Helyi közélet

2017.12.21. 08:32

Milyen a halhelyzet a Búza téri piacon?

Nyíregyháza - Hazánk fiai jószerével csak karácsonykor fogyasztanak halat, főleg pontyot. A magyarok 4–4,5 kiló halat esznek átlagosan évente, amivel majdnem a lista végén kullogunk Európában.

Nyíregyháza - Hazánk fiai jószerével csak karácsonykor fogyasztanak halat, főleg pontyot. A magyarok 4–4,5 kiló halat esznek átlagosan évente, amivel majdnem a lista végén kullogunk Európában. Ráadásul ennek a mennyiségnek közel a felét import tengeri halak, halkészítmények teszik ki, melyek közül a sok elgondolkodtatóan olcsó terméket a Szabolcs Halászati Kft. termelésért felelős ügyvezetője, ifj. Radóczi János nem kívánt minősíteni.

Pontyból az igazi

A halászati szakember inkább azt hangsúlyozza, hogy a – zömmel hazai – édesvízi halak kedvezőbb adózása remélhetőleg visszaszorítja majd az importot, mivel a külföldről érkező tengeri hal veszíteni fog az itthon megtermelthez viszonyított, olykor tetemes árelőnyéből. Az országos arányokhoz hasonlóan a megye legnagyobb halászati vállalkozása által megtermelt halmennyiségnek is ponty a döntő többsége, a többi busa, kevesebb amur, illetve még kevesebb a ragadozó: harcsa, süllő, csuka.

– A mi ágazatunkban is érzékeny kérdésnek számít az ár. Ezért fogtuk vissza már korábban a halfeldolgozónk termelését, hiszen a tavainkban felnevelt, itt filézett, szálkátlanított halhúst olyan áron tudnánk csak piacra dobni, amire errefelé igen alacsony a kereslet – folytatta a nyíregyházi halászati szakmérnök a tógazdasági halaink kiváló minőségét is hangsúlyozva. – A jelenleg legnépszerűbb halfajunk, a ponty kétségtelen előnye, hogy kvázi biotermék, hiszen a halastavakban extenzív körülmények között, gabona takarmányon neveljük.

– A háziasszonyok fő kifogása a ponttyal szemben a szálka. Ezen persze lehet segíteni, ha előbb filézzük a halat, azaz éles késsel lenyessük a húst a gerincről és a bordákról, majd pedig a filét bőrével lefelé fektetve a vágódeszkára, 2–3 milliméterenként, majdnem a bőrig hatolva beirdaljuk.

A legáltalánosabb karácsonyi ünnepi fogás a halászlé, amelynek az édesapjától el­lesett, számtalanszor kipróbált, sikeres receptjének a fundamentumát ifj. Radóczi nyugodt szívvel javasolja bárkinek: – A halászlét mi csak pontyból készítjük, mert abból az igazi. A ponty húsa akkor a legízletesebb, ha már tartalmaz bizonyos zsírt is, azaz túllépte az egy kilogrammos súlyt. Az általunk főzött halászlé legfőbb „titka” az a 40–45 deka­gramm ponty, amellyel mint legfőbb alapanyaggal, személyenként számolunk. Az alaplébe a megfelelő hozzávalókkal együtt szétfőzött fejen és a farkon kívül az előkészített halszeletek kerülnek a főzés utolsó fázisában, az ekkor már csontoktól megszabadított halászlébe – fejezte be a karácsonyi halvásárlásnál hasznosítható információit ifj. Radóczi János.

Az ünnepek közeledtével egyre többen ébrednek rá, hogy még nem vették meg például a karácsonyi asztalra megálmodott halat. Nyíregyháza frekventált helyén, a Búza téri piaccsarnokban napok óta kígyóznak a sorok.

A hal kiváló forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak. Ezek segítségével szervezetünk növeli a betegségekkel szembeni ellenálló-képességét, és képes semlegesíteni az élettani folyamatok során keletkező, a külső forrásból a testbe jutott, érfalat károsító, valamint rákos betegségeket előidéző anyagokat.

Forgalomlendítő karácsony

A legendás rádiósorozat, a Szabó család 2500 adást ért meg 1959-től. Ebben szerepelt Aurél Stipek, akinek Horváth Gyula volt a hangja, a megszemélyesítője. Mindezzel érdemes tisztában lennie annak, aki az ismert nagykállói hal­árussal elegyedik szóba.

– Mindenki Stipeknek ismer és szólít, azt viszont kevesen tudják, hogy nem ez az eredeti nevem – rántotta le a leplet önmagáról Nagy István. – A halászati cég alkalmazottjaként váltottam a kilencvenes években, így lettem halkereskedő. Csak az arányok miatt jegyzem meg: volt idő, amikor 80 forint volt a hús kilója, a halé pedig 60 forint. Most ott tartunk, hogy bizonyos húsok olcsóbbak a halnál. Nálam a ponty a legkelendőbb, abból lehet elkészíteni a legtöbb ételt. Emellett a kárász is megy, a busa pedig elfogyott.

Hogy hol lehet halhoz jutni a Búza téri piaccsarnokban, az annak is egyértelmű, aki először toppan be oda. Ezen a héten az a specialitás, hogy korántsem merő véletlenből, merőkanállal is mérik a pontyos és a harcsás halászlevet, aminek tetten érhető a sikere. A Hajdu-féle halbolt több mint harminc éve várja vásárlóit.

– Egész évben keresik a halat, viszont az is igaz, hogy a karácsony sokat lendít a forgalmon. A karácsony előtti napokban sokan vesznek élő halat (főleg pontyot, harcsát), a tradicionális fajták mellett pedig kelendő az afrikai harcsa és a tengeri hal. Vevőink főzik, sütik és rántják is a halat – közölte érdeklődésünkre Mészáros Tibor üzletvezető, aki elárulta: – Az otthoni ünnepi asztalunkra halászlé és egészben sült süllő is kerül, ami egyszerre szakmai ártalom és kulináris élvezet.

Egyre többször kerül magyar hal a családok asztalára

Az egészségtudatos táplálkozás, a célzott kampányok, valamint az étkezési hal áfájának jövő év januári csökkentése megteremti a lehetőségét annak, hogy a halfogyasztás tovább nőjön hazánkban – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hortobágyi Halgazdaság Zrt-nél tett látogatása során – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az FM Sajtóirodája.

Szeretnénk, ha a hazai, jó minőségű magyar halak minél szélesebb körben ismertek és kedveltek lennének – mondta a magyar agrártárca vezetője Közép-Európa legnagyobb tógazdaságának őszi lehalászásán, a Hortobágyon.

A haltermelők az őszi lehalászáskor szembesülnek az elmúlt három év munkájának eredményével, hiszen a lecsapolt halastavakból lehalászott halak sokszor a telepítést követően csak ekkor kerülnek „kézzelfogható közelségbe”.

Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy egyre többször kerül magyar hal a családok asztalára, hiszen egészséges, egyszersmind finom étel. A hazai haltermelés az utóbbi években növekvő tendenciát mutat. A karácsony közeledtével a Földművelésügyi Minisztérium arra is ösztönözni szeretné az embereket, hogy lehetőség szerint Magyarországon megtermelt halat fogyasszanak. A miniszter elmondta: ma már a technológiai előírások betartásával halastavakban nevelt halak húsminősége megközelíti, vagy meg is haladhatja vadon élő társaikét.

A halgazdaságok a téli időszakban értékesítik a legtöbb halat, éves árbevételük mintegy 65-70 százalékára ekkor tesznek szert.

KM-GB, LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában