Helyi közélet

2018.01.19. 17:45

„Folyamatos megyénk fejlődése, beérik közös erőfeszítéseink gyümölcse”

Nyíregyháza - Arra számítanak, hogy ebben a ciklusban 120 milliárd forint juthat a Vidékfejlesztési Programból megyénkbe. Interjú Román István megyei kormánymegbízottal.

Nyíregyháza - Arra számítanak, hogy ebben a ciklusban 120 milliárd forint juthat a Vidékfejlesztési Programból megyénkbe. Interjú Román István megyei kormánymegbízottal.

NAV-os pontok átadásával kezdte az új évet Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja: a kormányablakokba 89 adózással kapcsolatos ügytípus került.

Rohamlépésben halad előre a digitális közigazgatás. Egyablakos ügyintézés, bővülő ügykörök, E-papír, mi lehet a következő lépés?

A kormányablakokban az állampolgárok egy helyen tudják elintézni ügyeiket, nem szükséges a megye különböző pontjaira utazniuk, azonban a jövő egyre inkább az elektronikus közigazgatásé. Azt, hogy milyen változáson ment át a közigazgatás, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a járási hivatalok kialakítása előtt az okmány­irodákban mindössze 29 ügykörben lehetett eljárni, a kormányablakoknál jelenleg több mint 1500 ügytípus intézhető. A digitális közigazgatás újabb lépése ez év elején az E-papír bevezetése, ami alkalmas arra, hogy bizonyos ügytípusoknál az ügyfélnek be sem kell menni a kormányablakba, hanem akár otthonról az interneten keresztül is kezdeményezhető az ügyintézés.

A sajtóban időnként felszínre kerül az állami apparátus létszámcsökkentésének kérdése. Kell-e ennyi hivatali alkalmazott, ha például ilyen tempóban fejlődik az e-közigazgatás?

Az ügyintézési határidők rövidültek, a korábbinál gyorsabban, hatékonyabban látják el feladataikat szakembereink, ami egyúttal nagyobb terhelést jelent számukra.

Elégedettek a bérükkel a közszolgák?

Az ország gazdasági növekedése lehetővé tette, hogy az állami szféra számos területén (oktatási, egészségügyi, szociális ágazatban) több lépcsőben rendezzük a béreket. Az életpályamodell fokozatosan valósul meg a közigazgatásban is. A kormányhivatalokban átlag 30 százalékos béremelés történt. Munkatársaink számára ma már hosszú távon stabil egzisztenciát, biztos megélhetést nyújt hivatásuk.

A tavalyi munkaügyi statisztikák tükrében: javult megyénkben a foglalkoztatás. Ezt hogyan értékeli?

Hosszú éveken át sokan a személyes sorsukon keresztül élhették meg, milyen óriási munkanélküliség volt a megyében, perifériára szorult országrésznek számítottunk, a sor végén álltunk. A 8-10 évvel ezelőtti állapotokhoz képest szembetűnő a változás, jóval többen élnek meg munkából, a kormány foglalkoztatást támogató programjai megyénkben is éreztetik hatásukat. A 25 év alattiakat, a munkába visszatérő anyákat, a diplomás pályakezdőket kiemelten segítjük, például kevesebb járulékot kell fizetniük a munkaadóknak a fiatal diplomások után. A munkanélküliek száma egy év alatt 10 ezerrel csökkent, nem vagyunk már sereghajtók a megyék között. A foglalkoztatási rátánk 57,9 százalék, az észak-alföldi térségben a legjobb. Ez az érték Hajdú-Bihar megyében 57, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 55,8 százalék. Az észak-magyarországi megyékhez képest is jobban állunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk! Szüksége van megyénknek a sikeres munkaerő-piaci programok folytatására, és további munkahelyteremtő beruházásokra. Szintén nagy feladat a munkaerőt itt tartani, mert bizonyos szektorokban óriási gondot jelent a szakemberhiány.

Probléma viszont, hogy a regisztrált munkanélküliek fele szakképzetlen.

Igen, ez komoly probléma. A huszonegyezer munkanélküli 50 százalékának nincs szakmája, az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezőknek különböző foglalkoztatáshoz kötődő képzési programokat kínálunk. Felemás helyzet alakult ki a munkaerőpiacon, mert egyszerre van jelen a munkanélküliség és a szakemberhiány a megyében is. Ahhoz, hogy bővülni tudjanak a cégek, képzett, és sok esetben gyakorlott szakemberekre van szükség, így hát uniós pénzből jelentős összeget fordítunk képzési programokra.

Jól sáfárkodik a megye az uniós forrásokkal? Lassan a pályázati ciklus végéhez érkezünk.

Kormányhivatalunk agrár-és vidékfejlesztést támogató főosztályán a Vidékfejlesztési Program (VP) pályázatait tekintettük át a minap munkatársaimmal. Mint köztudott: országos szinten 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a VP-ben, ebből 87,1 milliárd forint biztosan a megyébe érkezik, erről már kormányzati döntés született. Úgy kalkulálunk, hogy ebben a ciklusban összesen az országos forráskeret közel 10 százaléka: 120 milliárd forint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hasznosulhat. Kiemelkedően magas országos szinten is ez a támogatási arány, és büszkék vagyunk arra, hogy a gazdáknak, vállalkozásoknak, és önkormányzatoknak értékes ötleteik vannak, sikeres pályázók, fejlődni akarnak.

Milyen lesz 2018? Április 8-án voksolunk.

Megyénkben a gazdasági növekedés, a foglalkoztatás javulása és a vidékfejlesztési program sikerei azt mutatják, hogy közös erőfeszítéseink gyümölcsei elkezdtek beérni, és a kormányzat is kiemelten figyel Szabolcs- Szatmár-Bereg megyére. A választások közeledte egyúttal egyfajta számadás is, ami elé a magunk részéről bátran ki merünk állni. Bízom benne, hogy a korábbi években megkezdett kiszámítható, nyugodt építkezés lendülete nem törik meg tavasszal, és folytathatjuk a magunk elé kitűzött célok megvalósítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában