Helyi közélet

2017.12.30. 16:44

Világtérképre került a város

Nyíregyháza - Az éles viták után már jó példaként emlegetik a minisztériumok Nyíregyházát.

Nyíregyháza - Az éles viták után már jó példaként emlegetik a minisztériumok Nyíregyházát.

Mozgalmas évet tudhat maga mögött Nyíregyháza, de az új esztendő is rögvest munkákkal indul – derül ki a polgármester, dr. Kovács Ferenc lapunknak adott számvetéséből.

Sokszor adtunk hírt útfejlesztési beruházásokról, csomópont átépítésekről, de milyen szempontok mentén áll fel a sorrend és a rendszer?

A háttérmunkát 2013-ban kezdtük el, akkor kértem a munkatársaimtól: mérjük fel, hogy mely közlekedési csomópontok szorulnak átalakításra, korszerűsítésre. Két fő szempontot adtam meg ehhez: javuljon az áteresztő képesség és a közlekedés biztonsága. Valamennyi program, így az útfejlesztések mögött is rengeteg előkészítő munka, lobbizás lelhető fel, a rendszerszintű tervezés kritériumával.

Példa lehet erre a Debreceni út-Kígyó út kereszteződése? Itt a kerékpárosokra is gondoltak.

E városrészen a víztorony melletti körforgalom megépítése volt az első lépés, ezt követte a Debreceni úti csatlakozás. Innen bővítjük a városi kerékpárút hálózatát, amely a Tünde és a Lujza úton át ér a Kállói úthoz, és tart majd a város széléig. Ez egy projekt, még ha szakaszosan is valósul meg. Egyébként tizennégy csomópontot jelöltünk ki fejlesztésre, melynek egyik legfontosabb eleme a Mező úti kereszteződés korszerűsítése, de itt említhető a Szegfű út négysávossá építése. Ez valóban rendszerben gondolkodás, melynek látható az eredménye.

Mennyire idő, türelem és pénz kérdése ez?

Ezek soha nem egyszerű történetek, hiszen több százmilliós fejlesztésekről beszélünk, és nagy lemaradással vettük át a helyi önkormányzatot. Hiába tudjuk, hogy ezeknek 15-25 éve meg kellett volna valósulniuk, várattak magukra. Korábban nem volt hozzá erő, forrás vagy érdekérvényesítő képesség – most ütemesen pótoljuk a hiányosságokat, külön kiemelve a tényt: pályázati forrásokból, javarészt 100 százalékos támogatási szinttel. Persze ezért kockázatokat is kell vállalni: a Mező útnál például két éve kellett meghozni a döntést, hogy elkészítjük a terveket, s megelőlegezünk a költségekből közel 100 millió forintot. Ma már elmondhatjuk: jó befektetés volt, hiszen 5 százalékos önerővel egy nagyon fontos csomópontot sikerült átépíteni, kb. 750 millió forintos értékben.

Jól sejtem: mindezért keményen kell küzdeni, lobbizni?

Több minisztériummal tartunk napi kapcsolatot, és elértük, hogy egyre több tárcánál Nyíregyházával példálóznak. Egyiknél azzal, hogy miként kell megvalósítani egy Modern Városok Programot, a másiknál meg a TOP-os beruházások hatékony és eredményes felhasználására hozzák fel jó példaként a várost. Hozzáteszem: ugyanezekben a minisztériumokban mindezek előkészítésére nagyon éles vitákat folytattunk hónapokon, éveken át, míg eljutottunk a megoldásig.

A forrás pedig folyamatosan érkezett, sőt: folyton gyarapodott.

Nyíregyházára jó partnerként tekint a magyar kormány, ezért is tudunk ennyi mindenbe belevágni. A város kormány által meghatározott kerete folyamatosan növekedett 21 milliárdról 29,6 milliárdra – és annyi célunk, előkészített tervünk van, hogy ez sem tart lépést minden elképzelésünkkel. Ami viszont folyamatban van, az országos hírű: ki gondolta volna, hogy Sóstón két hotel is épül, s mind a kettő önkormányzati tulajdonban lesz? Az egyik 122 szobás, 4 csillagos hotel, a gyógyfürdői szolgáltatás erősítésére, a másik az Állatpark melletti, egyedi kivitelezésű Pangea Hotel. Mindkettőhöz az önkormányzat korábban megvásárolta a telket, ez is egy 350 millió forintos befektetést jelentett, saját erőből, nem hitelből fedezve. Ezek a beruházások eredetileg nem voltak benne a pályázati lehetőségekben, de személyesen a miniszterelnököt sikerült megnyerni az ügynek. Ahogy a Szabadtéri Színpad felújítása sem volt benne a projekt-csomagban, de később sikerült beemelni.

Sóstó megér még egy misét egy év végi visszapillantásban – vagy inkább előre tekintésben, hiszen most is sürögnek-forognak a magasdaruk.

Az Állatpark új bejáratot kap, de ez egy modern látogatócentrum is lesz, ahol bemutatjuk a város és a térség turisztikai attrakcióit. Új irodákat építünk, ahol az állatparki dolgozók méltó körülmények között láthatják el feladataikat – és ezzel teret is adunk a jégkorszakos projektnek. Érdemes átgondolni, mikor volt Sóstófürdőn ekkora turisztikai fejlesztés… Soha. Az új fejezetet nyitó Ócenárium 1,6 milliárd forintos beruházása volt ezt megelőzően a legnagyobb projekt, a most folyamatban lévő beruházások 6,7 milliárdos értéket képviselnek. A Krúdy Vigadó is új életre kel: az önkormányzat elfogadta a tulajdonos terveit, tavasszal kezdődnek a munkálatok.

A helyi turizmus sorra hozza is az elismeréseket.

Büszkék is lehetünk rá valamennyien: az év elején nyerte el az „Év turisztikai városa” címet Nyíregyháza, majd májusban az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO: United Nations World Tourism Organization) végrehajtó tanácsa vette fel társult tagjai közé. örültünk neki, amikor közönségszavazat eredményeként a Nyíregyházi Állatpark lett a legnépszerűbb turisztikai célpont. Mind a három siker önmagában is kiemelkedő eredmény, ám így együtt párját ritkító. Felkerültünk a turisztikai világtérképre.

Mindehhez milyen gazdasági hátteret tud maga mögött a város?

Feladat és munka van bőven, szépen javultak is a foglalkoztatási mutatók. Napi kapcsolatban állunk a nagyvállalatokkal épp úgy, mint a helyi kis- és középvállalkozásokkal. Számos beruházást hajtottak végre, pályázati sikereik révén erősödik a munkahelymegtartó és -teremtő képességük. Ezek a beruházások a városnak is feladatot adnak, például az oktatás, a szakképzés feltételrendszerének gondozásával. Létrehoztuk a Köznevelési Tanácsot, a Szakképzési Centrumnál tartott kihelyezett ülésen tíz nagy cég személyzeti vezetője szolgált első kézből információkkal. A negyven legnagyobb céggel rendszeresen találkozunk polgármesteri fogadáson, míg a kis- és középvállalkozói kör gyakorta ül össze a Vállalkozói Klub keretében. Mindkét körre jellemző a lokálpatriotizmus, a társadalmi felelősségvállalás.

S milyennek látja a 2018-as esztendőt?

Intenzív év lesz: számos projekt, fejlesztés van folyamatban, ezekből több jut el a befejezésig, de lesz, amely átér majd a következő esztendőre. Ez függ a jogszabályi változásoktól is, elég csak utalnom az elektronikus közbeszerzési eljárás bevezetésére. Amit hirtelen említhetek: a Szabadtéri Színpad átépítése, a Benczúr és a Bessenyei tér teljes felújítása nyár végéig, folytatódik az óvoda felújítás, a Vasvári Pál Gimnázium korszerűsítésére januárban kötjük meg a szerződést. Ezek igénybe veszik a lakosság türelmét, de aztán együtt örülhetünk az eredménynek. Jó példa Szegfű utcai csomópont átépítése: ma már szinte senki nem emlékszik, milyen szűk és zsúfolt volt előtte. Az építéssel járó fennakadásokat is mindenki elfelejtette már, hisz a lakosság ma már naponta tapasztalja, mennyire segíti a hétköznapi életüket. Ilyen célokért dolgozunk jövőre is.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában