Helyi közélet

2017.12.05. 07:55

Tegyük szebbé a beteg gyerekek karácsonyát! Továbbra is várjuk a felajánlásokat!

Nyíregyháza - Már érkeznek a felajánlások a gyermekrehabilitációs osztálynak, közösen szebbé tesszük a karácsonyukat!

Nyíregyháza - Már érkeznek a felajánlások a gyermekrehabilitációs osztálynak, közösen szebbé tesszük a karácsonyukat!

Nincs annál nagyobb fájdalma egy szülőnek, mintha a gyermeke beteg. Ilyenkor kell egy olyan hely, ahol azt érzi, mindenkinek az első és legfontosabb feladata, hogy az ő gyermeke jobban legyen, meggyógyuljon.

Emberileg is sokat kaptunk

– Örökké hálás leszek a gyermekrehabilitációs osztály valamennyi munkatársának, mert soha nem mondták, azt, hogy nem lehet, nem fejlődhet tovább a kislányom. Segítettek abban, hogy feldolgozzuk a traumát, amit az okozott, hogy a koraszülött csöppségünk egy kisebb agyvérzés miatt idegrendszeri és mozgásszervi károsodást szenvedett. Hosszú heteket töltöttünk az osztályon, a kezeléseknek és terápiáknak köszönhetően a ma már 8 éves nagylányunk pont olyan, mint ép társai – mesélte el lapunknak történetét Éva.

– Amikor kétségbeestünk, nem láttuk olyan gyorsnak a javulását, ahogy laikusként vártuk, mindig volt, aki megnyugtatott és biztatott bennünket. Hihetetlenül sokat kaptunk emberileg is az itt dolgozóktól, az a szeretet pedig, amivel körülveszik a kicsiket, leírhatatlan. Talán ennek is köszönhető, hogy a lányom ma is boldogan jön vissza, igaz már csak látogatóba az osztályra, ahol esélyt kaptunk egy teljesebb életre. A nyíregyházi édesanya elmondta azt is, már gyűjti a játékokat, amiket a lánya már nem használ, és a ruhákat, hogy csatlakozzanak a lapunk indította akcióhoz, s részesei legyenek a gyermekrehabilitációs osztály és az ott gyógyuló gyerekek karácsonyát szebbé varázsoló kezdeményezésünknek.

– Tudom, mert láttam, hogy milyen óriási teher a családoknak, hogy a csöppségük hetekig, hónapokig kórházban van. Nemcsak lelkileg, hanem anyagilag is. Itt valóban helye van minden adománynak, minden segítségnek, mert van, amikor egy tusfürdő, vagy egy, a kicsi áhította csoki megvásárlása is nehézség, arról nem is beszélve, hogy a gyermekruhák, játékok még komolyabb kiadással járnak – utalt arra Éva, miért fontosak a felajánlások, s hozzátette: már a kislánya kezelésének ideje alatt látta, hogyan bővült a terápiás lehetőségek köre, és vezetnek be új kezeléseket, amit most szélesíthet az a funkcionális elektrostimuláló, amit az osztály szeretne beszerezni.

Bővülő kezelések

– A gyermekek 10–15 százaléka betegség vagy sérülés következtében – időszakosan vagy tartósan – az egészséges fejlődésében akadályozott, az osztályunk célja pedig a megzavart fejlődés korrekciója (habilitáció), illetve a fogyatékosság csökkentése, a gyermek lehetőségeit figyelembe véve a legteljesebb közösségi részvétel elérése – hangsúlyozta dr. Kántor Katalin. A Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztályát vezető főorvos elmondta: megyénkben mindig magas volt a koraszülések száma, kis betegeik 70-80 százaléka jóval korábban jött a világra mint társaik, s bár a túlélési arány egyre magasabb, sajnos az éretlenségből fakadó szövődmények 100 százalékosan nem küszöbölhetőek ki. – A mi feladatunk, hogy a kórház más osztályaival és szakrendeléseivel, valamint a szülőkkel közösen a legtöbbet hozzuk ki a gyermekekből, a terápiákkal, kezelésekkel a funkciózavarokat a lehető legnagyobb mértékben javítsuk. Ezért keressük és vezetjük be a legújabb terápiákat, ezért szeretnénk bővíteni az eszközparkunkat is.

– A legnagyobb álmunk egy funkcionális elektrostimuláló (FES) készülék, amely egy olyan többcsatornás izom­stimulátor, amely lehetőséget nyújt komplex mozgások létrehozására és támogatására – magyarázta a főorvos, aki a kollégáival azért dolgozik, hogy a gyerekeknek és szüleiknek minél kevesebbet kelljen azért más városban utazni, hogy egy-egy kezelést megkapjanak.

A szerkesztőségbe várjuk

A karácsonyi Segítünk akciónkban a gyermekrehabilitációs osztálynak várjuk a felajánlásokat.

Örömmel fogadnak minden ajándékot, ruhát (18 éves korig), tisztálkodási szereket, játékokat (elsősorban műanyag, fertőtleníthető készség- és képesség fejlesztő játékokat), kisasztalokat és székeket (ezeket is műanyagból), ami mellett a kicsik kedvükre alkothatnak. Édességet, könyveket, kifestőket, foglalkoztató füzeteket, színes ceruzát, filctollat, rajzlapot.

A felajánlásokat szerkesztőségünkben fogadjuk (Nyíregyháza, Dózsa Gy. u. 4-6.) és a hagyományokhoz híven a szeretet ünnepe előtt juttatjuk el az osztályra, hogy a fenyő alatt már az olvasóink ajándéka is ott legyen.

KM


[related-post post_id="3695049"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában