Helyi közélet

2018.01.26. 08:46

Fotók: "A CIA Tiszakóródon?" - Határszéli hajtóvadászat

Tiszakóród - Csak kakasokra és fészekrablókra lőttek, a „hölgyek” szabadon távozhattak.

Tiszakóród - Csak kakasokra és fészekrablókra lőttek, a „hölgyek” szabadon távozhattak.

A CIA Tiszakóródon? Semmi dolguk arrafelé – legalábbis tudtommal –, csupán így emlegették a Kelet-Magyarország munkatársait, akik a Halványhát Vadásztársaság meghívására szereztek új élményeket – puska helyett jókora teleobjektívekkel a vállukon.

Térdig érő sár

Élményben pedig nem volt hiány annak ellenére sem, hogy fotós kollégámmal alábecsültük az enyhe tél és a szatmári sár elegyét, így a nap nagy részében aszfalton, illetve traktorpótkocsin kényszerültünk követni a hajtóvadászat résztvevőit.

A Halványhát területe a Szatmári-síkság északkeleti részén, a Tisza és a Túr határolta háromszögben terül el. A nagyvadjaik közül főként az őz és a vaddisznó fordul elő. Mi a fácánokat és a nyulakat vettük ­célba.

Horváth Árpád vadászmester, miután köszöntötte a kóródi Túr-híd mellett gyülekező hajtókat és vendégeket, megállapította, hogy mindenki vadászatra alkalmas állapotban van, s a fegyvereket, lőszereket és az iratokat is rendben találta.

Ismertette a biztonsági szabályokat – különös tekintettel a lakott területek és közutak környékére –, majd a lőhető fajokat is: a nyulakon és a fácánokon kívül célkeresztbe kerültek az őket, illetve fészkeiket veszélyeztető fajok is, vagyis a róka, a szarka, a szajkó és a dolmányos varjú.

Árkon-bokron

Az ­árkon-bokron, szántóföldön, holtágakon keresztül törtető csapat nem csak a biztonságra, a vadgazdálkodásra is ügyelt: a fegyverropogást „Vigyázz, tyúk!” kiáltások váltották, a szaporulat érdekében ugyanis csak a kakasokra vadásztak.

Horváth Árpád, aki helyismerettel és tapasztalattal alaposan felvértezve afféle hadvezérként irányította a fegyvereseket, úgy értékelt a teríték mellett: lehetett volna több vagy jobb a zsákmány, de a lényeg, hogy probléma nem adódott, s jó hangulatban telt a tizenegy kilométeres hajtás.

Róka-recept

S hogy milyen a töltött káposzta rókacombból? Ezzel a tapasztalattal nem gazdagodtunk, de a természetjárás élménye mellett bepillantást kaphattunk a vadászhumorba is…

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában