Helyi közélet

2018.01.08. 17:29

Régi nyíregyházi vágyak valósulnak meg

Nyíregyháza - A műjégpályát februárban átadják, épül majd új uszoda, atlétikai centrum, stadion és motorsport aréna.

Nyíregyháza - A műjégpályát februárban átadják, épül majd új uszoda, atlétikai centrum, stadion és motorsport aréna.

Régi vágyak valósulnak meg, amelyek a nyíregyházi sport infrastruktúrális fejlődésének újabb bizonyítékai-summázva így köszöntötte a hétfői sajtótájékoztatóra meghívottakat Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője.

Aztán dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere vett át a szót. Először szinte csokorba gyűjtötte az elmúlt hét esztendőben megvalósult fejlesztéseket, amelyek évtizedes problémákat oldottak meg. Ilyen a víztorony előtti körforgalom, a Szegfű utca négysávosítása, a Mező utcai kereszteződés. Elmondta, hogy a 2011-ben megalkotott sportkoncepcióval az utánpótlásnevelés és a szabadidős sport kapott hangsúlyt, ennek eredményeit hosszasan sorolta. Kitért a 11 ovis focipályára, az óvodák felújított tornaszobáira, a vállalt tucatnyi iskola tornateremből hetet már felújítottak. Nem is szólva a Continental Arénáról, a szabadtéri kondiparkokról.

Dr. Kovács Ferenc aztán rátért az újabb örömteli fejlesztésekre, elsőként a jégpályára. A 450 milliós beruházás zömét taos támogatás adja, a 140 milliós önrészt pedig a kormány átvállalta, így a városnak nem került pénzébe az a műjégpálya, amelyre már évtizedek óta várnak a korizás nyíregyházi kedvelői, fiatalok és idősebbek egyaránt. Megtudtuk hogy az országban öt ilyen pálya építését szavaztak meg, de ezekből csak a nyíregyházi épül rohamléptekkel. A tervek szerint február tizedikén át is adják a pályát.

A jég után víz, hiszen miként arról lapunkban is beszámoltuk, a Continental Aréna mellett, a régi teniszpályák helyén uszoda fog épülni. Nem is akármilyen, hiszen egy ötven méteres, tízpályás felület mellett egy tanmedence is várja majd a sportolókat és az iskola úszásoktatás fiataljait. Ez a beruházás 2,5 milliárdos, a 750 milliós önerőt karácsony előtt szintén átvállalta a kormány. A városnak ez sem került egy fillérjébe sem, az alapkő letétel márciusban várható..

Dr. Kovács Ferenc a stadionrekonstrukcióval kapcsolatosan elmondta, hogy a 10.3 milliárdos beruházás eredményeként egy nyolcezres aréna épül, ám a város szeretné, ha ez is amolyan multifunkcionális lenne. Épül majd egy rekortán kocogópálya, és koncerteket is szeretnének majd rendezi.

Az NYVSC Tiszavasvári úti pályáján elindulhat az atlétikai központ építése, ez 3,8 milliárdos beruházás, amely magában foglalna egy huszonnégy szobás sporthotelt is, ami a fenntartási költségeket csökkentené. A polgármester úgy véli, hogy az uszoda, az atlétikai centrum és a stadion átadását 2020 nyarára lehet megcélozni.

Szó esett a legújabb nagy durranásról, miszerint egy motorsportaréna épülhet Nyíregyházán. A Dunántúlon már van ilyen, a sárvárihoz hasonlót szeretnének a Tiszán innen, hol máshol, mint Nyíregyházán. Ehhez száz hektáros területre van szükség, erre már vannak elképzelések, viszont az egyeztetések hosszú ideig tartanak, mert a nemzetközi szövetségek akkreditációs előírásait ismerni kell, hiszen ha lesz pálya, azon komoly, rangos versenyeket szeretnének rendezni.

A sajtótájékoztató végén az érintett klubok vezetői köszönték meg a város támogatását. Szabó Lajosné, a Szabolcsi Jégsport Egyesület elnöke és Szakács Roland, az AQUA SE elnöke egyaránt örömét fejezte ki azért, hogy régi álmok valósulhatnak majd meg, amelyekkel még teljesebb, még sokszínűbb lesz a megyeszékhely sportélete.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában