Helyi közélet

2017.12.12. 07:26

Örökzöld kérdés: melyiket válasszuk?

Nyíregyháza - A fenyőárusok felkészültek a napról napra fokozódó érdeklődésre, az árak változatlanok, a választék bőséges.

Nyíregyháza - A fenyőárusok felkészültek a napról napra fokozódó érdeklődésre, az árak változatlanok, a választék bőséges.

A kínálat bőséges, a vásárló egyelőre kevés. Ezt tapasztaltuk hétfő délelőtt a nyíregyházi piac­csarnoknál tett látogatásunk alkalmával, amikor arról faggattuk a karácsonyfaárusokat, milyen fenyőszezonra számítanak, mire van a legnagyobb kereslet, változtak-e az árak tavalyhoz képest, és hogyan birkóznak meg az egyre téliesebb időjárással.

Ha megskalpoljuk a gyökeres fa tetejét, azzal megpecsételjük az örökzöld sorsát." Nyüsti Józsefné

– Szombaton jöttünk ki először árulni a csarnokba, korábban nem lett volna érdemes. Kevesen vásárolnak, inkább csak nézelődnek, érdeklődnek – mondta el érdeklődésünkre Nyüsti Józsefné, aki több mint 20 éve árusít ünnepi örökzöldeket. Büszkén mesélte: fenyői nem az ország másik végében, hanem a megyeszékhely szélén található telkükön cseperedtek fel, s kerültek eladósorba.

Nem érdemes halogatni

– A luc ára 2500 forint méterenként, az ezüstfenyő métere 5000, a Nordmanné pedig 8000 forint. Néhányan talán drágállják az árakat, de csak kevesen tudják, mennyi ráfordítással jár a fenyőbiznisz, mennyi időt, s pénzt kell befektetni ahhoz, hogy karácsonyig „termőre forduljon” ez a vállalkozás – adott bepillantást az őstermelők világába Nyüsti Józsefné, aki az idén is bízik törzsvásárlói hűségében.

[related-post post_id="3693456"]

Érdeklődésünkre azt is elárulta: nem könnyű nap mint nap helytállni a fogvacogtató hidegben, egészségére réteges öltözködéssel, vitaminokkal és forró teával vigyáz. Azoknak, akik a gyökeres-vödrös tűlevelűek mellett teszik le a voksukat, a szakember azt tanácsolta: minél kevesebb ideig tartsák a fenyőket a szoba melegében, és semmiképpen ne „skalpolják” meg a fa tetejét, mert azzal megpecsételik az örökzöld sorsát.

A szomszédos kereskedésben is gazdag fenyőkínálattal találkoztunk, Béla éppen egy nyugdíjas házaspárt szolgált ki ottjártunkkor. – Sosem halogatjuk a favásárlást az utolsó pillanatig, mert az árak nem változnak, ilyenkor viszont még bőséges a választék és nincs tömeg. A lakásunk erkélyén fogjuk tárolni a „behálózott”, alig több mint egyméteres, csinos lucfenyőt. Ünnepi dekorációkra, talpvasra és fényfüzérre az idén sem kell költenünk, hiszen a meglévőket vesszük elő. A legtöbb díszhez valamilyen kedves emlékünk fűződik, ezért semmi pénzért nem cserélnénk újakra őket – mesélte a nyíregyházi Tóth Árpád, aki elégedetten, nyugtával a zsebében és fával a hóna alatt távozott.

[related-post post_id="3706337"]

A legolcsóbb a legkelendőbb

– Az ördög és a NAV soha nem alszik, 150 ezer forintos bírsággal jutalmazzák a nyugtaadást elmulasztó kereskedőket – jegyezte meg mosolyogva Béla, aki 25 éve „fázik” az ünnepváró időszakban. – A luc a legolcsóbb és a legkelendőbb, a fák egy Somogy megyei kistelepülésről, Surdról származnak. A bérházban, társasházban lakók többnyire vágottat visznek, hiszen nem tudnák hová kiültetni a töves fenyőt, a kertes házban élők körében viszont egyre népszerűbb a földlabdás tűlevelű. Minél közelebb a karácsony, annál tovább maradunk esténként a vásártéren, ma 7-kor kezdtünk és 17 óra körül fogunk összepakolni – mondta a kereskedő, majd megmutatta azt az egyméteres fa mérőrudat, amivel a fenyők hosszát kell(ene) lemérniük. Az ellen­őrző hatóság „ajánlására” vásárolták meg mint kötelező felszerelést, potom 12 ezer forintért…

KM-PI


Fenyőárak

  • Lucfenyő: 2500 Ft/méter
  • Ezüstfenyő: 5000 Ft/méter
  • Nordmann-fenyő: 8000 Ft/méter

  • Mesés gyökerei vannak

    A boltokban akár 6–8 ezer forintot is elkérhetnek az év egyik legkedveltebb karácsonyi dekorációjáért, a grincsfáért, amit sokan megcsodáltak, néhányan pedig meg is vásároltak Pápainé Erzsike asztalánál. – Az alkalomhoz illően felöltöztetett, vágott díszfenyőre már tavaly is volt kereslet, de igazán csak most jött divatba. Nagyon mutatós dekoráció, a díszítésnek csak az alkotó kreativitása szab határt – mesélte az eladó.

    A grincsfa dr. Seuss híres meséjében gyökerezik, amelyben Grincs gonosz manóként próbált keresztbe tenni a karácsonynak, végül aztán őt is meghódította az ünnep szelleme és a szeretet ereje.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában