Helyi közélet

2018.01.22. 17:43

Megfontoltság és tervezés - a hitelfelvétel titkai

Nyíregyháza - Gondoljuk át először, hogy milyen kölcsön fér bele a családi költségvetésbe.

Nyíregyháza - Gondoljuk át először, hogy milyen kölcsön fér bele a családi költségvetésbe.

Ahogy arról korábban már írtunk, a magyarok ismét bátran nyúlnak a hitelhez a 2017-es adatok alapján. Ha pénzre lenne szükségünk, legtöbbször személyi kölcsönt veszünk igénybe. A Bank360 hitelszakértői újabb tanácsokkal szolgálnak és rámutatnak, hogy mire érdemes odafigyelnie annak, aki hitelfelvétel előtt áll.

Mivel rengeteg ajánlat közül választhatunk, érthető módon a verseny is igen nagy a bankok között, hogy megszerezzenek minket mint új ügyfelet. Éppen ezért teszik különböző akciókkal csábítóbbá a hitelajánlatokat. Ha elég szemfülesek vagyunk és nem félünk egy kis számolgatástól, gyorsan kikalkulálhatjuk, hogy melyik kedvezmény jelenti nekünk a legnagyobb megtakarítást. Több fajta kedvezményt is igénybe vehetünk: ha vállaljuk például, hogy fizetésünket a bankhoz érkeztetjük, kamatcsökkentést kaphatunk, tehát alacsonyabb lesz a törlesztőrészletünk. Ugyanígy, ha elég magas a jövedelmünk, tovább csökkenhet a kamatunk, mivel kisebb kockázatot jelentünk a banknak. Időszakos kedvezményekkel is találkozhatunk: a bankok gyakran engednek el díjakat, mint például a kezelési költség, előtörlesztés díja, de kaphatunk akár további kamatkedvezményt, vagy találhatunk a piacon árgaranciát (garantáltan legolcsóbb kamatozást), illetve hűségkedvezményt is.

Először gondoljuk át

Ne gondoljuk azonban, hogy pusztán a kedvezmény mértéke miatt érdemes letennünk a voksunkat egy hitel mellett! Gondoljuk át először, hogy milyen kölcsön fér bele a családi költségvetésbe futamidő, THM és törlesztő részlet alapján, és csak másodsorban értékeljük a kölcsönöket az elérhető kedvezmények alapján!

A mostani piaci helyzet szerint nagyjából 3–5 évente sokkal jobb konstrukcióban lehet felvenni a kölcsönöket, de a magyar lakosság még csak most érez rá a hitelkiváltás ízére. Aki elég tapasztalt, az tudja jól, hogy hosszú futamidőre felvett hitelét nagy valószínűséggel lecserélheti egy olcsóbbra idővel, így csökkentve a kamatokat és díjakat.

KM


Előtörlesztés

Ha minél hamarabb szeretnénk visszafizetni a kölcsönt és felhalmoztunk legalább három havi törlesztőrészletnek megfelelő pénzt, használjuk ki az előtörlesztés lehetőségét, így csökkentve a meglévő hitelünket. Ugyan az előtörlesztésnek díja van, ami bankonként változik, de ez jellemzően nem több az előtörlesztendő összeg 2 százalékánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában