Helyi közélet

2017.12.20. 13:46

Fizethetnek a mosószer hamisítók

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Törvényszék dr. Horváth Géza vezette büntető tanácsa a mai napon jogerős ítéletet hozott hét vádlottal szemben iparjogvédelmi jogok megsértésének bűntette miatt indult ügyben.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Törvényszék dr. Horváth Géza vezette büntető tanácsa a mai napon jogerős ítéletet hozott hét vádlottal szemben iparjogvédelmi jogok megsértésének bűntette miatt indult ügyben.

A törvényszék a cselekmény jogi minősítése tekintetében megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét, a büntetéseket érintően azonban helybenhagyta azt. Az I. r. vádlottat 2 év 4 hónap börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra és 400.000 Ft pénzbüntetésre ítélte a bíróság. II. és III. r. vádlottal szemben egyenként 2-2 év börtönbüntetést szabott ki, 3-3 évre felfüggesztve, valamint egyenként 400.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a vádlottakat. A többi vádlottal szemben egyenként 300.000 Ft pénzbüntetést szabott ki a bíróság.

A megállapított tényállás szerint I. és II. rendű vádlottak házastársak, akik 2013. és 2014. évben úgy tettek szert jövedelemre, hogy különféle márkás és igen közismert és népszerű mosószereket hamisítottak.

Az előállított, hamis mosószerek külső megjelenésükben a vásárlók számára az eredeti termékre megtévesztésre alkalmas módon hasonlítottak, melyeket a vádlottak ellenérték fejében értékesítették ismeretlen vevők részére.

A hamis mosószerek előállításához szükséges alapanyagokat, flakonokat, vegyi anyagokat és címkéket a házaspár férfi tagja szerezte be, míg felesége személyesen felügyelte a munkát és az értékesítésben is részt vett, a többi vádlott az ő alkalmazásukban dolgozott.

A vádlottakat néhány hónap illegális gyártás után 2013. decemberében tetten érték, és gyanúsítottként hallgatták ki. A mosószer hamisítással azonban ezt követően sem hagytak fel, I. r. vádlott újra telephelyet bérelt, részben új munkaerőt szerzett, és tovább folytatta a tisztítószer gyártását, míg 2014. októberében a NAV ismét tetten érte őket. A vádlottak cselekményükkel több, mint 15 millió Ft vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Az ítélet jogerős.

- Dr. Toma Attila, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában