Helyi közélet

2018.01.16. 08:19

A pénz pótolható, az emberélet nem - 15 éve történt a Virág utcai gyilkosság

Nyíregyháza - A napokban volt a tizenötödik évfordulója annak a megrázó bűnügynek, amelyről hónapokkal, sőt, évekkel később is elborzadva beszéltek a megyeszékhelyen: 2003. január 13-án brutálisan meggyilkolták egy Virág utcai kisbolt 25 éves eladónőjét. A rablógyilkos az akkori rendőrségi közlemény szerint – melyben félmilliós nyomravezetői díjat ajánlottak fel – mindössze 25–30 ezer forintot zsákmányolt. A hosszú ideig tartó nyomozás végül sikertelennek bizonyult, az elkövető kilétére és tette miértjére soha nem kaptak választ a lány szülei.

Nyíregyháza - A napokban volt a tizenötödik évfordulója annak a megrázó bűnügynek, amelyről hónapokkal, sőt, évekkel később is elborzadva beszéltek a megyeszékhelyen: 2003. január 13-án brutálisan meggyilkolták egy Virág utcai kisbolt 25 éves eladónőjét. A rablógyilkos az akkori rendőrségi közlemény szerint – melyben félmilliós nyomravezetői díjat ajánlottak fel – mindössze 25–30 ezer forintot zsákmányolt. A hosszú ideig tartó nyomozás végül sikertelennek bizonyult, az elkövető kilétére és tette miértjére soha nem kaptak választ a lány szülei.

A másfél évtizeddel korábbi eset kapcsán több kérdés is felmerült: ki és hogyan védi meg a trafikokban, kisboltokban dolgozó, sokszor éjjel is a pult mögött álló alkalmazottakat?

Jurecska Anita szerint azzal, hogy kvázi kötelezővé tették a nemzeti dohányboltok belátásvédő ablakfóliázását, aligha rettentik el a fiatalokat attól, hogy alkalomadtán kipróbálják majd a cigarettázást, ugyanakkor védtelenebbé és kiszolgáltatottabbá tették a pult mögött állókat. A megyeszékhely szívében található trafikban dolgozó ifjú hölgy kijelentette: bár az ördög soha nem alszik, nem fél, és nem ijed meg sem a saját, sem más árnyékától.

– A boltban kamerarendszer rögzíti a történéseket, az üzlet környéket is több térfigyelő pásztázza, forgalmas helyen vagyunk, szóval nem bátor, sokkal inkább buta lenne az, aki a mi bevételünkre pályázna. Korábban egy városszéli vendéglátóhelyen dolgoztam, ahol jó pár problémás, agresszív alak megfordult, ott is magabiztosan tudtam kezelni a szituációkat. Nem sokkal azután, hogy munkahelyet váltottam, hallottam, hogy valaki leütötte a pultos lányt, és kirabolta a kávézót. Szóval nem veszélytelen szakma sem a vendéglátás, sem a kereskedelem, jó, ha az ember mindent megtesz a biztonságért – mondta Anita.

Soha nem alszanak

– 30-35 üzlethelyiség, főleg éjjel-nappali kisboltok vannak hozzánk bekötve – mondta el kérdésünkre dr. Vasas Szilárd, a Pinkerton Cégcsoport ügyvezetője. – Az elmúlt években szerencsére csak rendszerhibákból adódó vakriasztásokat kaptunk, a pánik- és segélykérő üzeneteket a nap 24 órájában fogadjuk cégünk ügyeleti állomásán, ahonnan szükség esetén két fegyveres biztonsági őr azonnal kivonul a helyszínre.

– Munkatársaink szakmabeliek, többnyire volt rendőrök, akik tudják a dolgukat, mégpedig azt, hogy a bolti támadásoknál a legfontosabb a túszejtés megakadályozása, a sértett vagy sértettek testi épségének, megóvása. Ha az elkövető elmenekül, a biztonságiak riasztják a rendőrséget, majd a terepet átveszi a forrónyomos csoport.

Dr. Vasas Szilárd kiemelte: azt tapasztalják, a biztonsági kamerák és a jól látható helyre kitett „távfelügyeleti objektum” felirat elriasztja a bűnözőket. A szakértő szerint a biztonságtechnikai berendezéseken nem érdemes spórolniuk a vállalkozásoknak.

Helyi sziréna, pánikszoba

A biztonságtechnikai és személyi védelmet nyújtó eszközök esetében nem kell bonyolult és költséges tárgyakra gondolni. Vészhelyzetben jól jöhet a helyi sziréna, ami, bár nincs bekötve őrző-védő szolgálathoz, de akkora hangzavart kelt, amire garantáltan felfigyelnek a szomszédok.

Bár gyakran hallunk fényes nappal kirabolt postákról, boltokról, a támadások jellemzően inkább éjszaka történnek, amikor magukra maradnak, és sokkal védtelenebbek a pult mögött álló eladók. A biztonság fokozható egyéb támadásjelző eszközökkel, személyi riasztókkal (zsebriasztó, karkötő, többfunkciós zseblámpa, vészhelyzeti síp) is.

– Egy paprika spray is elég ahhoz, hogy időt nyerjünk a menekülésre – jegyezte meg dr. Vasas Szilárd, aki szerint nem árt, ha az üzletekben kialakítanak egy úgynevezett pánikszobát, egy jól zárható helység védelmet nyújthat a segítség megérkezéséig. Szituáció- és egyénfüggő, ki miképp reagál egy támadásra. Azt tanácsolom a megfélemlített kereskedőknek, nyissák ki a kasszát, adják oda a rablónak a tartalmát, hiszen a pénz pótolható, az emberi élet azonban nem! – összegzett a szakember.

KM-KO,PI,BM


Figyelünk és védünk

A rendőrség és a polgárőrség fokozott figyelmet fordít a pénzintézetek, a bankautomaták és a nemzeti dohányboltok szemmel tartására, rendszeresen járőröznek az intézmények, üzletek környékén – tájékoztatta lapunkat Fehérvári Marietta, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

„Add ide az összes pénzt!”

– Percekkel később kezdtem el reszketni, akkor futott át az agyamon, mi is történt az elmúlt percekben velem – idézte fel az évekkel ezelőtti történéseket Éva, aki egy sötét téli estén semmi rosszra nem gondolt, amikor az ismeretlen férfi belépett az üzletébe. – Mintha penge villanását láttam volna a kezében, aztán megszólalt: „Add ide az összes pénzt!”

– Ledermedtem, csak arra tudtam gondolni, hogy semmilyen meggondolatlan mozdulatot ne tegyek. Zárás előtt már csak apró volt a kasszában, a nagyobb bankjegyeket már elvitte a főnök, így a rabló maréknyi 100 és 200 forintossal távozott. Nem ott és akkor féltem, hanem amikor felfogtam, nagyobb baj is történhetett volna. Azt gondolom, szerencsés vagyok, hogy ilyen „simán” megúsztam. Azóta van kameránk és egy pánikgombunk is, ami némi biztonságérzetet ad, de megvédeni nem fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában