jellemzően naponta 320-380 alkalmazottal dolgozunk azon, hogy a feszes ütemtervet teljesítsük. Egyelőre úgy látjuk, hogy a munkaerő-hiány és az elmúlt időszakban tapasztalható jelentős áremelkedés ellenére is magas minőségben és határidőre tudjuk teljesíteni vállalásunkat, reményeim szerint a Coloplast Hungary Kft. megelégedésére – tájékoztatta lapunkat Sáray Zoltán, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette: az tény, hogy az épülő csarnok nyílászáróit újra kell gyártatni, ez azonban arra vezethető vissza, hogy a nyílászárók festésénél feltártak egy olyan hibát, amely hosszabb távon az ablakok és az ajtók károsodásával járhatott volna.

Emiatt a Coloplast Hungary Kft.-vel egyetértésben úgy döntöttek, hogy a hibát még a kivitelezés szakaszában orvosolják. Az új nyílászárókat rövidesen, december elejétől indulva, szakaszosan, előre egyeztetett ütemterv szerint építik be, a kibontás idejére pedig ideiglenes megoldással zárják le az épületet.

– Az sem felel meg a valóságnak, hogy kifizetetlen alvállalkozóink lennének. Nyomatékosítanám, hogy fizetési késedelemről nem beszélhetünk, sem az építtető részéről felénk, sem pedig a KÉSZ Építő Zrt. részéről az alvállalkozók felé. A teljesítésigazolások kiállítása is rendben, havonta, késedelem nélkül történik – emelte ki a vezérigazgató.

Időben fizet a KÉSZ Zrt.

Jesper Grunnet-Jepsen, a Coloplast gyárigazgatója is értetlenül állt a felvetések előtt.

Mint azt a lapunkhoz eljuttatott közleményben kiemelte: a harmadik üzemcsarnok kivitelezési munkálataiért felelős szerződött partnerük, a KÉSZ Zrt. munkájával elégedettek. A projekt jelenleg a befejező szakasznál tart, az épület (a generálkivitelezővel kötött szerződésnek megfelelően) várhatóan 2018 elején készül el. – A Coloplast és a KÉSZ Zrt. hetente tart megbeszéléseket az építkezéssel kapcsolatban. A munkát a Coloplast részéről egy helyszínen dolgozó menedzser is felügyeli, akinek nincs tudomása a Coloplast és a KÉSZ közötti bármilyen megoldatlan vitáról. A KÉSZ Zrt. az alvállalkozóit egy hitelesített magyar vagyonkezelőn keresztül, havonta fizeti ki a magyar jogszabályoknak megfelelően – tájékoztatott Jesper Grunnet-Jepsen.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában