Helyi közélet

2017.12.12. 12:28

Péntektől lehet benyújtani a pályázatokat a civil szervezeteknek

Nyíregyháza – Közösséget építenek, fontos és értékes tevékenységet végeznek, kiegészítik és színesítik a kormány munkáját – így fogalmazott a civil szervezetekkel kapcsolatosan a Civil Információs Centrum keddi partnerségi napján Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott, és hozzátette: ő is sokat dolgozott együtt civilekkel, és nagyon jók a tapasztalatai.

Nyíregyháza – Közösséget építenek, fontos és értékes tevékenységet végeznek, kiegészítik és színesítik a kormány munkáját – így fogalmazott a civil szervezetekkel kapcsolatosan a Civil Információs Centrum keddi partnerségi napján Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott, és hozzátette: ő is sokat dolgozott együtt civilekkel, és nagyon jók a tapasztalatai. – Színes a megyei civil élet, a szervezetek jól szerepelnek a pályázatokon, és a megyei kormányhivatal is támogatja az alapítványokat, egyesületeket – mondta. Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy a megyei önkormányzat sok projektben működik együtt a civilekkel, akik hasznos munkát végeznek a közjó érdekében. – Több szervezetnek is tagja vagyok, üdítően hat rám a gondolkodásmódjuk, az egyéni érdekeken túlmutató, a közösségért tenni akaró hozzáállásuk – mondta.

Fülöp Attila, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár adatokkal kezdte és egy bejelentéssel zárta a hozzászólását. – Ma Magyarországon 62 ezer civil szervezet van bejegyezve, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagy és életképes civil hálózat működik. A mindenkori kormány viszonya az egyesületekhez, alapítványokhoz kétféle aspektusból vizsgálható: lemérhető azon, hogy mekkora támogatást biztosít számukra és hogy milyen törvényi környezetet teremt. 2010 és 2015 között a civileknek nyújtott állami források összege negyven százalékkal, 144 milliárd forintról 202 milliárdra nőtt, létrejöttek a civil információs centrumok, és egyszerűsödtek a működésükre vonatkozó jogszabályok. Ellenzéki körökben nagy felháborodást váltott ki a külföldről támogatott szervezetek átláthatósága érdekében született jogszabály, amely 2,2 millió forint feletti támogatásnál bejelentési kötelezettséget ír elő. Ez a 62 ezer szervezet közül mindössze 73-at érint, ennek ismeretében pedig nehezen értelmezhetőek azok a vádak, amelyek a törvénnyel kapcsolatosan a civilek ellehetetlenítéséről szóltak – mondta a helyettes államtitkár, aki bejelentette: pénteken, december 15-én kiírják a Nemzeti Együttműködési Alap 2018-as pályázatait, amelyek 2,8 milliárd forintot biztosítanak az egyesületeknek, alapítványoknak. Január közepéig lehet benyújtani a pályázatokat, az elnyerhető összeg minimuma 100 ezer, a maximuma pedig 3 millió forint.


[related-post post_id="3707990"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában