Helyi közélet

2018.01.13. 11:25

Bioszellemű Földész Fórum Nyíregyházán

Nyíregyháza - Az elhunyt Veisz János tanár nevét vette föl a Keleti Kapu Ökoter­mesztők Egyesülete.

Nyíregyháza - Az elhunyt Veisz János tanár nevét vette föl a Keleti Kapu Ökoter­mesztők Egyesülete.

– A közvetlen környezetünkben érzékelhető pozitív változások egyike, hogy egyre inkább életünk része lett a környezettudatos élelmiszer-termelés és az egészséges táplálkozás – mondta Végh József, a megyei építész kamara elnöke, az Ökotermék Előállító Klaszter alelnöke a tegnapi rendkívüli Földész Fórum résztvevőit köszöntve.

Egyre inkább életünk része lett a környezettudatos élelmiszer­termelés." Végh József

Kisugárzása volt

A Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesület a Primom Vállalkozói Inkubátorház Flamand Centrumában szervezte fórumának különlegességét az adta, hogy az egyesület ünnepélyes keretek között itt vette fel megyénk egyik úttörő biotermesztő szakemberének, a néhány éve fájdalmas hirtelenséggel eltávozott Veisz János tanár úrnak, a Lippai János Mezőgazdasági Szakközépiskola országosan elismert igazgatóhelyettesének a nevét.

A rakamazi születésű biotermesztőre, egykori szakmérnök hallgatójára is emlékezett dr. Márai Géza „Földész Hitvallása, Veisz János kertészmérnök, tanár, gyakorló gazda életútjáról, a kolléga szeretetével, nagyrabecsülésével” című előadásában.

Az egyetemi docens a névadóról elmondta: Veisz Jánosnak kisugárzása volt, ő maga képes volt fényt teremteni, s azzal besugározni a környezetét. A régió polgárát, s annak boldog emberségét, szeretetteljességét tiszteljük benne. Megalapozott tehát, hogy e névadási fórumra ezennel sor került – fejezte be Márai Géza.

A fórumot moderáló dr. Ratkos József egyesületi elnök felkérésre a névadó özvegye, Veisz Jánosné tanárnő családi emlékek felidézésével árnyalta tovább elhunyt férje mindig legjobbra, legtökéletesebbre törekvő jellemét. Mint mondta: bizonyos értelemben megelőzte a korát, miként a nyíregyházi bioétterem is, amelyet anno, e szavakkal éppen ő nyitott meg.

A talaj minden élet feltétele

Dr. Bardócz Zsuzsa biokémikus, az MTA doktora, miniszteri tanácsadó egy évekkel ezelőtti GMO-problémákat taglaló előadását követően hozzá intézett Veisz János kérdést idézett fel: „És mit csinálnak ezek a GMO-k a talajjal?”

– Akkor is a lényegre tapintott rá, hiszen a talaj minden élet feltétele, s mint ilyen, a legnagyobb problémák forrása is lehet – tette hozzá a Stuttgart Béke-díjas kutató.

KM


LAM is csatlakozott

A Földész Fórumra meghívást kapott a székelyföldi Illyefalva központtal működő LAM Alapítvány küldöttsége.

Klárik Attila igazgató a fórum résztvevőinek átadta Háromszék megye üdvözletét és bemutatta a felnőttképzéssel, hitelfolyósítással, szaktanácsadással foglalkozó szervezetet, amely a pénteken aláírt megállapodás értelmében része lett a mi Ökotermék Előállító Klaszterünknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában