Helyi közélet

2018.01.19. 08:22

A kegyes időjárás ellenére is telt ház van az Oltalomnál

Nyíregyháza - Telt házzal üzemel a nappali melegedő és az éjjeli menedékhely Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Telt házzal üzemel a nappali melegedő és az éjjeli menedékhely Nyíregyházán.

A napokban visszatértek a mínuszok, zsúfoltabbak lettek a hajléktalanszállók a megyeszékhelyen is. Többségében itt vészelik át a hideg telet a fedél nélkül élők. A népkonyhán 160 adag meleg ételt osztanak, az éjjeli menedékhelyen is meleg vacsora várja a rászorulókat. Az élelmiszerbank adományaiból naponta friss kenyér, felvágott, némi zöldség és gyümölcs is kerülhet a szerencsétlen sorsú emberek asztalára. Sokan közülük nagyon rossz egészségügyi állapotban vannak, ők az utcán nem élnének túl egy napot sem.

A szegényebbek is bejönnek hozzánk a melegedőbe." Laborczi Géza

– Nem feltétlenül csak a kemény mínuszokban működünk telt házzal – nyilatkozta lapunknak Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója, aki szerint az idei tél meglehetősen kegyes volt eddig a fedél nélkül élőkhöz, ám az éjszakánkénti mínuszokban könnyen kihűlhetnek a szabad ég alatt. A szolgálat Bokréta utcai éjjeli menedékhelyén 110 embert tudnak fogadni, takarókkal ellátni, a nappali melegedőben 150-en férnek el, de van úgy, hogy ettől jóval többen is érkeznek, ugyanis nem csupán hajléktalanok kopogtatnak be hozzájuk a hidegebb napokon.

– A szegényebbek spórolnak a fűtéssel, a nappali melegedőben töltik a napot, és amikor hazamennek, csak estére gyújtanak be – árulta el az igazgató, hozzátéve: a legnagyobb szívfájdalom, hogy a hajléktalanság az egyre fiatalabbakat és az elszegényedő középkorúakat is sújtja. Jó pár évvel ezelőtt a bántalmazott anyákat, mostanság már teljes családokat is el kell szállásolniuk az átmenti otthonban.

Az egyesület krízisautója éjjel- nappal szolgálatban áll." Szoboszlai Katalin

Segítenek – ha engedik…

Az ember gyakran lát elesetteket a közvetlen környezetében. Kollégáim például többször is felajánlották a segítségüket annak a hajléktalan fiatalembernek, aki rendszerint Nyíregyháza belvárosi kapualjaiban, áruházak fűtött előterében bújik meg, táskákban cipeli „mobil otthonát”. Pénzt ritkán kér, fásultan, furcsán bámul maga elé. Segítségünket nem fogadta el.

A megyeszékhelyen a Periféria Egyesület végzi a hajléktalanok utcai ellátását. Megkérdeztük, mit tehetnek azokkal, akik visszautasítják a támogatást. – Szociális munkásaink próbálják meggyőzni azokat, akik életvitelszerűen az utcán élnek télen is, hogy legalább éjszakára menjenek be a hajléktalanszállóra – mondta az egyesület elnöke, Szoboszlai Katalin, majd hozzátette: a szabad akaratukban nem korlátozhatják őket. Fokozottan odafigyelnek az átlagostól rosszabb fizikai- és mentális állapotú hajléktalanokra, a krízisautójuk éjjel-nappal szolgálatban áll.

- KM-KO -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában