Helyi közélet

2017.12.01. 11:57

Két ütemben postázzák az utalványokat

Nyíregyháza - Az Étkezési Erzsébet-utalványra jogosultak egyszeri, tízezer forint értékű juttatásban részesülnek.

Nyíregyháza - Az Étkezési Erzsébet-utalványra jogosultak egyszeri, tízezer forint értékű juttatásban részesülnek.

Az idevágó kormányrendelet szerint Étkezési Erzsébet-utalványra egy alkalommal azok jogosultak, akik részére 2017 novemberében vagy 2017 decemberében a keretes anyagunkban olvasható ellátások valamelyikét folyósították.

Az utalvánnyal kapcsolatban sok hasznos információt osztott meg lapunkkal a megyei kormányhivatal. Eszerint a juttatás személyenként jár és csak egyszeri, abban az esetben is, ha a jogosult több, a lent felsorolt ellátásban részesül. Amennyiben valakinél az ellátás folyósítása kérelemre vagy meghatározott összegű jövedelem elérése, illetve egy meghatározott jogviszony miatt szünetel, és emiatt az érintett a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság sem novemberben, sem decemberben nem folyósít ellátást, akkor a jogosultság nem áll fenn.

Amennyiben elköltözött…

Az Erzsébet-utalványt tartalmazó postai küldemények kézbesítését a Magyar Posta Zrt. végzi a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál rendelkezésre álló címre. Amennyiben az ügyfél elköltözött, de a címváltozását a hivatalnak nem vagy késve jelentette be, ahhoz, hogy az Erzsébet-utalványt az új lakóhelyére kézbesítsék, igénybe kell vennie a Magyar Posta Zrt. utánküldési szolgáltatását. Az utánküldés a megrendelés leadási napjától számított második munkanaptól biztosítható.

Ha az átvétel a nyilvántartott címen sikertelen, a posta tíz munkanapig tartja meg a küldeményt. Ha ez idő alatt sem jelentkezik átvevő, a küldeményt visszaküldik a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz. Az ügyfél ettől a hivataltól kérheti az Erzsébet-utalvány újbóli kiküldését legkésőbb 2018. február 28-áig. A hivatal levélcíme: Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, Budapest (1820).

A címzett az Erzsébet-utalványt tartalmazó postai küldemény átvételéhez csak egy másik személynek adhat meghatalmazást, ami szólhat kizárólag a küldemény átvételére, de általános jellegű is lehet.

Az Étkezési Erzsébet-utalványt első ütemben azoknak küldik ki, akiknek a nyugdíjfolyósító szerv 2017 novemberében a keretes írásban felsorolt ellátások valamelyikét folyósította.

A belföldi jogosultak részére a Magyar Posta Zrt. ütemezi a kézbesítést – az érintettek várhatóan 2017. december 20-áig kézhez kapják az utalványokat.

Következő ütemben

Azok, akik 2017 novemberében még nem, decemberben azonban már részesültek ellátásban, az Erzsébet-utalványt egy következő ütemben – 2018 januárjában – fogják megkapni.

Az Erzsébet-utalvány értéke tízezer forint, amit négy 2000 forintos és két 1000 forintos címletű utalványként, egy borítékban postáznak. Az Étkezési Erzsébet-utalvány élelmiszer- és melegkonyhás vendéglátóhelyeken használható fel, kizárólag Magyarország területén és legkésőbb 2018. december 31-éig.

Országosan mintegy hatvanezer elfogadóhelyen lehet fizetni az utalvánnyal, például élelmiszerüzletekben, áruházakban, de akár éttermekben is. Felhasználás előtt feltétlenül tájékozódjanak az adott üzletben, hogy elfogadják-e az utalványt, melynek értékéből készpénzben nem lehet visszaadni.

Ha az utalványra jogosult személy a kézbesítés időpontját megelőzően elhalálozott, az Erzsébet-utalványt sem hozzátartozója, sem örököse nem veheti át, ugyanis az egyszeri juttatás az arra jogosultat illeti meg.

Ha az utalvány sérült, azt javasolják, fáradjanak be bármelyik postára, ahol gondoskodnak a jegyzőkönyvezésről és a cserefolyamat elindításáról. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. a jegyzőkönyv és a sérült utalványok együttes beérkezése esetén intézkedik a cseréről – tájékoztatta lapunkat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal.

Információ

Az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatos kérdésekben általános felvilágosítást az alábbi elérhetőségeken kaphatnak:

– kormányzati ügyfélvonal: 1818

– kormányzati ügyfélvonal külföldről: +36 (1) 550-1858;

– Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság: 06-80-204-884

A szakemberek azt javasolják, hogy a kormányzati ügyfélvonalon érdeklődjenek, tekintettel arra, hogy az 0–24 órában elérhető. A nyugdíjfolyósító szerv zöld számán munkaidőben tudnak felvilágosítást nyújtani.

Amennyiben 2018. január 31-éig az ellátott nem kapja kézhez az Erzsébet-utalványt tartalmazó postai küldeményt, és értesítést sem talál a lakcímén arról, hogy hol veheti át az utalványt, valamint postai utánküldési szolgáltatást sem kért, az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság: 06-80-204-884

Magyar Posta Zrt.: (1) 767-8282, E-mail: [email protected]

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában