Helyi közélet

2017.12.30. 08:48

Gazdagság, pompa és bőség az új évre

Nyíregyháza - Az év ezen szakaszában több száz tonna virslit értékesítenek, ahogy a pezsgőfogyasztás is megnő.

Nyíregyháza - Az év ezen szakaszában több száz tonna virslit értékesítenek, ahogy a pezsgőfogyasztás is megnő.

Minden ünnepnek megvannak a maga szokásai. Ahogy húsvétkor természetes, hogy sonka és tojás kerül az asztalra, vagy ahogy elképzelhetetlen a karácsony sült pulyka, töltött káposzta és halászlé nélkül, úgy az év utolsó napjának elengedhetetlen szereplője a virsli, a pezsgő, a sült malac és a lencse.

Németországból ered

A szilveszteri virslifogyasztásnak nincsen komolyabb hagyománya, a szokás feltehetően Németországból ered. Talán azért is honosodott meg könnyedén nálunk is, mert – amellett, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető – illeszkedik abba a magyar hagyományba, hogy újév napján nem szabad sem halat, sem szárnyast enni. A hallal ugyanis elúszik, a szárnyassal pedig elszáll a szerencse. A malac azonban kitúrja a földből azt, ezért szokás sertéshúst enni, hiszen a virs­lik nagy része abból készül. A luxus érzete hozzá tartozik a szilveszterhez: ha fényűző, drága és úri italt fogyasztunk az újév első perceiben, akkor az esztendő hátralévő részében is gazdagság, pompa és bőség vár ránk. Azért esett a választás a pezsgőre, mert anno, a nagyipari gyártást megelőzően, horribilis áron értékesítették a ritka nedűt.

Igyekszem mindig jó minőséget választani és jó áron." Sebők Julianna

– A szilvesztert megelőző napokban egymással versengenek az áruházak kínálatban és árakban is, ezért érdemes alaposan szétnézni, hol és milyen virslit, pezsgőt kapni, s nem utolsósorban mennyiért – tanácsolta Sebők Julianna, aki négy szerettének fog kedveskedni az idén különféle inni- és ennivalókkal.

– Igyekszem mindig jó minőséget választani és jó áron. A roppanós virslit már beszereztem, féltem, hogy ha szombatig halogatom a vásárlást, már nem lesz belőle a boltban. A pezsgő is elmaradhatatlan kelléke az óévbúcsúztatásnak, a középkategóriás termékek közül én az édesre szavazok. Malacsült lesz az ünnepi ebéd krumplival, de készítek lencsefőzeléket, korhelylevest és sütök pogácsát is. Vasárnap este már nekem terítenek, s a jól megérdemelt mulatásé lesz a főszerep: egy nyíregyházi étteremben fogunk boldog új évet kívánni egymásnak és a velünk szilveszterezőknek a párommal – mesélte Julianna.

Nem hiányozhat az asztalról a virsli és a lencse, ahogy az általam készített kocsonya sem." Hatvani Mihályné

Olvasónk szavait erősíti a tény, hogy az év ezen szakaszában virsliből több száz tonnát értékesítenek, az eladások több mint tíz százaléka erre az időszakra koncentrálódik. A pezsgő esetében még látványosabb a forgalomnövekedés: az eladások 36 százaléka bonyolódik decemberben. A tapasztalatok szerint a vásárlók a habzó ital esetében márkahűek és inkább a magyar termékeket keresik, míg a virslifogyasztás évről évre a közép- és felsőkategóriás árucikkek felé tolódik. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója a decemberi ellenőrzésekről szólva a napokban azt nyilatkozta az M1 aktuális csatornán: az előállítók és a kereskedők is felkészülnek a szezonális felülvizsgálatokra, így a Nébih tapasztalatai szerint a szabálytalanságok aránya lassan javuló tendenciát mutat, és a jogszabályok ismerete is folyamatosan nő a vállalkozók körében.

Hagyományos menü

Hatvani Mihályné és lánya, Bernadett péntek délelőtt egy belvárosi bevásárlóközpont szilveszteri kínálatát térképezte fel. Mint mondták, klasszikus menü készül az év utolsó és az új esztendő első napjára.

– Nem hiányozhat az asztalról a virsli és a lencse, ahogy az általam készített kocsonya sem. Bár nem fogyasztunk alkoholt, az árakat megnéztük: egy üveg pezsgő ötszáz és háromezer forint között mozog, míg a virsli kilóját ezer és kétezer forint között mérik. Utóbbiból igyekszünk jó minőségűt vásárolni, az ár mellett fontos a hústartalom is, amiből nyolcvan százaléknál alább nem adunk. A lányom segít a főzésben, az ő specialitása a krumplisaláta – árulta el a nyíregyházi asszony, aki otthon, szerettei körében búcsúztatja az óévet.

- KM-CsA, PI -


Tesztelt a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a köznyelvben „gyerekpezsgőnek” nevezett termékeket vizsgálta. Az ellenőrzés középpontjába ezúttal 9 almalé alapú, alkoholmentes szénsavas ital került, de 2 szőlőlé alapú terméket, illetve 2 alkoholmentes borból készült habzó italt is górcső alá vettek. A terméktesztben vizsgált italok minden tekintetben megfeleltek a jogszabályok által meghatározott határértékeknek, a címkén és a gyártmánylapban leírtaknak. A 2 alkoholmentes bor alapú habzó italon feltüntetett „alkoholmentes” jelölés is megfelelő volt, hiszen a laboratóriumi vizsgálatok során alkoholtartalom nem volt kimutatható bennük. A jelölés tekintetében ismét találtak kisebb hiányosságokat a hivatal munkatársai. Ilyen hibaként a „pezsgőital” megnevezés használata említhető. A „pezsgő” megnevezést ugyanis csak olyan termékek viselhetik, amelyek megfelelnek a vonatkozó szabályozásnak. Ennek alapján a köztudatban „gyerekpezsgőként” ismert italok valójában nem nevezhetők pezsgőnek. A vizsgálatok eredményeként, kisebb jelölési hibák miatt 6 termék esetében a Nébih hatósági eljárást indított, ami miatt a felelős vállalkozások figyelmeztetésben részesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában