Helyi közélet

2017.11.18. 10:49

Új szellemiséget hozott a haza életébe

Nyíregyháza - Bessenyei Györgyről rendezett emlékülést a róla elnevezett irodalmi társaság.

Nyíregyháza - Bessenyei Györgyről rendezett emlékülést a róla elnevezett irodalmi társaság.

A Tiszának reggeli gyönyörűsége, Ágis tragédiája, Magyarság, A holmi. E címeket olvasva az irodalombarátok, a magyar irodalom kedvelői azonnal tudják, hogy Bessenyei Györgyről van szó. Az író szorosan kötődik megyénkhez, hiszen Tiszabercelen született 1747-ben.

Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen szépen ápolják emlékét." Bessenyey Balázs

Felelősség a hazáért

Születésének 270. évfordulója alkalmából emlékülést rendeztek a tiszteletére pénteken a megyeházán, azonban az ünnepség résztvevői két másik évfordulóról is megemlékeztek: 120 éve, 1898. január 21-én alakult meg Nyíregyházán a Bessenyei Kör, amely 1940-től Bessenyei Társaság néven működött 1949 végéig. Több évtizednyi kényszerszünet után 30 éve, 1987. december 14-én alakult újjá a Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság dr. Bánszki István irodalomtörténész irányításával.

A hármas évforduló ünnepi rendezvényén a vendégeket dr. Kührner Éva, a Bessenyei Társaság jelenlegi elnöke köszöntötte, őt követve Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke mondta el gondolatait Seszták Oszkár közgyűlési elnököt képviselve.

– Bécsből, a testőrségtől hazatérve Bessenyei György hatalmas lendülettel és hévvel vetette magát Magyarország fellendítésébe, új szellemiséget hozott a haza életébe. Köszönet a Bessenyei Társaság áldozatos munkájának, mert kellenek olyan közösségek, amelyek felvállalják nagy elődeink munkásságának és szellemiségének továbbvitelét – fogalmazott a megyei közgyűlés alelnöke. Munkahelyi elfoglaltsága miatt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere sem tudott részt venni a konferencián, a nevében dr. Ulrich Attila alpolgármester üdvözölte a vendégeket.

Mint elmondta, nemzeti üggyé vált mindaz, amit a köznemesi származású Bessenyei György írt a magyarságról, az anyanyelvről. Történészként még hozzátette: a nemesi családok tagjai fontosnak érezték azt a felelősséget, amelyet a hazával kapcsolatban az ősöktől örököltek.

A Bessenyey család több tagja is megtisztelte jelenlétével az emlékülést. A rangidős Bessenyey Balázs beszédében kiemelte, nagy megtiszteltetés a számukra, hogy Nyíregyházán és a megyében ilyen szépen ápolják Bessenyei György emlékét. Felolvasta azt a levelet, amelyet dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől kapott. A politikus méltatta Bessenyei György közéleti tevékenységét, irodalmi munkásságát, szellemi hagyatékát, a magyar nyelv megtartása érdekében kifejtett iránymutatását.

Ajándék a családtól

A levél felolvasása után Bessenyey Balázs arról beszélt, nem volt könnyű a család tagjának lenni sem 200 vagy 100 évvel ezelőtt, sem napjainkban, hiszen az örök érvényű értékeket, a hagyományokat ápolni kell, s továbbadni az utódoknak. Bessenyey Balázs nem jött üres kézzel: ajándékba adta azt a pipát, amely a családi legenda szerint egykoron a Bessenyei Györgyé volt, Bessenyey Balázs pedig a nagyapjától, dr. Bessenyey Zénótól örökölte. (A Bessenyey Balázzsal készült interjúnkat lapunk későbbi számában olvashatják az érdeklődők.)

- KM-MML -


A pályázat résztvevői

A Bessenyei-pályázatra két kategóriában érkeztek pályaművek.

Írásos pályaművek:

Szabados Attila (Kisvárda, Bessenyei György Gimnázium), Szabó Jázmin (Nyíregyháza, Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium), Szendi-Joó Inez (Mátészalka, Esze Tamás Gimnázium), Szőllősi Krisztina (Nyíregyháza, Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium), Riczu Sára (Nyíregyháza, Krúdy Gyula Gimnázium).

Vizuális pályaművek:

Deák Richárd (Nyíregyháza, Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium), Tóth Szilvia (Nyíregyháza, Krúdy Gyula Gimnázium), Momentán diákújság szerkesztősége (Nyíregyháza, Vasvári Pál Gimnázium).

Emléklap az elnököknek

A rendezvényen emléklapot vehetett át a Bessenyei Társaság két korábbi elnöke, dr. Bánszki István és dr. Nagy Éva, majd kihirdették a középiskolások számára meghirdetett Bessenyei-pályázat eredményét is. Mint dr. Kührner Éva bejelentette, nem rangsorolták a beküldött munkákat, valamennyien nyertesek.

A jutalomkönyvek átadása után előadásokat hallhatott a közönség az újabb Bessenyei-kutatásokról.

Délután a Magyar Honvédség díszegységének tisztelet­adása mellett koszorúzták meg az emlékezők Bessenyei György szobrát. A virágok elhelyezése előtt Komiszár Dénes helytörténész elevenítette fel a szobor felállításának történetét, majd Bessenyey Bálint köszönte meg a család nevében Bessenyei György emlékének ápolását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában