Helyi közélet

2017.12.15. 08:02

Sokan még mindig azt hiszik, hogy a sima nátha nem fertőz

Nyíregyháza - Az enyhe tél, a ködös, párás, nedves levegő kitűnő táptalaja a kórokozóknak, ezek százai felelősek a tünetekért.

Nyíregyháza - Az enyhe tél, a ködös, párás, nedves levegő kitűnő táptalaja a kórokozóknak, ezek százai felelősek a tünetekért.

Magyarországra is megérkezett az influenza, az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriumi vizsgálatai december elején négy esetben mutatták ki a kórokozó B-típusát. A szakemberek szerint januárban a korábbiaknál durvább lefolyású megbetegedésekkel járó influenzajárványra számítanak. Most még megfázással, náthával, felső légúti megbetegedéssel fordulnak orvoshoz a betegek megyénkben. Az enyhe tél, a ködös, párás levegő kitűnő táptalaja a kórokozóknak, ezek százai felelősek a kellemetlen tünetekért.

Súlyos vitaminhiány

A Kótajban rendelő háziorvos lapunknak azt mondta, nemcsak a praxisában, hanem az ügyeleten is egyre többen jelentkeznek influenzaszerű tünetekkel, de annak eldöntése, hogy baktérium- vagy vírusfertőzésről van szó, minden esetben az orvos feladata, s ennek megfelelő terápiára van szükség – hangsúlyozta dr. Kiss Csaba. Egyben eloszlatott egy évezredes tévhitet: a megfázás vagy nátha is fertőz, hiszen ezt is kórokozók, az esetek több mint 80 százalékában vírusok okozzák, s nem azért fázunk meg, mert lengén öltözünk. A hideg csupán az immunrendszer gyengítésében játszhat szerepet, abban nem, hogy a fertőző kórokozók megtámadják-e a szervezetet. Az pedig a védekezőképességen múlik, hogy milyen gyorsan szabadulunk meg a köhögéstől, orrfolyástól, tüsszögéstől.

– Vírusok ellen nem hatnak az antibiotikumok, ezért azok szedése nem javasolt – figyelmeztetett a háziorvos. A tünetek enyhítésére használhatunk köhögéscsillapítót, torokfertőtlenítőt, orrcseppet, orrspray-t. Egy egyszerű náthával nem kell orvoshoz fordulni, hiszen az magától gyógyul.

– Bármilyen korosztályról van szó, a megelőzéssel lehet a legtöbbet tenni az egészségünkért. A változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a vitaminpótlás erősíti az immunrendszert, s védi a szervezetet a kórokozók ellen. Javasolt ilyenkor a gyógyteák fogyasztása és a higiénés szabályok fokozott betartása is – sorolta dr. Kiss Csaba, mit tehetünk az egészségünkért azért, hogy se a nátha, se az influenza ne keserítse meg az életünket. – A magyar emberek több mint 90 százaléka D-vitamin-hiányos, 20 százalékuk már a súlyos kategóriába tartozik – vázolta a nem túl kedvező valóságot a háziorvos, s hangsúlyozta: a D-vitamin a szervezet ellenálló képességét fokozza. Ebben az időszakban az ajánlott napi mennyiség egy felnőtt számára 2000–4000 egység, míg C-vitaminból 200–500 milligramm.

Újrafertőződnek

Sokan panaszkodnak arra, hogy hetekig nem gyógyulnak, folyamatosak vagy visszatérőek a panaszaik.

– Ennek nagyon sok oka lehet, függ attól, hogy milyen vírust szed össze az ember, de az is előfordulhat, hogy a háttérben megbújik egy köhögés nélküli tüdőgyulladás. Láz, nehéz légzés, súlyosbodó panaszok esetén mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség – magyarázta a doktor.

Óvodáskorú gyermeket nevelő családoknál is megfigyelhető, hogy lassabb a gyógyulás. A kicsi hazaviszi a vírust, amely már az előtt fertőz, hogy tüneteket okozna, s ráragasztja a családtagokra. A kis csoporttársak is oda-vissza fertőzik egymást.

– A szülők ilyenkor aggódnak, de nem kell – nyugtatott meg mindenkit a háziorvos.

– A gyerekek szervezete még nem találkozott ennyi kórokozóval, így ezek könnyebben alakítanak ki fertőzéseket, ám ettől a gyerek még nem immunhiányos.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában