Helyi közélet

2017.12.21. 07:46

Feloszlatta magát az érpataki testület

Érpatak - Egy dologban minden érpataki képviselő egyetértett: ez így nem mehet tovább.

Érpatak - Egy dologban minden érpataki képviselő egyetértett: ez így nem mehet tovább.

Egyhangúlag, hét igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül december 19-én, kedden kimondta önmaga feloszlását az érpataki önkormányzat képviselő-testülete. A testületi ülés ezúttal sem volt mentes az indulatos szópárbajoktól, abban viszont valamennyi döntéshozó egyetértett: a jó ideje tartó áldatlan állapotoknak a település jövője érdekében mihamarabb véget kell vetni, nem várhatnak a 2019-es önkormányzati választásokig.

A helyi választási bizottság várhatóan rövid időn belül összeül, és kiírja a jövő tavaszi választás időpontját. A település első emberét és az időközi voksolást szorgalmazó egyik önkormányzati képviselőt egyaránt arról kérdeztük: miért döntött az érpataki testület amellett, hogy „feloszlatja önmagát”?

Orosz Mihály Zoltánt, a település polgármesterét arról kérdeztük meg, miért volt erre szükség.

– Hosszabb ideje nem akart a képviselő-testület Fideszhez közel álló része együtt dolgozni velem. Korábban már tíz alkalommal kértem a képviselő-testületet, hogy oszlassa fel magát, végül most feloszlott. Ezt én így tartottam korrektnek: mindenki feláll, s az időközi választáson ismét megmérettetjük magunkat – magyarázta Orosz Mihály Zoltán.

Indulni fog a polgármester

– Egyes vélemények szerint azért döntöttek most a feloszlás mellett a képviselők, mert márciusban az országgyűlési kampánytól reméltek megerősítést. Hogy milyen ellentétek voltak közöttünk? Például indokolatlanul nem fogadták el a 2016. évi zárszámadást, leszavazták a költségvetési beszámolót, így az idén jelentős normatív támogatástól esett el Érpatak. Az sem tetszett a képviselőknek, hogy nem akarom a települést belevinni a mutyialapú társadalomba.

Indulni fogok az időközi választáson polgármesterjelöltként, mert bíznak bennem az emberek. Egyébként soha nem voltam semmilyen bűncselekményért elítélve, az erkölcsi bizonyítványom makulátlan. Döntsön majd újra a lakosság, hogy az én közbiztonsági programom, takarékos gazdálkodásom kell, vagy pedig másra vágynak. Bízom benne, hogy a falu lakói felelősségteljesen tudnak majd dönteni Érpatak jövője érdekében – tette hozzá Orosz Mihály Zoltán.

Választ várnak

Simon Barnabás önkormányzati képviselő változásban bízik, reméli, a megújulás évszakában megtartott időközi választás Érpataknak új vezetőt, új testületet, új esélyt hoz majd.

– 2017 a kínlódás éve volt a településen élők számára, hiszen elfogadott zárszámadás híján a közmunkaprogramot felfüggesztették, pályázati lehetőségektől estünk el. Rengeteg tennivaló vár majd az új településvezetésre (út- és intézményfelújítások, szenny­vízprogram stb.), de addig is számtalan kérdésre várunk választ Orosz Mihály Zoltántól. Az egyik önkormányzati kft. például 15 millió forint visszafizetetlen kölcsönnel maradt adósa az érpataki önkormányzatnak. Az ügyben a nyomozóhatósághoz hasonlóan, mi is kíváncsiak vagyunk arra, hová tűnt a pénz…

KM

Az érpataki képviselő-testületi ülésről készült videó elérhető " target="_blank">Orosz Mihály Zoltán Facebook oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában