Helyi közélet

2017.12.05. 08:36

Mi is bármikor kerülhetünk az ő helyzetükbe

Nyíregyháza - Egyéni és társadalmi szinten is „kötelességünk” segíteni a fogyatékkal élőket.

Nyíregyháza - Egyéni és társadalmi szinten is „kötelességünk” segíteni a fogyatékkal élőket.

„Arra mindig megfelelő az időpont, hogy megtedd azt, ami helyes.” Martin Luther King ezen gondolatának jegyében tartott kerekasztal-beszélgetést a fogyatékkal élők világnapja alkalmából hétfőn a Fehér Bot Sportegyesület Nyíregyházán, a megyeháza épületében.

Csonka Ferenc elnök rámutatott: a fórum célja, hogy a civil szervezetek, a szociális intézmények és a települési önkormányzatok vezetői megosszák egymással tapasztalataikat, amelyek a fogyatékossággal élő emberek érdekképviseletében, a szociális ellátásában, foglalkoztatásában, oktatásában rendelkezésükre állnak, majd az együtt gondolkodás mentén, műhelymunkában szakmai és pályázati közösséget alkossanak. – Jómagam látássérült vagyok. Számos sorstársamhoz hasonlóan azonban nem tartom magam vesztesnek, másodrendű állampolgárnak, mert megtanultam együtt élni az állapotommal, és a korlátaim dacára teljes életet élni. Legyen szó az oktatás vagy a munka világáról, sportolásról vagy kulturális életről, előttünk is nyitva áll a lehetőségek ajtaja – fogalmazott az egyesület elnöke, aki a társadalmi befogadásra és az önálló életvitelre fókuszálva megjegyezte: az uniós előírások fényében 2025-ig valamennyi bentlakásos intézményt – amelyekben nem kevés fogyatékkal élő él – lakóotthonokkal kell kiváltani, ami jelentős életminőség-javulást eredményezhet.

Bármikor fordulhat a kocka

Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke a szemléletformálás fontosságára hívta fel a figyelmet. – Megyei és országos szinten egyaránt „kötelességünk” segíteni a fogyatékkal élőket az élet minden területén, hiszen társadalmunk szerves részei, aktív tagjai, hasznos, erőforrásai, akik nem kirekesztést és megbélyegzést, hanem elismerést és támogatást érdemelnek. A megyei önkormányzat pályázati beruházásainál, fejlesztéseinél figyelembe vesszük a mozgáskorlátozottak, látás-, illetve hallássérültek igényeit és elvárásait, ha úgy tetszik, teljes körű akadálymentesítésre törekszünk – mondta Baracsi Endre, majd egyfajta társadalmi üzenetként hozzátette: soha ne feledjük, bármikor „fordulhat a kocka”.

– Egy hirtelen baleset vagy betegség miatt az egyik pillanatról a másikra, bárkiből válhat mások segítségére ­szoruló, fogyatékkal élő ember, így a legkevesebb, hogy amíg és ahogyan csak megtehetjük, segítjük sorsuk jobbá tételét – hangsúlyozta az alelnök.

KM–PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában