Helyi közélet

2017.12.02. 11:10

Ha időben kiszűrik, nem kell belehalni a HÍV-fertőzésbe

Nyíregyháza - Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján közzétett adatok szerint az elmúlt 30 évben 385 ember halálát okozta AIDS, az adatgyűjtés kezdete, azaz 1985 óta 3500 HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. A nyilvántartásban 44 olyan beteg szerepel, aki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakcímmel rendelkezik.

Nyíregyháza - Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján közzétett adatok szerint az elmúlt 30 évben 385 ember halálát okozta AIDS, az adatgyűjtés kezdete, azaz 1985 óta 3500 HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. A nyilvántartásban 44 olyan beteg szerepel, aki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakcímmel rendelkezik.

Néhányan csak messziről, kíváncsi tekintettel követték, ahogy a ruhájukon piros szalagot viselő, kezükben kérdőívet tartó fiatalok odaléptek a NyírPlazában pénteken a látogatókhoz és arra kérték őket: válaszoljanak hat kérdésre. A középiskolások az AIDS elleni küzdelem világnapján csatlakoztak a figyelemfelhívó és egyben felvilágosító programhoz.

Anonim szűrés hétfőnként

– Az első válaszadónk csak arra a kérdésre válaszolt helytelenül, hogy mi okozza az AIDS megbetegedést – osztotta meg lapunkkal kezdeti tapasztalatait Kerle Balázs, aki a Bánki-középiskola kortárs segítőjeként 32 társával együtt vett részt a programban. – Fontos minél több emberhez eljuttatni az információkat, hogy tudjunk segíteni – foglalta össze Balázs, miért lett kortárs segítő. Úgy véli, hasonló korúak hasonló korúakkal sokkal könnyedebben tudnak komoly témáról is beszélgetni.

– Sokszor az a baj, hogy a fiatalok előbb cselekszenek, csak aztán gondolkodnak vagy kérdeznek. Ha ezen tudunk változtatni, akkor sokat tettünk – vélekedtek a segítők, s határozottan, de nagyon udvariasan léptek oda mindenkihez.

– A HIV/AIDS témájával foglalkozó, ismeretterjesztő kérdőívek kiosztásával az volt a célunk, hogy a világnap üzenetét és az összefogás fontosságát minél több emberhez eljuttassuk – mondta dr. Salzmann Marianna, a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője. A „20. század pestiseként” emlegetett betegség adatairól megtudtuk: az Egészségügyi Világszervezet tavaly év végén 36,7 millió HIV fertőzöttet tartott számon a világon. Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján közzétett adatok szerint az idei év első 9 hónapjában 156-tal nőtt, ezzel Magyarországon 3500-ra emelkedett az 1985 óta regisztrált HIV-fertőzöttek száma. Jelenleg 44-en Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakos szerepel a nyilvántartásban. Szeptember végéig hazánkban 38-cal nőtt az AIDS-betegek száma, s hatan haltak meg a gyógyíthatatlan betegségben.

– Ezért is érdemes kihasználni, az akár anonim módon is elvégezhető HIV/AIDS-szűrés lehetőségét, mert az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt, a gyógyszerét rendszeresen szedő, fizikai és mentális egészségére odafigyelő, bizonyos feltételeket betartó HIV-fertőzött ugyanannyi ideig élhet, mint a nem fertőzött társai, valamint nem fertőz tovább – hangsúlyozta. – A prevenció keretében, az újabb fertőző esetek számának csökkentése érdekében a főosztály járványügyi osztályának munkatársai Nyíregyházán, az Árok u. 41. szám alatt található vérvételi helyen, hétfőnként 13 és 15 óra között biztosítják az anonim HIV-szűrés lehetőségét – tette hozzá a megyei tisztifőorvos.

Felvilágosítás, megelőzés, szűrés, kezelés. Ezek azok a legfontosabb lépések, amelyekkel jelentősen csökkenteni lehet a HIV-fertőzést, s az annak nyomán kialakuló AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) betegséget.

A HIV-fertőzött nem AIDS-es!

– Az időben felfedezett HIV-fertőzés, és az azonnal megkezdett kezelés eredményeként 30–40 évig is élhetnek a betegek. Olyan gyógyszerek állnak a rendelkezésünkre, amelyek révén később alakulnak ki a tünetek, sőt a betegekben a vírus nem mutatható ki, nem lesz fertőző, így a fertőzési láncot is sikerül megállítani – mondta korábban az AIDS-világnap apropóján dr. Együd Katalin, a Jósa András Oktatókórház Bőrgyógyászati Osztály és Nemibeteg Gondozó vezető főorvosa.

– A HIV-fertőzött még nem AIDS-es! Sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, de szervezetükben ott van a vírus. A HIV-fertőzöttség azt jelenti, hogy a vérben megjelentek azok az ellenanyagok, amelyekkel a szervezet a vírusra reagál. – Az első tünetek hasonlítanak az influenza tüneteihez: fejfájás, láz, fáradékonyság, hasmenés, éjszakai izzadás, izomfájdalom. Az immunrendszertől függ, hogy hány évig tart a tünetmentes HIV-fertőzés, de ha a páciens nem kap megfelelő kezelést, eljut az AIDS-betegségig. Ekkorra a teljesen legyengült immunrendszer nem véd a fertőzések ellen, és a tüntetek között megjelenik a tüdőgyulladás, az elbutulás, Kaposi-szarkóma, és más vírusfertőzések – derült ki a különböző stádiumokról –, amelynek a vége a halál.

KM-BM


Így terjed a HIV-vírus

A HIV csak bizonyos testnedvekkel szexuális úton, és vér-vér érintkezésével terjed.

Az első esetben a legjobb módszer az elkerülésre a tartós és hűséges párkapcsolat, valamint a gumióvszer-használat. A kábítószer-használóknál azonban nagyon gyakori a közös tűhasználat, mely fertőzéshez vezethet. Európában ez a leggyakoribb terjedési mód.

Azoknak nem kell aggódniuk, akik vért kapnak, vagy szervátültetésen esnek át, mert 1986 óta minden véradót és szervdonort szűrnek AIDS-re és egyéb fertőzésekre is.

A vírust nem kaphatjuk meg a mindennapi érintkezés során; kézfogással, közös WC-használatakor, puszival és a könnycseppel sem terjed. Szerencsére az AIDS-betegség kialakulásához vezető kórokozó nem tartozik az ellenálló vírusok közé, a szervezetből kikerülve hamar elpusztul, így az egyszerű fertőtlenítőszerekkel (pl. háztartási hypo) könnyen megsemmisíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában