Helyi közélet

2018.01.25. 07:28

„Ezen a kiruccanáson 20 ezret spóroltam” - Él még az ukrajnai benzin és bevásárlóturizmus

Nyíregyháza, Záhony - Sokan az idegőrlő várakozás ellenére is útra kelnek, hogy spóroljanak egy keveset.

Nyíregyháza, Záhony - Sokan az idegőrlő várakozás ellenére is útra kelnek, hogy spóroljanak egy keveset.

A benzin ára Ukrajnában 256-270 forint, a gázolajé 260-280 forint között mozog, a különbség tagadhatatlanul figyelemre méltó a hazai átlagárakhoz képest. Hasonló a helyzet a szeszes italok, dohányáruk, üdítők és élelmiszerek terén is.

Nem ritka, hogy akár hosszú órákat kell várakozni a határon, mire átjutnak, de sokak ennek ellenére is útra kelnek.

A tapasztalt magyar „villámturisták” szerint hétfő, kedd és szombat hajnalban gördülékenyebb az áthaladás. Ha olykor mégis sokat kell várni, az a magyar vámosok alapossága avagy kényelmessége miatt van – erről megoszlanak a vélemények. Abban viszont nagy az egyetértés: kizárólag tankolás miatt már nem éri meg kimenni, „feltankolva” kifizetődő hazatérni!

Attila párjának a szülei Tiszaszalkán élnek, így gyakran megfordulnak a magyar-ukrán határ közeli településen. A látogatást évek óta gyakran egybekötik „sorompón túli” tankolással, bevásárlással. Helyszíni riportunkban annak jártunk utána, vajon manapság is megéri-e átlépni a határt.

Legálisan is kifizetődő lehet

– Micsoda? Hogy megéri-e? – kérdezett vissza elképedve Attila. – Csak annak nem, aki kihagyja a lehetőséget! Aki a környéken lakik, és nem utazik át, az azért lehet, mert vagy nincs ráutalva, vagy egyszerűen lusta. Régen szinte automatikusan kellett a kétszázas ahhoz, hogy könnyebben átjusson az ember – jegyezte meg visszaútján, a sorban araszolva.

– Én egyébként sosem a nagy tételű költekezés miatt léptem át a határt, hanem a közelség, a kínálat és főképp az olcsóbb árak miatt. Legutóbb a gázolaj literje átszámítva 236 forint volt. A kocsim tankja 70 literes, emellett lehet hozni legálisan 10 liter üzemanyagot hitelesített szabványkannában. Odakint benéztem a szupermarketbe, vettem néhány zsugor üdítőt és sört. Ezen a kiruccanáson körülbelül 20 ezer forintot spóroltam. Kis túlzással a tűtől a repülőig mindenhez hozzá lehet jutni jutányos áron. Például szemüveget is érdemes odaát csináltatni. Vagy mondjuk menyasszonyi ruhát venni. Nálunk, Nyíregyházán bérelni sem lehet akkora összegért! – tette hozzá a fiatal vállalkozó, majd megjegyezte: ami nekünk, szabolcsiaknak olcsó, a kárpátaljaiaknak nem az, hiszen a benzinkutas havi 15 ezer, a tanár 25-30 ezer forintnak megfelelő hrivnyát keres Ukrajnában.

Pusztán tankolni nem éri meg

Megkérdeztünk a tapasztalatairól egy olyan benzinkutast is, aki a magyar-ukrán határ közelében lévő üzemanyagtöltő-állomáson dolgozik.

– Napjainkban egyértelműen kijelenthető, hogy az úgynevezett benzinturizmus már megszűnt – köszönhetően annak, hogy nincs nagy különbség a két ország üzemanyagárai között – magyarázta a szakember.

– Vagyis csak azért, hogy valaki teletankolja az autóját, már nemigen megy ki Ukrajnába, legfeljebb akkor, ha éppen a szomszédban lakik. Régebben Debrecenből és Miskolcról is felkerekedtek az autósok, mert még úgy is megérte nekik, hogy a határon túl tankoljanak.

– Eladásra már nemigen hoznak benzint. Mindezt az is igazolja, hogy 2016-hoz képest tavaly 3-5 százalékkal növekedett a Mol-kutak forgalma. Persze, ha kimegy valaki Ukrajnába más cél miatt, természetes, hogy egyúttal meg is tankol, de csak a tankolás miatt nem érdemes átlépni a határt. – Emlékszem, amikor Ausztriában vásároltunk – nosztalgiázott a lapunknak nyilatkozó benzinkutas –, akkor megtankoltunk ott, mert pár forinttal olcsóbb volt az üzemanyag, de csak azért nem mentünk el innen a sógorokhoz, hogy olcsóbban megitassuk a családi négykerekűt.

A Záhonyban élő és dolgozó huszonéves Dominikával a belvárosi piac közelében elegyedtünk szóba. – Nekem nincs se jogsim, se kocsim, de ha lenne, se váltanám ki az útlevelet azért, hogy havonta egyszer tankoljak és vásároljak odaát, hiszen itt, a piacon is beszerezhető minden aránylag jó áron. Karácsony előtt a piacon vettem meg a sós és édes sütiket, a csokoládékat. Édesanyám már jó ideje szintén ukrán majonézt, mustárt, ketchupot és tejtermékeket vásárol, édesapám sem a nemzeti, sokkal inkább a „nemzetközi” dohányboltból szerzi be a cigarettát és a sört, vodkát – árulta el érdeklődésünkre Dominika.

Reklamációnak helye nincs

– A múltkor nagyon hasogatott a fejem. Kipróbáltam az ukrán „Algopyrint”, de nem jött be, inkább maradok a jól bevált magyar piruláknál. A tisztítószerekben is csalódtunk egy kicsit, a márkásnak és jónak hitt mosópor gyengén „muzsikált”. A sógorom pár hónapja az üzemanyaggal járta meg: ismeretlen alaktól vette, nem sokkal később megállt alatta az autója, tele tankkal. Így (is) jártunk, reklamációnak helye nincs… – tette hozzá a fiatalasszony.

Miből mennyi hozható vámmentesen?

22 %-nál nagyobb alkoholtartalmú italból 1 litert, alacsonyabb százalékértékű szeszes italból 2 liter, sörből 16 liter, szőlőborból 4 liter hozható át Ukrajnából Magyarországra személyenként.

Dohányáru: 40 szál cigaretta vagy 20 szál szivarka, 10 szál szivar vagy 50 gramm fogyasztási dohány. A meghatározott mennyiséghatárok százalékos részarányainak együttes összege nem haladhatja meg a 100 %-ot.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az utas behoz 40 szál cigarettát, úgy vám- és adómentesség csak erre a mennyiségre adható, a további dohánytermékekre (szivarka, szivar, fogyasztási dohány) már nem. Amennyiben 20 szál cigarettát (mennyiséghatár 50%-a) hoz be, úgy vám- és adómentesen behozhat még 5 db szivart, vagy 10 db szivarkát, vagy 25 gramm fogyasztási dohányt (mennyiséghatár további 50%-a).

KM-LTL,PI, KP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában