Helyi közélet

2018.01.29. 09:32

Jubileumi emlékülés Tuzséron

Tuzsér - Jelentős mérföldkőhöz érkezett Tuzsér legeredményesebben működő civil szervezete.

Tuzsér - Jelentős mérföldkőhöz érkezett Tuzsér legeredményesebben működő civil szervezete.

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a napokban a Tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület. A jeles esemény alkalmából emlékülést rendeztek a tuzséri Lónyay Menyhért Általános Iskolában.

– Az elmúlt években Magyarországon sajnos csökkent az almaültetvények területe – mondta előadásában dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. – A hazai alma mintegy hatvan százaléka Szabolcs-Szatmár-Beregben terem, a megyén belül Tuzsér a Jonathan egyik „őshazája”. Ez a fajta e táj kincse, s ma a tuzséri alma már fogalom. Mindehhez nagyban hozzájárult az a fél évszázada jól működő szakmai-emberi közösség, amelynek eredményeiről a hasonló szervezetek csak álmodhatnak. A dolgos kezekhez itt szakértelem és elhivatottság is párosult, ami elengedhetetlen a minőségi almatermesztéshez. Ezekre az értékekre pedig nagyon kell vigyázni, és azokat megfelelő módon kell átadni a fiataloknak, hogy a következő ötven év is az ilyen sikerekről szóljon – hangsúlyozta dr. Nagy István.

Hiába a jó vezető…

Az egyesület elnöki tisztét immár tizenötödik éve Lakatos Bertalan tölti be, aki visszatekintésében kiemelte: ahhoz, hogy ilyen szép kort megérjen a klub, nagy szükség volt Szép Béla örökös elnök tevékenységére – ő harminchárom éven át volt vezető.

– Sajnos nem érhette meg a jeles jubileumot, kilencvenéves korában, tavaly októberben elhunyt, de talán fentről nézte azt a videó-összeállítást, amely összefoglalta a munkásságát…

– Ám hiába van jó vezető, ha nincs megfelelő, együttműködésre nyitott tagság mögötte – mutatott rá Lakatos Bertalan, majd köszönetét fejezte ki a támogatásért a község mindenkori vezetésének, a szakembereknek, szakmai műhelyeknek, szervezeteknek, cégeknek és valamennyi együttműködő partnerüknek.

Az ünnepi programban ezután a köszöntők következtek. A döntéshozók és a szakmai élet neves szereplői mellett a testvérklubok képviselői is kifejezték jókívánságaikat.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott mindenkinek, aki részese volt a munkának. Emlékplakettet nyújtott át a település legeredményesebben működő civil szervezetének Ferkovics Tibor, Tuzsér polgármestere, s azt kívánta, hogy a fejlődés továbbra is töretlen maradjon.

Dr. Pethő Ferenc, nyugalmazott egyetemi tanár „személyre szabottan” összeállított szakkönyv- és kiadványcsomagokat hozott a klubtagok számára.

Emlékfüzet is készült

A rendezvény valamennyi résztvevője megkapta az évforduló alkalmából kiadott emlékfüzetet, amelyből az olvasók megismerhetik az egyesület példaértékű közösségi életét, a szakmai és a kulturális ismeretbővítés változatos, sokoldalú, az ­összetartó erőt jelentő programjait.

Remélhetőleg mind ennek a kiadványnak, mind pedig a hasonló ünnepségeknek lesz majd folytatásuk Tuzséron.

- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában