Helyi közélet

2018.01.25. 17:24

Kedvcsináló bemutatókból nem volt hiány az egyetem nyílt napján

Nyíregyháza – Automata, félautomata és pumpás... – tett elénk különféle eszközöket csütörtökön Leskó Rita, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának harmadéves diplomás ápoló szakos hallgatója.

Nyíregyháza – Automata, félautomata és pumpás... – tett elénk különféle eszközöket csütörtökön Leskó Rita, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának harmadéves diplomás ápoló szakos hallgatója.Félreértés ne essék, nem egy fegyverbolt pultja mögött fogadott: konkrétan vérnyomásmérőkről és persze olyan egyéb eszközökről – fecskendőkről, vérvételi csövekről, fonendoszkópról – adott készséggel információkat a felvételi előtt állóknak, amilyenekkel az ápoló szakos, legalább 280 pontot elért első évesek találkozhatnak a demonstrátor teremben.

Az egyetemen egyébként összesen négy mester-, és három alapszakot mutattak be a továbbtanulni szándékozóknak. Az idén leginkább az MSc képzésben sok az újdonság. A geriátriai, a közösségi és a sürgősségi szakápolás mellett például három új specializáció – intenzív, aneszteziológiai és a perioperatív szakápolói képzés – is választható. Effélékről dr. Sárváry Attila oktatási dékánhelyettes szólt, elmondva, hogy a szociális munka alapszak szeptembertől duális formában is indul.

– A már tavaly bevezetett, új típusú ápolás-mesterképzés specializációinál komoly – az első félév során 640 ezer forintos, majd minimálisan 320 ezer forintos – ösztöndíjra is pályázni lehet. A szociális munka alapszakon is új specializációk választhatók, új mintatantervekkel dolgozunk, s jelentős pályázati forrásokhoz sikerült hozzájutni, amiből infrastrukturális fejlesztésekre, a szaktantermek felszereltségének növelésére fordíthatunk, oktatási segédanyagokat, jegyzeteket dolgozhatunk ki. A mentorrendszerünk a hallgatók bennmaradását segíti – sorolta, hozzátéve, hogy a nappali képzésben évek óta a mentőtiszt a legnépszerűbb, s már az elmúlt évben is sokan keresték a szülésznő és a védőnő szakokat.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában