Helyi közélet

2017.12.10. 15:37

Olykor bánat a rucaöröm

Tunyogmatolcs, Debrecen - Az elszaporodott növényzet ritkítását indokolt esetben lehetségesnek tartják a szakemberek.

Tunyogmatolcs, Debrecen - Az elszaporodott növényzet ritkítását indokolt esetben lehetségesnek tartják a szakemberek.

Arról panaszkodtak szerkesztőségünknek a tunyogmatolcsi horgászok a közelmúltban, hogy a Holt-Szamos felszínén annyira elszaporodott a rucaöröm, hogy nem tudnak horgászni. (Hasonló problémát vetettek fel az ibrányi horgászok is, ők arra panaszkodtak, hogy a vízi növényzet elszaporodása miatt horgászatra alkalmatlan volt nyáron és ősszel a Belfő-­csatorna.)

Védett növény

A Holt-Szamos halgazdálkodási jogával rendelkező Szamosi Élménytér Nonprofit Kft.-től a felvetésre a következő választ kaptuk: a rucaöröm védett növény, nem állhatnak csak úgy neki, hogy kiszedjék a vízből.

Mivel a Holt-Szamos a Natura 2000-es természetvédelmi hálózat része, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz (HNP) tartozik, ezért megkerestük az igazgatóságot kérdéseinkkel. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az ilyen esetekben van-e valamilyen megoldási lehetőség. Lehet-e kérni a növényzet gyérítését, ritkítását? Lehet-e Holt-Szamos ökológiai víznek minősíteni, hogy így megelőzhessék a rucaöröm elszaporodását? Akkor is védett a rucaöröm, ha már esetleg több mázsa a mennyisége? Az igazgatóság nem tart attól, hogy a halak látják a kárát? Kérdéseinkre a következő tájékoztatást kaptuk dr. Kovács Zitától, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójától.

Indokolt esetben lehetséges

– Az érintett terület – a Holt-Szamos Tunyogmatolcs és Hermánszeg között – különleges természetmegőrzési terület része, szerepel a kihirdetésre váró ex lege védett lápok listáján, valamint az Ökológiai hálózat Magterülete.

Az érintett faj, a vízi rucaöröm természetvédelmi oltalom alatt áll, eszmei értéke 5 ezer forint. A természetvédelmi oltalom alatt álló növényfajok állományaival kapcsolatos bármely beavatkozás a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött. A növény ritkításában hatósági jogkörrel a területileg illetékes Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya rendelkezik, a főosztály a jogosult hatósági engedély kiadására.

– Az érintett terület rucaöröm állományának részleges eltávolítását, ritkítását indokolt esetben lehetségesnek tartjuk megfelelő szakmai kontroll jelenlétében, iránymutatásával és érvényes hatósági engedély birtokában. A rucaöröm ritkítására egyébként korábban már volt példa a Tisza-tó kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület esetében.

Természetes a holtágaknál

– A rucaöröm elszaporodását leginkább az okozza, hogy a holtágban nyáron kevés a víz és magas a szerves anyag koncentráció, ami kedvez a vízi növények felszaporodásának. A rucaöröm és a békalencsefajok állományának felszaporodása az eutrofizáció folyamatának indikátora, más néven ez a vízvirágzás. Az eutrofizálódás folyamán az állóvizekben a táp­anyag feldúsul, ezért elszaporodnak az elsődleges termelő szervezetek: a fitoplanktonok, a gyökerező hínárok, a mocsári növények. A holtágaknál természetes az elöregedési, fokozatos feliszapolódási folyamat. A tapasztalt jelenség is ennek a „fejlődésnek” a része – tette hozzá az igazgató.

KM–MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában