Helyi közélet

2017.12.16. 08:30

Karácsonyi ajándékok – akár kölcsönből is

Nyíregyháza - Egy nem átgondolt hitel hosszabb ideig terheli a családi kasszát, mint ameddig az ajándék örömet szerez.

Nyíregyháza - Egy nem átgondolt hitel hosszabb ideig terheli a családi kasszát, mint ameddig az ajándék örömet szerez.

A karácsonyi vásárlási lázban hajlamosak vagyunk többet költeni, attól amennyi pénzünk van, sőt, az áhított ajándékért akár hitelt is képesek vagyunk felvenni. A felmérések szerint ma már megfontoltabban kérünk kölcsönt a pénzintézetektől, de a fontos részletekre sokszor nem figyelünk.

Ha hitelt kell felvenni, hasonlítsák össze a bankok ajánlatait!" Gaál Sándor

Nem is árt a pénzügyi tanács, hiszen egy nem átgondolt, hirtelen felvett hitel sokkal hosszabb ideig terheli meg anyagilag a családi kasszát, mint ameddig az ajándék örömet szerez és a legrosszabb esetben tartós anyagi nehézségeket is okozhat.

Az apró betűs részletek

– Az ünnepek előtt megnövekednek a költségeink, egyrészt az előkészületek és a karácsonyi ajándékok miatt, másrészt sokan döntenek úgy, hogy egy wellness-szállodában, hazai, esetleg külföldi panzióban pihenik ki az év végi hajtást. Fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk a pénzügyi teherbírásunkkal, ennek megítélése azonban nem is olyan könnyű, hiszen nem tudhatjuk, mi vár ránk a jövőben. Annak, aki a fogyasztási hitelek valamelyike mellett dönt, jellemzően nincsenek megtakarításai – mondta el bevezetésként Gaál Sándor. A fiatal közgazdász segítségével arra kerestünk választ, milyen lehetőségek közül választhat, aki a hitel mellett teszi le a garast.

– Az áruhitelt általában tartós fogyasztási cikkek vásárlására szokták igénybe venni, legtöbbször rövid futam­idejűek, és az áruházakban is megköthető a szerződés. Ebben az időszakban megjelennek a nullaszázalékos THM-mutatós konstrukciók, melyek esetében mindig érdemes megvizsgálni az akciós feltételeket, mert ezektől függhet, mennyit fizetünk vissza.

– A másik hitel, amit legtöbbször igénybe vesznek a családok, a személyi kölcsön. Szabadon felhasználható, így akár utazást, sítábort is finanszírozhatnak belőle. A személyi kölcsönt bankfiókokban lehet felvenni, általában több évre szólnak, és ebben az esetben is sokféle akciós feltétellel találkozhatunk, melyek befolyásolják a költségeket. Jelentősége van annak is, hogy változó vagy fix kamatozású hitelről beszélünk; előbbi esetében a kamatperiódus hossza is fontos a választás során. Jó tanács még, hogy folyamatosan figyeljük a teljes hiteldíjmutatót – jegyezte meg Gaál Sándor.

A nyíregyházi közgazdász hozzátette: sokan fordulnak segítségért a számlavezető bankjukhoz folyószámlahitelért. A szerződéskötés után egy szabadon felhasználható hitelkeretet kapunk. Ez esetben a felmerülő pluszköltségekre kell nagyon ügyelnünk, s jó, ha tudjuk, hogy a bankszámlánkra érkező tételekből a hitel összegét azonnal levonják törlesztésként. Hitelkártyát szintén bankfiókban igényelhetünk. Ha emellett döntünk, nagyon oda kell figyelnünk a hitelkeretre és a visszafizetési határidőre.

– Az lenne az optimális, ha félre tudnának tenni az emberek karácsonyra annyit, hogy ne kelljen kölcsönt felvenniük. Az áruhitel talán a legkisebb „rossz”, ez terheli meg és befolyásolja a jövőben a legkevésbé a családi büdzsét, a többi konstrukcióhoz azonban már komolyabb tervezés kell. Ha tehetik, inkább kerüljék el ezeket a hiteleket, de ha már mindenképpen fel kell venniük, hasonlítsák össze a bankok ajánlatait, a THM-mutatókat, mélyedjenek el a feltételekben, olvassák el a szerződést, és ne feledkezzenek meg az apró betűs részről sem – javasolta a szakember.

Nem elkápráztatni kell

– Habár gyakran megállok az egyik elektronikai szakáruház televíziós osztályán, s elálmélkodom a kisebb mozivászon méretű, tökéletes felbontású színes televíziók tudásán és képminőségén, még ezek a csodakütyük se vennének rá, hogy adósságba verjem magam, s hitelt vegyek fel rájuk – árulta el lapunknak a nyíregyházi Kovács M. Károly. – Szerencsére eddig még soha nem köszöntött ránk olyan ünnep – pedig már a lemez B oldala forog –, hogy csak bankkölcsönnel tudtam volna megoldani a szeretteim megajándékozását. Ráadásul a hivalkodás, a mértéktelenség is távol áll tőlem és a feleségemtől, soha nem elkápráztatással próbáltuk megörvendeztetni a családtagjainkat, mindig tudtuk, meddig ér az a bizonyos takaró. Egy könyv, egy kellemes illatú parfüm vagy egy színházbérlet, pláne valódi szeretetbe csomagolva, éppen úgy elmond mindent, s elégséges kelléke egy meghitt karácsony estének – tette még hozzá.

- KM -


Tízből kettő

Az Intrum Justitia nemzetközi kutatásból kiderült, hogy ugyan a családok jelentős része túlköltekezik karácsonykor, de jellemzően nem hitelre teszi. A magyarok közel 40 százaléka érzi úgy, hogy többet költ karácsonyi ajándékokra, mint megtehetné – ezzel az európai középmezőnybe került Magyarország. Tovább nyújtózunk, mint ameddig a takarónk ér, de nem hitelből finanszírozzuk az ajándékokat: 10-ből csak 2 magyar vesz fel kölcsönt ezért, ám a felmérésből az is kiderült, minden 5. válaszadó jelezte, hogy néha kölcsönt kell felvennie azért, hogy meg tudja venni a kinézett termékeket – olvasható a cég honlapján közölt cikkben.

Nem adnak hitelt mindenkinek

A nyíregyházi Expert Elektro Műszaki Áruház vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: náluk is nagy a keletje a részletfizetéses vásárlásnak.

– A televízióktól a számítástechnikai eszközökön át egészen a hűtőkig szinte minden megvásárolható részletre. A karácsony közeledtével hatalmas a roham, nemrég egy 500 ezer forint összértékű konyhai berendezéseket vásároltak meg ebben a formában. Természetesen boldog-boldogtalannak nem hitelezünk. Három pénzintézettel is szoros kapcsolatban állunk, akiknél komoly elbíráláson esnek át a potenciális vásárlóink – mondta lapunknak Mikó Gedeon áruházvezető.

Hozzátette: kamatmentes részletfizetést legfeljebb 10 hónapra tudnak biztosítani, afölött már „ketyeg” a kamat.

– A részletfizetést igénylők nagy része, több mint 70 százaléka megfelel a pénzintézetek elvárásainak, ilyenkor a legtöbb esetben az elbírálás is csak maximum 15 perc – fogalmazott Mikó Gedeon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában