Helyi közélet

2018.01.30. 07:27

Észrevétlenül támad és csendben öl

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az elmúlt két hónapban három alkalommal is időben jeleztek az érzékelők, bizonyítva, hogy használatukkal elkerülhetők a tragédiák. A napokban sajnos újra ölt a „csendes gyilkos”: Kisnaményban egy 12 éves gyermek halt meg szén-monoxid-mérgezésben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az elmúlt két hónapban három alkalommal is időben jeleztek az érzékelők, bizonyítva, hogy használatukkal elkerülhetők a tragédiák. A napokban sajnos újra ölt a „csendes gyilkos”: Kisnaményban egy 12 éves gyermek halt meg szén-monoxid-mérgezésben.

Ahogy arról beszámoltunk, emberéletet követelt a csendes gyilkos: szén-monoxid-mérgezésben halt meg egy 12 éves gyermek szombat hajnalban Kisnaményban.

A fehérgyarmati tűzoltók még azután is magas ­gázkoncentrációt mértek, hogy átszellőztették a helyiséget. Egy nappal később egy mátészalkai társasházhoz ­vonultak ki a szakemberek, ahol a szén-dioxid-érzékelő még időben jelzett, megmentve ezzel a lakásban élőket.

Elkerülhető a tragédia

– Gyakori, hogy a szellőzőrácsokat takarékossági szempontok miatt letakarják, ami roppant veszélyes. A gázüzemű vízmelegítő vagy a kazán a működése során elhasználja a helyiség levegőjét, ezért nagyon fontos a megfelelő szellőzésről gondoskodni. A konyha pára- és a mellékhelyiségek szagelszívói, különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett kéményes, nyílt égésterű berendezések, a szárítós mosógép, a mobil klíma egyidejű működése rossz szellőzés esetén képes megfordítani a kéményekben az áramlás irányát, elősegítve a szén-monoxid-termelődést – mondta el érdeklődésünkre Dóka Imre, amikor a gyilkos gáz keletkezésének okait kerestük.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hozzátette: egy lakásban tehát ezen épületgépészeti berendezésekre rendszerként kell tekintenünk, nem pedig egymástól független fűtő-, főző- és melegítő eszközökre. Az egyik akadályozhatja a másik levegő-utánpótlását, együttes használatuk így halálos gázkoncentrációt is eredményezhet. Beszerzésük, felújításuk, az épület szellőzésére kiható átépítés során minden esetben konzultáljanak szakemberekkel!

– A szén-monoxid-érzékelők karbantartása is fontos, így a gyártó által előírt eszköz tisztítása és az elem ellenőrzése elengedhetetlen a biztonságos működéshez.

– Tavaly nem követelt ember­életet a szén-monoxid-mérgezés, de több sérüléssel járó eset is volt. Az elmúlt két hónapban három alkalommal is időben jeleztek az érzékelők, bizonyítva, hogy használatukkal elkerülhetők a tragédiák.

Nagy a választék

A háztartásokban a szén-monoxid kizárólag a tökéletlen égés során keletkezik, aminek több oka lehet.

– Az egyik a nyitott égésterű tüzelő-, esetleg melegítő- vagy főző-, illetve sütőberendezés nem megfelelő műszaki állapota, de előidézheti a bajt a tüzelőberendezés elégtelen füstelvezetése és a rossz levegőellátás is – kezdte Kukucska István.

– Egy jól működő és megfelelően karbantartott tüzelőberendezés és kémény esetén is bekövetkezhet szén-monoxid-mérgezés, ha a tulajdonos energiatakarékossági okból kicseréli a nyílászárókat: a javuló légzárás miatt a nyitott égésterű berendezések nem kapnak elegendő oxigént, ami szintén tökéletlen égést okoz. Ilyenkor légbevezető felszerelése szükséges, ajtóra, ablakra vagy falba – fogalmazott a nyíregyházi Tűzmegelőzés Kft. alapító tulajdonosa. Hozzátette: a fűtési szezon előtt mindenképpen célszerű lakásunkba szén-monoxid-érzékelőt, érzékelőket beszerelni.

– Szén-monoxid-érzékelőből többfélét is vásárolhatunk, a forgalmazás és elhelyezés körülményeit egy közelmúltban megjelent jogszabályok részletezi. Vásárlás előtt célszerű alaposan körülnézni, mert nem biztos, hogy a legolcsóbb jelzőműszer a leghatékonyabb. Javaslom, hogy az Országos Katasz­trófavédelmi Főigazgatóság honlapján tájékozódjunk. Az érzékelő és jelzőműszerekben közös, hogy ha környezetükben a szén-monoxid koncentrációja eléri a kritikus szintet, akkor éles hanggal jeleznek – emelte ki a szakember, aki beszélt arról is, hova érdemes felszerelni ezeket a készülékeket.

Könnyebb a levegőnél

– A szén-monoxid-érzékelőt ajánlott felszerelni minden olyan helyiségben, ahol nyitott égésterű tüzelőberendezés működik – attól mintegy másfél-három méter távolságra. A szén-monoxid könnyebb a levegőnél, ezért közvetlenül a mennyezet alatt fog összegyűlni. Az érzékelőket így a mennyezet közelébe, az ablakok és ajtók felső éle fölé, vagy magára a mennyezetre, a nyílászáróktól, sarkoktól, falaktól kissé távolabb célszerű felszerelni – sorolta a hasznos tanácsokat Kukucska István.

KM


A biztonságos riasztókészülékekről is adnak egy listát

– A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelem oldalán számtalan értékes információt találhatunk azokról a termékekről, amelyek megfelelnek a tőlük elvárt követelményeknek, s azokról is, amelyeknek megtiltották a forgalomba hozatalát – adott értékes tájékozódási támpontot olvasóinknak Görömbeiné dr. Balmaz Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Békéltető Testület elnöke. Ezen túlmenően elmondta, hogy ha valaki nem megbízható szén-monoxid-érzékelővel találkozik, azt – mint veszélyes terméket – be is jelentheti a fogyasztóvédelmi hatóságnak.

– Veszélyes terméknek minősül, ha egy elektronikai készülék nem biztosítja a tőle elvárható védelmet vagy a működtetése nem biztonságos. A bejelentés egy erre szolgáló nyomtatványon küldhető meg a fogyasztóvédelemnek, azon meg kell adni a termék pontos leírását, az azonosító és forgalmazói adatait, illetve ezeken túlmenően minden más, fontos információt a szóban forgó termékről. Akár fényképfelvétel is csatolható a bejelentőlaphoz – tudtuk meg. Mindezek után nem volt haszontalan ellátogatni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság internetes oldalára, ott ugyanis nem csupán a megfelelő és hatékony készülékek listájával fogadják az érdeklődőket, felsorolják a nem megfelelő készülékeket is. Találunk itt európai merítésű és országos adatbázist, ám mivel az NFH maga is végez szúrópróbaszerű ellenőrzést, a saját eredményeiket ugyancsak közzéteszik. A hatóság a jelenlegi adatok szerint 2004 februárjában tiltotta meg egy szén-monoxid-riasztó forgalomba hozatalát, 2013-ban pedig egy olyan „Carbon monoxide detector” feliratú szén-monoxid-érzékelő készülék visszahívását rendelték el, amely áramütés-veszélyesnek bizonyult. A terméket ki is vonták a forgalomból. A 2015-ös adatbázisukban – amely egyébként 2016-ban egy új készülékkel is kibővült – jelenleg tizennyolc különféle érzékelőt ajánlanak, de megtalálható annak a harmincnégy eszköznek a fényképes listája is, amelyet a hatóság a bevizsgálást követően nem talált megfelelőnek.


[related-post post_id="3749595"]

[related-post post_id="3749091"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában