Helyi közélet

2017.12.09. 09:37

Viccesnek szánt hívások és trükkös tolvajok

Nyíregyháza - A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei Nyíregyházán is „házhoz jöttek”.

Nyíregyháza - A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei Nyíregyházán is „házhoz jöttek”.

Bár az idő esőre állt, s többször eleredt az égi áldás, folyamatosan szóval tartották a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársait pénteken a Kossuth téren. A mosolygós rendőrök pedig minden kérdésre készségesen válaszoltak, hiszen pontosan a párbeszéd, a lakossági tájékoztatás a célja a hatóság Házhoz megyünk! prevenciós programjának.

Elgondolkodtam: vajon mi lehetett a telefonáló célja?" Bérczi Mónika

Alig állították fel a standot, egy fiatal lány érkezett. Látszott rajta, hogy nagyon feldúlt, így nem igazán kellett noszogatni, gyorsan elmondta, miben kérné a rendőrség segítségét.

Humor vagy valami más?

– Csütörtökön nap közben többször csörgött a telefonom, de olyan helyen dolgozom, ahol nem nagyon lehet munkaidőben csevegni. Bár furcsálltam a +36 61-gyel kezdődő számot, mert eddig még soha nem találkoztam ilyennel, csak felvettem. Egy női hang szólt bele, és arra kért, hogy menjek haza azonnal, mert valami gond van a gázóránkkal – hadarta ijedten Bérczi Mónika, s folytatta is:

– Mondtam a hölgynek, hogy nem tudok eljönni a munkahelyemről és a párom is dolgozik, de erősködött, hogy máris induljak, mert lehet, hogy visszapörgették az óránkat és ha nem intézkedünk, akkor el fogják zárni a gázt a lakásban. Letettem a kagylót, idegesen hívtam a főbérlőnket, a barátomat és az édesanyámat is, csak aztán esett le, hogy nincs is a lakásunkban gáz, központi fűtés és villanytűzhely van otthon. Elgondolkodtam: vajon mi lehetett a telefonáló célja? Utánanéztem az interneten a +36 61-es számoknak, és kiderült, hogy sokakat kerestek meg hasonló történetekkel. Mit tehetek? – szögezte a kérdést a szakembereknek a 20 éves nyíregyházi lány.

A bűnmegelőzési osztály munkatársai megnyugtatták: több történetet hallottak már ők is, hol egy dühös szerelmes, hol egy nem létező Lakossági Szövetkezetre hivatkozó, sűrű füstre figyelmeztető szomszéd nevében telefonálnak. A vonal túlsó végéről jövő hang előre rögzített, a hívott fél reakcióit kiszámítva diktálták fel a szöveget. A netes fórumozók szerint a 61-es körzetszámot tréfásnak szánt hívásokat generáló mobil applikációk is használják, azonban Mónikához hasonlóan a pórul járt hozzászólók sem találták humorosnak a több százezer forintos tartozás behajtásával fenyegetőző, vagy a PIN-kódjukat követelő telefont. Lehet, hogy csak viccnek szánják, de az a legbiztosabb, ha nem fogadják a +36 61-gyel kezdődő számokról a hívásokat, vezetékes készülék esetén pedig szakítsák meg a sokszor felkavaró beszélgetést, aminek a végén persze fény derül a tréfára.

Unokázós, díjszedős

A megyeszékhelyen élő Kovács Tamásné elmúlt hetven­éves. Férje néhány évvel ezelőtt meghalt, gyermekei, unokái vagy Dunántúlon, vagy külföldön élnek, a napjait teljesen egyedül tölti. Elmondta: annyi rosszat hallani manapság, hogy már-már fél ajtót nyitni – még az ismerősöknek is.

Az egyik legkiszolgáltatottabb korosztály kétséget kizáróan az időseké, ők gyakrabban esnek áldozatául a trükkös tolvajoknak, akiknek legfőbb céljuk, hogy bejussanak az egyedül élő nyugdíjasok lakásába, hogy a legváltozatosabb történeteket előadva csaljanak ki pénzt az öreg, beteg, elesett emberektől. Dr. Kovács Attila rendőr alezredes rámutatott: könnyen a bűnözők célkeresztjébe kerülhetnek az értékeikkel, vagyonukkal hivalkodók, ezért soha ne beszéljünk senkinek arról, mennyi pénzt, ékszert, drága elektronikai berendezést tartunk otthon.

Fotó: Pusztai Sándor

– Minden esetben kérjék el és vizsgálják meg alaposan a díjbeszedők, hivatalosnak tűnő idegenek igazolványát, mielőtt beengednék. Nyugodtan hívják fel a szolgáltatót, akire hivatkoznak, és ellenőrizzék, hogy valóban az ő szakembereik csengettek be. Soha ne adjanak jótékonysági célra gyűjtőknek készpénzt, inkább kérjenek csekket vagy számlaszámot, és utasítsák el a pénzváltásra vonatkozó kéréseket is! Ha segíteni szeretnének, adjanak útbaigazítást a legközelebbi boltig, postáig. Az úgynevezett unokás trükkökre specializálódott csalók családtagjaikért aggódó idős embereket károsítanak meg, megpróbálják elhitetni velük, hogy szerettük nagy bajba került vagy baleset érte őket, és sürgősen pénzre van szükségük. Mielőtt pénztárcájukért nyúlnának, ellenőrizzék, hogy igaz-e a történet – tanácsolta megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Hozzátette: a rendőrség minden fórumon igyekszik felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára, és ehhez kiváló lehetőséget biztosít a Házhoz megyünk! kampánysorozat, mellyel eljuttathatják a szakemberek tanácsait a lakossághoz, többek között a vagyonvédelemről, az internet veszélyeiről, az áldozatvédelemről vagy a családon belüli erőszakról.

- KM-CsA -


Ne adjunk esélyt a zsebtolvajoknak!

– Az ünnepek közeledtével a vagyonvédelem fokozott szerepet kap. A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Fontos, hogy az értékeikre mindig ügyeljenek! Javasoljuk, hogy pénztárcáikat, értéktárgyaikat és személyes irataikat soha ne tegyék táskájuk vagy kosaruk tetejére, azokat mindig belső zsebben, zárt, sűrű tömegben akár magukhoz szorított táskában tárolják – sorolta dr. Kovács Attila.

Az osztályvezető megjegyezte: érdemes továbbá jobban megnézni a bankjegyeket, nehogy hamis kerüljön közéjük. Ahol lehet, inkább bankkártyával fizessenek, a PIN-kódjukat pedig inkább igyekezzenek megjegyezni, semmiképpen ne tartsák felírva a bankkártyájuk mellett. Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszálláskor figyeljenek környezetükre, kézi-, illetve válltáskájukat szorítsák magukhoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában