Helyi közélet

2017.12.21. 10:54

Úgy forgatná az ár, mint szél a madárpihét

Kisar - Nagy a víz! – de ez most nem a Tisza-túrák ide-je.

Kisar - Nagy a víz! – de ez most nem a Tisza-túrák ide-je.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint még jó ideig számolnunk kell a megáradt folyóink látványával az ország keleti felén. December 18-án Tivadarnál már közel voltunk a harmadfokú készültséghez. A fotó tanúsága szerint az áradó vízfelület háta domború, mintha a tivadari Kisari-híd alját akarta volna nyaldosni, de szerencsére a nap vége felé már megállt a szintemelkedés. A Tisza medre, közvetlenül a közúti híd környékén beszűkül, ezért a folyó sodrása nem csak felgyorsul, hanem csónakot forgató örvények, víz alatti turbulenciák és áramlatok teszik a nyáron oly szelíd folyónkat hangosan hömpölygő-kavargó áradattá.

A vízitúrások által oly kedvelt kajakokat, kenukat úgy pörgetné kénye-kedve szerint a jeges ár, mint forgószél a madárpihét. Aki ilyenkor mégis vízre száll, a fizikai és pszichés felkészültség mellett nem nélkülözheti a speciális védőruhát és a mentőmellényt – minden eshetőségre felkészülve. Ha már túl vagyunk az emelt adrenalinszinten, jöhet az ártéri erdő hullámok festette alkonyi színkavalkádja. Festőművész-növendékek sehol nem találnának ettől árnyaltabb színkínálatot a sárgától a barnás-zöldig, mint amelyet az ágak, bokrok közötti kacsázó kétszemélyes túra-kajak első ülése kínál… Dzsungelgyümölcsösök, nemtudomszilva, búzáskörte, Kenézy-alma fái derékig állnak ugyan az árban, de mintha szelíd, nyugodt hangon, halkan egyre csak azt susognák: fiaim, bennünket sose féltsetek, láttunk mi már ennél cifrábbakat is, inkább a gátakkal bajlódjatok.

- Dr. Kelemen Béla, extrém sportoló -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában