Helyi közélet

2017.12.13. 15:27

Kivert kutyából lett a szabolcsi szuperszimat

Nyíregyháza - Sorsára hagyta gazdája a pár hónapos német juhász blökit mintegy kilenc évvel ezelőtt. Egy budapesti kutyamenhelyen láttak benne fantáziát, felajánlották a rendőrségnek.

Nyíregyháza - Sorsára hagyta gazdája a pár hónapos német juhász blökit mintegy kilenc évvel ezelőtt. Egy budapesti kutyamenhelyen láttak benne fantáziát, felajánlották a rendőrségnek.

Nokedli azóta több mint 250 eredményes nyomkövetést vitt véghez megyéjében szolgálati társával.

Nem kellett, mert megtépázta a szomszéd csirkeállományát nyolc hónapos korában a rajzos „fenevad”, ezért egy fővárosi menhelyre vitte a gazdája. Magára hagyta a nyurga lábú, bohókás kölyköt, meghagyva a gondozóknak, hogy altassák el. Egy ott dolgozó, Pécsi Tímea látott spirituszt az egyfolytában izgő-mozgó szőrgombócban, ezért felajánlották Dunakeszire a kutyakiképzőknek.

– Rudi nevű szolgálati kutyám ez idő tájt pusztult el – kezdi Balázska Tibor törzszászlós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának kutyavezetője. – Pótlást igényeltem, amire azt mondták, hogy jelenleg nincs, esetleg Nokedlivel tudnak szolgálni.

A törzszászlós vállalta a feladatot. Azt mondta, kezdetben a kis esetlen furcsaság küllemre nem volt ugyan meggyőző, de apportírozó munkájával megnyerte magának Balázska Tibort.

– Menhelybeli gondozójának, Jerebicz Orsolyának megígértem, hogy jó helyre kerül Nokedli, mindent megteszek, hogy kineveljem belőle a következő Kántort. 2008 novemberében hoztam el magammal alapozni, majd 2009-ben szaktanfolyamra küldtek bennünket. Sasvári Frigyes szakoktatóhoz kerültünk. Nyárra Nokedli már hivatalosan is nyomkövető kutya lett. Másfél évesen már a címlapon volt eredményes nyomkövetésével – büszkélkedik a törzszászlós.

[related-post post_id="3088877"]

A kutyavezetőt és hű társát idén november 5-én reggel Tiszavasváriba küldték. Egy családi ház udvarára ment be az elkövető, ahonnan a fészert feltörve egy kerékpárt vitt magával, majd átmászott a szomszédba, ott tyúkot lopott. Balázska Tibor a hátsó kertben hagyott lábnyomról indította Nokedlit. A rendőreb megmutatta, merre távozott a tettes. A főúton keresztül egészen a Táncsics utcáig vezette gazdáját, ahol a bámészkodók között sem vesztette el a szagot. Egy ingatlan mögötti bokros részen megtalálta az ellopott bringát. Onnan már a kétkerekű tulajdonosa tolta haza a járgányát. Nokedli még aznap egy másik sikeres akcióban jeleskedett. Tiszadadán egy régi gyáregység új tulajdonosa értesítette a zsarukat, hogy valaki megbontotta az épületben lerakott parkettát, de megzavarta az ügyködését, ezért a betörő elmenekült a helyszínről. Egy fekete sapkát hagyott hátra, amit a zsaruk megtaláltak.

– Nokedli a sityakot megszimatolva szagot kapott, 1,5 kilométeren át követte, majd egy arra tévedő gyalogos felé vette az irányt. A férfinál jelzett, hogy megvan az emberünk. A nyomozók kihallgatásra idézték be, később pedig értesítettek róla, hogy beismerő vallomást tett – ismerteti a kutyavezető.

A szolgálati társával megélt számtalan esetből talán a legváratlanabb fordulatot egy Tiszavasváriban történt szerszámlopás hozta Balázska Tibor számára. Egy idős nő hegesztőtrafó és egyéb szerszámok hiányát fedezte fel otthon. A zsaruk lábnyomról vett mintát szimatoltattak meg Nokedlivel. A kutya elindult egy darabon, majd visszafordult, végül gazdájának autója és a járőrkocsi közé feküdt le. A zsaruk először értetlenül álltak a dolog előtt, de a törzszászlós bízott a társában, tudta, hogy ez nem lehet a véletlen műve. A jár­őrautó hátsó ülésén egy férfi ült. Az egyenruhások azt mondták, hogy a lopás ügyében viszik magukkal, tanúként fogják kihallgatni. A kutyavezető kinyitotta a jármű ajtaját, mire Nokedli felpattant, és felderült pofával vérmes ugatásba kezdett, jelezve, hogy megvan a keresett tolvaj. A házkutatáson a nyomozók megtalálták azt a cipőt, aminek a talpnyomata megegyezett a helyszínen hagyott nyommal, így az eredmény sem maradt el.

Nokedli sajnos a fajtájára jellemző csípőbetegségben szenved, tudtuk meg a gazdájától, ami pajkos viselkedésén mit sem látszik. Szüntelenül újabb feladatra készül, Balázska Tiborral kivételes összhang uralja kapcsolatukat.

– Nokedlit valószínűleg jövőre nyugdíjazni fogják, de ezek után is velem marad. Kijelölték az utódját, Pandúrt, a négy hónapos kutyakölyköt. Azt szeretném, hogy Nokedlitől tanuljon, ezért kertes házba költöztem, hogy összeszokjanak, és mindkét kutyával a lehető legtöbb időt tölthessem együtt – magyarázta a törzszászlós.

Az eredményes szolgálatban igaz kötelék alakult ki kutya és ember között. Nokedli megszolgálta a bizalmat.

- Fenyvesi Beáta/Zsaru Magazin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában