Helyi közélet

2017.12.02. 16:53

Kiskert: télvíz idején sem áll meg az élet

Tuzsér - Folytassuk az ásózást, de csak akkor, ha az időjárási feltételek megfelelőek, azaz a talaj nem fagyos.

Tuzsér - Folytassuk az ásózást, de csak akkor, ha az időjárási feltételek megfelelőek, azaz a talaj nem fagyos.

A december nem a leghidegebb téli hónapunk, ilyenkor sok ködös reggelre és napos időre lehet számítani. Az év ezen szakában még belevághatunk bizonyos kerti munkákba.

Itt a remek lehetőség a díszfák és cserjék megmetszésére." Lakatos Bertalan

Lakatos Bertalan, a tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke felsorolt néhány olyan kiskerti műveletet, melyeket még kertünk érdekében elvégezhetünk.

Előkészítés

– Ilyenkor már elkészültek az új vetőmag-katalógusok a következő évre, itt az ideje, hogy eldöntsük, mit szeretnénk jövőre termeszteni. Jó volna még azelőtt határozni, hogy a készletek kiürülnének. Folytassuk az ásózást, de csak akkor, ha az időjárási feltételek megfelelőek, azaz a talaj nem túl nedves vagy fagyos. Ha agyagos a talaj, az ásózást felejtsük is el! A következő pár hónap jó lesz arra, hogy meglátogassuk a kertészeti áruházakat és megkeressük azokat a növényeket, amelyek télen is „jól néznek ki”. Amikor rájuk találunk, vegyük meg őket és ültessük el a kertben – javasolta Lakatos Bertalan.

Óvjuk meg őket a széltől!

– Ez a legjobb hónap a díszfák és cserjék megmetszésére. Metsszük le félig a rózsabokrokat, hogy megóvjuk őket a széltől. Ebben az időszakban lehetőség nyílik még a csupasz gyökerű cserjék és fák elültetésére, amíg a föld még „langyos”. Ha a kert nem elég színes, menjünk el a kertészeti áruházba, és vegyünk pár virágzó vagy vonzó kérgű vagy levelű növényt. Még mindig javíthatunk a gyepünk minőségén, ha az időjárás is megengedi ezt. Vigyázzunk arra, hogy amikor fagypont alá esik a hőmérséklet, ne lépjünk a gyepre, mert nagy barna lábnyomokat fogunk hagyni a törékeny fű szárán! Tartsunk minden beltéri növényt napos helyen, de ne tegyük ki őket a közvetlen napsütésnek, és öntözzük őket takarékosan – tette hozzá a szakember.

Lakatos Bertalan elmondta: itt az ideje, hogy használjuk azokat az üvegház-melegítőket, melyekkel megóvhatjuk a gyenge növényeket és hajtásokat. Ha nincs ilyen berendezésünk, szigeteljük le a melegház belsejét légbuborékos fóliával. Izoláljuk a hideg sarkokat is és az igazán kemény téli éjszakákon rakjunk rájuk egy extra réteget. Csak mert a levegő most hidegebb, mint nyáron, ez nem azt jelenti, hogy a melegebb reggeleken nem kell kicsit kiszellőztetnünk az üvegházat. Ez meggátolja majd a túlpárásodást és felfrissíti a levegőt.

Csínján a fehér kenyérrel!

Adjunk friss vizet, magvakat vagy bármilyen háztartási maradékot a madaraknak, de a fehér kenyérrel bánjunk csínján! Tisztítsuk meg az ösvényeket az algáktól, takarítsuk ki a fészert, tegyük rendbe a kerítést. Ez a legjobb idő arra, hogy bepermetezzük a gyümölcsfákat és a rózsákat kátrányos olajjal, hogy eltávolítsunk minden megjelenő feketepenész-spórát. Egy esetleges nagy havazás után rázzuk le az ágakról a felgyülemlett havat, nehogy letörjenek a súly miatt. Ha a talaj nem túl nedves vagy fagyos, folytassuk az évelő növények elrendezését. Ha van olyan növény, amely most rügyezik, itt az ideje, hogy melegebb helyre vigyük. Figyeljünk arra, hogy minden olyan növényt megóvjunk, amely ki van téve a fagynak. Vezessük el a vizet minden csatornából vagy csapból a kertben és szigeteljük le őket! Takarítsunk el minden elhalt vagy beteg ágat és hulladékot a növényekről, vagy a növények mellől.

– Takarjuk be a talajt a fagy ellen minden olyan gyümölcsfa és cserje körül, amely meg volt metszve. Itt az ideje, hogy megjavítsuk azokat a dolgokat, amelyek el vannak hanyagolva a kertben – kerítésjavítás, -festés, az ösvények letakarítása. Nagy éjszakai fagyok esetén tegyünk egy régi focilabdát a kis tóba, hogy a halak túlélhessék a fagyot. A növényeknek ebben a hónapban is szükségük lesz öntözésre, de vigyázzunk, nehogy túlöntözzük őket! Ha szeles környezetben élünk, óvjuk meg a frissen ültetett cserjéket. Hogy megóvjuk a tömlőt a fagyoktól, vigyük be – de előtte jól csorgassuk ki belőle a vizet. A külső csapokat pedig szigeteljük le zsákvászonnal – zárta a jó tanácsok sorát Lakatos Bertalan, a tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke.

- KM-TG -


Télen is szép növények

Viburnum x bodnantense ‚Dawn’: Kányafa; Salix alba ‚Britenzsis’: Fehérfűz; Cyclamen coum: Ciklámen; Cotoneaster horizontalis: Kerti madárbirs; Chimonanthus praecox: Tündércserje; Prunus x subhirtella‚ Autumnalis Rosea, Autumnalis Rosea: higancseresznye; Deschampsia ‚Goldtau’: Gyepes sédbúza; Clematis armandii ‚Apple Blossom’: Örökzöld iszalag; Hamamellis mollis: Varázsmogyoró; Jasminum nudiflorum: Téli jázmin; Iris unguicularis: Írisz; Cornus mas: Húsos som


Humusszal gazdagodik

A kertészember télvíz idején sem pihenhet, itt az idő, hogy felkészítsük kertünket a tavasz érkezésére! Sokunknak okozott fejtörést a lehullott lomb eltakarítása. A legcélszerűbb a levelek komposztálása, de ennyi levélnek kevés helyen jut elegendő hely. Elégetni és szervetlenné degradálni az értékes szerves anyagokat nagy pazarlás lenne.

Ezért többnyire azt a lehetőséget veszik igénybe a házi kertek művelői, hogy zsákba gyűjtve a leveleket valamilyen központi gyűjtőhelyre szállítják, ahol azt komposztálják. Akár mi is készíthetünk hasonló komposztálót fából. Nincs annak se akadálya, hogy a gyümölcs- és díszfák, illetve a bokrok lehullott lombját közvetlenül beássuk a földbe, mert így nagy mennyiségű levél hasznosul, tavaszig elkorhad, és humusszal gazdagítja a talajt. Ha még egy kevés, komplex műtrágyát is hintünk a levelekre, akkor teljes értékű tápanyag-utánpótlást végeztünk – olvasható a balintgazda.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában